Lappvattnet Snickeri – 50 år av hantverk i ständig rörelse

I Burträsk ligger Lappvattnets snickeri där tiden på sätt och vis stått still – men samtidigt aldrig slutat röra på sig. Här görs fortfarande köksluckor för hand, men med hjälp av avancerad teknik.

Här värdesätts fingertoppskänsla lika mycket som måttprecision. Och här skapas inredning till några av Sveriges mest exklusiva hem – med ursprung i Västerbotten.

Ägarna Robert Stenlund, Tomas Johansson och Magnus Andersson köpte snickeriet för 21 år sedan. Sedan dess har det hänt mycket.

Lappvattnets Snickeri har sitt ursprung i byn Lappvattnet, 15 minuter med bil utanför Burträsk. Företaget grundades på 1960-talet, men sedan 2004 drivs det av trion Robert Stenlund, Tomas Johansson och Magnus Andersson. Samtidigt flyttades verksamheten till Burträsk – en flytt som bokstavligen bars på starka axlar.

– Vi åt glass och jordgubbar i Lappvattnet sista dagen innan industrisemestern – sen när personalen gick hem så körde vi igång direkt. Kapade kablar, flyttade maskiner, installerade allt på fyra veckor. När semestern var slut stod allt på plats i Burträsk. Det blev inget avbrott i produktionen, minns Robert Stenlund.

Sedan dess har mycket hänt. I dag arbetar 25 personer i snickeriet – från produktionsberedare och snickare till målare och montörer. Lokalerna är långa och smala, utspridda i omgångar, så det ser nästan tomt ut i snickeriet, men när alla samlas är fikarummet fullt, som Robert säger.

Verksamheten har vuxit i takt med förtroendet. Beställningarna kommer till största delen från Stockholm – varje fredag går det en lastbil med varor och det är inte vilka projekt som helst. Grand Hôtel, Sturebadet, Copperhill i Åre, exklusiva privatvillor och flervåningshus fylls med skräddarsydd inredning från Burträsk.

– Vi levererar dit standardprodukter inte räcker till. Där man vill ha roligare material och speciallösningar. Vi är flexibla, inte måttbundna. Det handlar ofta om projekt där våra lösningar passar bättre än standardtillverkat – och det märks att vi blivit ett namn även där nere.

Trots låg marknadsföring hittar kunderna till snickeriet – via rekommendationer, byggare och arkitekter.

– För bara några dagar sen ringde någon som köpt en lägenhet i Stockholm och ville bygga om allt. Han hade hört om oss från en vän. Det är så det funkar. Vi har blivit vårt eget rykte, säger Robert.

Just helheten och närvaron i projekten är en styrka. Lappvattnets Snickeri åker en gång i månaden ner för att mäta, fotografera och möta kunden. Det gör ritningsarbetet mer träffsäkert – och resulterar i bättre slutprodukt.

Hantverkskänslan är fortfarande starkt närvarande. Även om maskinparken utvecklats, är metoderna i mycket desamma.

– En kökslucka tillverkas än i dag på samma sätt som förr. Det sitter i händerna – men också i viljan att göra bra grejer. Vi har snickare som varit med i decennier. Vår förman Kent firade nyss 40 år – 20 i Lappvattnet och 20 i Burträsk. Det säger en del.

Snickeriet är en av delägarna i Träbransch Norr och att höra till ett samverkansforum för träförädlingsföretag i Västerbotten är en styrka.

– Det är alltid nyttigt att träffas och prata. Vi borde bli bättre på det. Här hemma är det lätt att köra på i sitt – men man får mycket av att dela erfarenheter. Det finns många likartade utmaningar i branschen, säger Robert.

Relaterat:

Senast uppdaterad: