Att utforma stöd som ger människor bättre möjligheter till självständiga och meningsfulla liv. Det är en central del av verksamhetsidén när det handlar om vård, omsorg och stöd inom Skellefteå kommun. Riktningen är ”digitalt först.” Den innebär att teknik ska användas där och när den gör nytta – för individen eller för verksamheten. Teknik används här som en möjliggörare för självständiga och meningsfulla liv.
I det omfattande arbetet med digitalisering av verksamheten involveras både experter, medarbetare och de individer som tar del av vård, omsorg och stöd. Det gör att många perspektiv på arbetet snabbt synliggörs och helhetsbilden av både nyttor och utmaningar skapas fort.
Satsningen på att utveckla digitala tjänster och arbetssätt baseras på verksamhetens ambitioner och faktakunskaper. En sådan är att andelen äldre människor väntas öka kraftigt under de kommande åren. Två exempel ser du nedan.
Så många är 80 år och äldre i Sverige
Andel 80+ som har insatser
Väntad ökning av personer som behöver stöd
Skellefteå kommuns utveckling inom området har lett till utnämnandet som en av tio modellkommuner för äldreomsorgens digitalisering. Digitaliseringen är något som omfattar alla verksamheter och lika framsynta som Skellefteå kommun varit inom äldreomsorgen har man också varit inom stöd och service samt individ och familjeomsorgen.
Att just äldreomsorgens digitalisering hamnat i fokus för modellkommunen är heller inte så konstigt. Det utgör i genomsnitt nämligen mer än hälften av socialtjänstens kostnader i svenska kommuner.
Äldreomsorgens andel av kostnader
Källa: Vård och omsorg om äldre, Lägesrapport 2020, Socialstyrelsen