Hallå där: Olena Myronycheva
Hallå där Olena Myronycheva, forskare och biträdande universitetslektor vid Luleå Tekniska Universitet, Träteknik.
Grattis till forskningsstipendiet på 600 000 kronor från Familjen Knut och Ragnvi Jacobssons stiftelse! Hur känns det att få stöd för ditt projekt, och vad betyder det för dig och din forskning?
– Det är väldigt viktigt att få erkännande för det forskningsarbete jag påbörjade under min doktorandtid. Träytor är mycket komplexa system, och mikrobiell tillväxt tillför ytterligare en nivå av komplexitet till dem.
Ditt projekt handlar om att utveckla ett mikrobiologiskt kvalitetskontrollsystem för trämaterial. Kan du förklara kort vad det innebär och hur det kan göra skillnad?
– Min forskning är viktig för samhället eftersom den ökar vår förståelse för vilken typ av kemi vi kan använda och hur vi kan mäta den. Ännu viktigare är att forskningen utvecklar ett kontrollsystem som minskar människors exponering för toxiska mikrober som mögel och bakterier.
Hur kan dina metoder hjälpa till att förbättra hållbarheten i framtidens byggnader?
– Trä är ett biologiskt material som naturen har utformat för att brytas ner i fuktiga miljöer. Tyvärr kan vi inte ta bort vatten från omgivningen, och det interagerar med träet och skapar gynnsamma förhållanden för mikrobiell tillväxt. Att identifiera mikrobiell tillväxt redan i ett tidigt skede är viktigt för att människor som använder materialet inte ska bli sjuka, få allergiska reaktioner eller drabbas av infektioner om de har nedsatt immunförsvar.
Du har även ett starkt engagemang för internationellt samarbete, särskilt med Ukraina. Vad har det betytt för dig att kunna dela svensk forskningskunskap med dina ukrainska kollegor?
– I början av kriget var jag involverad i samarbeten med Skellefteå kommun för att hjälpa ukrainare som kom till Sverige. Efter det insåg jag att mina kollegor och forskare i Ukraina fortfarande är aktiva inom forskning och undervisning, trots den svåra situationen. Mitt projekt för att stödja unga ukrainska talanger fick finansiering av Svenska institutet, och i början av januari kommer tio kvinnor att besöka Sverige för att ta del av forskningsinfrastrukturen här. Det här kommer att bidra till att förbättra kvaliteten på forskningen i Ukraina.
Vad inspirerar dig mest i ditt arbete med att förbättra kvaliteten och hållbarheten hos trämaterial?
– Jag har varit forskare hela mitt liv och ser det som en mission att förbättra samhället på olika sätt. Jag har upptäckt att den här forskningsinriktningen har potential att ge långsiktiga effekter och förbättra områden där det idag finns brist på expertis. Efter att projektet är genomfört hoppas jag att vi kan hitta sätt att hjälpa människor och göra världen lite bättre.