Nytt fasadsystem ska ge klimatsmarta renoveringar
I projektet "E2B2 Klimatsmart renovering med innovativ träfasad" utvecklas nya fasadsystem som kombinerar energieffektivitet, hållbarhet och estetik. Genom transdisciplinärt samarbete mellan forskare, arkitekter och kommuner utforskas lösningar för att renovera och modernisera byggnader, med särskilt fokus på Skellefteås unika byggnadsbestånd.
– Vi ser en ökad efterfrågan på fasadsystem som är både klimatneutrala och optimerade för låg material- och energiförbrukning, säger Camilla Schlyter, arkitekt och institutionsdoktorand på RISE Research Institutes of Sweden.
Fasadsystemet som utvecklas inom projektet består av designmässigt anpassningsbara prefabricerade element där både tilläggsisolering och träfasad ingår i ett paket. Det möjliggör energieffektiv renovering som också bevarar och förnyar byggnadens estetiska uttryck. För många äldre byggnader, särskilt från miljonprogrammet, är tilläggsisolering ofta en nödvändig åtgärd men medför risk att förlora den ursprungliga gestaltningen.
– Vår ambition är att skapa ett system som är reversibelt, biobaserat med inbyggda designmöjligheter för att möte olika arkitektoniska miljöer. Med hjälp av ett digitalt verktyg kan man enkelt ändra panelens design, tjocklek på isolering och byggdetaljer. Det ger arkitektonisk frihet samtidigt som vi håller oss till ett hållbart och resurssnålt tänkande, berättar Camilla.
Ett av projektets delmoment är att utforska hur det prefabricerade systemet kan anpassas till Skellefteås lokala byggnadstradition och arkitektur. Camilla har tagit hjälp av representanter från kommunen för att identifiera lämpliga byggnader och har gått på "fasadsafari" för att studera både äldre trähus och modernare fastigheter.
– Skellefteås byggmiljö har en egen karaktär och det är spännande att tänka på hur vi kan skapa något designunikt för platsen. Vi tittar på 1800-talshus och andra nyare byggnadstyper för att se vad som kan göras med prefabricerade system utan att tappa den lokala känslan, säger Camilla.
För projektet är det viktigt att skapa fasader som inte bara är klimatsmarta, utan också estetiskt tilltalande och bidrar till en trivsam miljö. Den sociala aspekten är central, där byggnaders utseende och omgivning påverkar människors välbefinnande.
– Vi jobbar för att kombinera energieffektivitet och hållbarhet med det estetiska. Byggmiljön runt omkring påverkar oss alla, så det handlar om att hitta lösningar som både är funktionella och visuellt tilltalande, säger Camilla.
Projektet leds av Karin Sandberg på RISE och är ett exempel på transdisciplinärt arbete där olika expertiser möts för att lösa komplexa frågor.
– Vi jobbar inte i stafett utan tillsammans som en gemensam expertis. Det är otroligt viktigt för att möta framtidens utmaningar, säger Camilla.
Under nästa steg i projektet planeras en workshop där resultaten från undersökningarna ska analyseras och nya idéer tas fram specifikt för Skellefteå. Nu tar projektet viktiga steg mot att forma framtidens hållbara byggnader – där både estetik och funktion går hand i hand.
– Det finns så mycket potential här, och vi vill se vilka idéer som kan utvecklas för att passa både den lokala arkitekturen och framtidens hållbarhetskrav. Det är en spännande process där jag ser mig själv som en facilitator för att föra samman idéer och människor och arkitektur, avslutar Camilla.
Foto: Nils Lindstrand