Olov Karlsson: "Vi hoppas på en fortsättning inom trätekniken i Skellefteå

Discgolf

Sedan september 2024 är Olov Karlsson tillförordnad verksamhetschef vid träteknikavdelningen på Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Med en bakgrund som doktor i organisk kemi med inriktning mot träkemi och många års erfarenhet inom trämaterialutveckling, leder han nu arbetet vid en avdelning som är en viktig kugge i regionens träindustri. Samtidigt står avdelningen inför en oviss framtid, då LTU har föreslagit att lägga ner träteknikämnet och avdelningen.

– Trätek är en central resurs för både forskning och utbildning inom träteknik. Vi får ta förslaget att lägga ner avdelningen som en möjlighet att hitta en ny huvudman som kan driva arbetet vidare och säkerställa att den här kompetensen inte försvinner från Skellefteå, säger Olov Karlsson.

Vid träteknikavdelningen bedrivs forskning inom områden som mätteknik, skärande bearbetning, träfysik och trämaterialutveckling. Arbetet är nära kopplat till de nationellt viktiga forskningscentren CT-Wood och TräCentrum Norr.

Inom mätteknik utvecklas avancerade detektionsmetoder, bland annat med röntgentomografi, för att öka värdet på timret. Maskininlärning används för att effektivisera processer, och två doktorander har anställts under året för att driva utvecklingen framåt.

Skärande bearbetning fokuserar på att förbättra tekniker som tunna sågsnitt för att öka utbytet av virke. Träfysik handlar om energisnål torkning av virke, där en ny pilottork i kombination med röntgentomografi spelar en central roll i forskningen.

– Vår styrka ligger i att vi har en bred kompetens som täcker hela värdekedjan – från virkeshantering till utveckling av träbaserade produkter, säger Olov.

CT-Wood-projektet, som avslutas i mars 2025, har varit en nyckelspelare i träteknikens utveckling. Nu söks nya huvudmän för att kunna lansera en fortsättning i form av "CT-Wood 2". Kommunen och flera av projektets medlemmar har uttryckt starkt stöd för en fortsättning i Skellefteå.

– Det är många aktörer som ser värdet av att fortsätta det här arbetet. Men det krävs samarbete och resurser för att det ska bli verklighet, säger Olov Karlsson.

Trots de utmaningar som avdelningen står inför har LTU åtagit sig att låta de doktorander som påbörjat sina studier fullfölja sina program. Under våren 2025 väntas två doktorander disputera inom trämaterialutveckling, och fler är halvvägs i sina studier.

– Det här är individer som bidrar med ovärderlig kunskap och innovation. Det vore en stor förlust för regionen om vi inte lyckas hitta en lösning som säkerställer att den här kompetensen stannar kvar, säger Olov.

För Olov Karlsson är framtiden för träteknikavdelningen och dess forskningsområden något som ligger honom nära hjärtat.

– Skellefteå har unika förutsättningar och en stark koppling till träindustrin. Vi måste ta vara på det och fortsätta bygga en kunskapsbas som stärker både regionen och branschen. Med rätt stöd och en ny huvudman är jag övertygad om att vi kan fortsätta utveckla trätekniken här, säger han.

Relaterat:

Senast uppdaterad: