Sammanställning av kommentarer från ungdomsfullmäktige 2022

Inledning

Bakgrund: Ungdomsfullmäktige har genomförts återkommande sedan 1988 och år 2022 hade dialogen fokus på Skellefteå 2030 och den lokala utvecklingsstrategin. I dialogen som pågick under perioden v.5-v.9 har det kommit in 534 idéer och alla högstadie- och gymnasieskolor har haft möjlighet att delta i dialogen. Alla svar har tagits i beaktning och bearbetas i förhållande till utvecklingsstrategins utformande.

Sammanfattning:

Bo och leva - Bostäder i hela kommunen inte bara centrum, fler lägenheter, miljövänliga bostäder, fler elev- och studentbostäder i centrum till rimliga priser, Fler nya affärer och restauranger, Fler evenemang och även utanför centrum med mer variation, Mer grönområden, lekparker, skogar, skogsstigar, träd, mer blommor och färg, Roligare (färggladare) ljusare tunnlar, Mer omtanke på nybyggens arkitektur, Mer serviceutbud i byar (mataffär), Fler äldreboenden och fler som jobbar där och inom hemtjänsten

Kunskap - Gratis WIFI på skolan, Fler skolor och förskolor i hela kommunen, fler vikarier, Fler inriktningar på gymnasielinjer, fler linjer över lag, Gratis högskoleprov för unga, Fler utbildningar på Campus Skellefteå, alt. ett eget universitet, Fler högstadier i byar, Lära sig om HBTQ-frågor i skolan, Skolsköterskor och kuratorer för att hjälpa med elevers mående, Fler alternativ till rörelse i skolan (“lek”), Börja skolan senare, inga håltimmar, Mer engelska än andra språk, Alternativ till distansundervisning, Större skåp, öppna grupprum, renovera skolorna, Mer avskilda möjligheter till dusch efter idrott, renovera omklädningsrum, Fler speglar och hela speglar, Utveckla landsbygdens skolor istället för att bygga nya, Inga läxor, Mer rastaktiviteter, Skolan ska anordna aktiviteter/ dagar/ evenemang på skolan, Mellanmål till alla (inte bara de som bor långt bort), Mer varierad skolmat, matkort för att kunna äta annanstans än i skolan, Betygssystem till lärarna, Forum/ läger för specialintressen (astronomi, fysik, labb), Bättre skoldatorer, Windows för att kunna använda vissa program, ladduttag i skåpen

Idéer och näringsliv - Öka ungas möjligheter att kunna starka företag, ex. genom möjlighet till startkapital, Fler/ bredare utbud i sommarjobb, speciellt för första jobbet, högre löner, Fler jobb

Resor - Billigare eller gratis bussresor för unga/ studerande, Fler busshållplatser, busskurer, skyltar och övergångsställen, Fler bussturer, avgångar och rutter, Fler turer mellan byar och in till stan, Gratis parkering för elever, Tydligare reseplanerare i appen, Mer info om inställda bussar, bättre info på bussar om vilka hållplatser som kommer näst så man vet var man är, Mer skolskjuts, Andra betalalternativ för unga i lokaltrafik (swish), Bättre transporter till och från Skellefteå på lång distans, Billigare drivmedel, Elsparkcyklar, cykelgarage vid busstationen, lånecyklar i stan, Färjeturer, Plats att få köra EPA fritt på, Mörkt vid busskurer, Tågstation i Skellefteå, persontrafik där det finns järnvägar i inlandet, mer järnvägsmöjligheter (ex till Umeå, Luleå mm), För håliga ojämna vägar, Fler broar/ rondeller i stället för korsningar med trafikljus- mer flyt, En fil till in till stan, mer/ bättre GC-vägar (även utanför stan), Bättre plogning på vintern, höga snövallar ger dålig sikt, bättre skottning gc-vägar, E4 ej genom stan, Högre hastighet på vägar utanför stan, färre fartkameror, mindre vägar längs med e4an, Mer asfalterade vägar, fartgupp, företräde för cykla

Resultat

Större badhus i Boliden
Större badhus i Boliden. Vi vill ha större badhus i Boliden för att det blir lätt trångt i bassängen när man är flera samtidigt.

rutschkana på Bureå badhus
Vi vill ha en rutschkana på Bureå badhus för att det är så tråkigt på badhuset. Det finns bara en barnpool och en simbassäng men det är inget för oss ungdomar. Badhuset skulle bli mer populärt och fler skulle vilja bada där. En spiraltrappa upp och en rutschkana ner som har bra fart och vatten i den så att man glider snabbt. Den ska vara högt upp och ha någon sväng i sig. Man ska landa i det djupa vattnet.

Byske badhus
Vi tycker att Byske Badhus borde utöka sin verksamhet. I nuläget består Byske Badhus av 1 pool, 1 bubbelpool, och 1 liten barnpool. Det skulle bli mycket roligare att bada där om man skulle göra fler pooler och lägga till rutschkanor. Vi tror att alla skulle tjäna på detta.

utebad i Drängsmark
Det är bra för de i Drängsmark, om man till exempel vill bada sent på kvällen en sommarkväll men man kanske har druckit eller bara vill ta ett kvällsdopp.
Det hjälper de som bor i Drängsmark, jag tror alla Drängsmarksbor vill ha ett utebad, eftersom vi bara har en lite sjö (ljusvattnet) som snabbt blir djupt. Alltså så barnen inte kan bada utan en förälder.

Äventyrsbad på Edda
Eddahallen skulle bli ett roligare badhus om det fanns ett äventyrsbad där. Då skulle det bli kul att bada.
Det är bättre både för människor och miljö att kunna bada på hemmaplan.

Bygga om eddahallen till ett äventyrsbad
Vi vill att eddahallen ska byggas om till ett äventyrsbad.

Fler ordnade badplatser
Fler ordnade badplatser

Äventyrsbad
Äventyrsbad inomhus/utomhus

Badhuset i Bureå
Uppdatera badhuset i Bureå. Det känns som att badhuset är för litet och bygga till fler roliga saker för de som är tonåringar.

Större Badhus i Byske
Vi vill ha fler poler, en till dom som tränar och en annan till lek. Fler leksaker till ungar i barnpolen.
Fler ungdomar kommer dit och kan göra det dom vill medans dom som vill träna kommer inte att bli störda.
i Lekpoolen så kan det finnas uppblåsbara saker. (hinderbana)

Hopptorn 10 meter
Närmsta hopptorn ligger i Uppsala! Äventyrsbadet finns i nästan alla städer i Sverige därför tycker jag att de borde öppna ett hopptorn i Skellefteå.

Eddahallen till ett äventyrsbad
Gör gärna om Eddahallen till ett äventyrsbad. Vi vet att frågan funnits med länge men vill ändå att den lyfts igen. Det vore en sak som skulle göra Skellefteå ännu mer attraktivt att bo i och åka till.

Äventyrsbad
Antingen så förstorar vi Eddahallen eller så bygger vi en helt ny lokal i Skellefteå där man håller både ute och inomhus äventyrsbad.

äventyrsbad
det är roligt med äventyrsbad så skaffa det:)

Vattenland
Vi vill ha ett vattenland i Skellefteå med rutschkanor mm. Man blir glad av att leka i vatten och man behöver inte fara så långt för att åka vattenrutschkanor.

Äventyrsbad i Skellefteå
Vi vill ha ett äventyrsbad/vattenland vid vitbergsbadet. Alltså att vi bygger ett nytt äventyrsbad istället för vitbergsbadet som är mycket större och bättre exempelvis att det finns mer vattenrutschkanor och pooler. Det hade varit bra med restauranger på äventyrsbadet så man kan köpa mat och fika när man badar. Vi vill också att de ska vara öppet året om.

Ta tag i Eddahallens äventysdel
Vi vill att idèn om Eddahallens äventyrsdel ska bli av, detta kommer locka många ungdomar och alla åldrar.

bad hus
kan vi få ett badhus i kåge

renovering av eddahallen
göra om Eddahallen till ett mer äventyrsbad typ som i Luleå eller Umeå. Med rutschkanor och roligare/större poler.

Bättre/större badhus.
Badhuset var roligt när man var liten med nu när man vart till andra ställen så inser man att det är ganska tråkigt. Därför skulle man kunna expandera för att få hit mer folk och lära mer personer simma.

Bygg inte tätt, bygg ut!
Hej!
Vi tycker att man borde fokusera mer på att bygg ut staden istället för att bygga tätt mitt i centrum. Just nu byggs det många lägenheter och hus i centrum och det håller på att bli väldigt trångt. Vi tycker att man borde bygga mer på landet och i mindre orter t.ex. Kåge, Medle och Byske. Det finns en plan att man ska bygga lägenheter vid Tingsrätten. Det kommer bli väldigt trångt och det passar inte in vid Nordanå. Det kommer förstöra miljön. Det svåra med vår idé kan vara busstrafik och de som äger marken där hus kan byggas. Men det kommer lösa bostadsbristen och trängseln i centrum. Vi behöver bostäder men vi behöver också plats.

Fler bostäder till ungdomar
Vi går i nian på Lövångersskolan. Nästa termin så går vi på gymnasiet i Skellefteå. Det är 30-40 min bort till Skellefteå. Tiderna till bussresorna är väldigt dåliga och priserna på bostäder skjutit i höjden. Detta resulterar i att man får dålig sömn och pluggtid. Vi vill att Skellefteå kommun ska bygga mer billiga bostäder t.ex. enrumslägenheter osv. Om Skellefteå har tänkt att bli 90 000 invånare vid år 2030 så måste dem börja bygga nu.

Boende
Vi tycker att det behövs fler lägenheter

billigare och fler bostäder
det behövs betydligt fler bostäder till ett rimligt pris för de som studerar. priserna just nu är skyhöga och det finns inte en chans för människor att varken investera i en bostad eller hyra en. Det bör därför finnas ex studentbostäder som ger en möjlighet att bo i stan till ett rimligt pris (ett som man kan överleva på). Man bör också kunna hyra även fast man är under 18. Jag som bor hela 6 mil ifrån skolan vaknar 05.20 varje morgon för att hinna med buss till skolan. problemet med detta är att det går endast denna buss sp behöver även t den då jag har sovmorgon. eftersom bostadspriserna är så höga har jag inte heller möjlighet att flytta, tycker det är förjävligt!

Billigare och fler bostäder
Det är väldigt dyrt med bostäder och även många som bor utanför stan som behöver pendla flera timmar varje dag. Om det finns billigare bostäder kommer det bli enklare för skolungdomar att kunna ta sig till och från skolan utan att behöva komma hem sent för att då har hela sin fritid slösad på buss. Det blir enklare att kunna göra sin läxor och samtidigt kunna ha en fritid. Men eftersom vi är ungdomar har inte vi så mycket pengar och har därav svårt att kunna köpa/hyra bostäder.

Fler miljövänliga bostadshusområden i centrala stan
Fler miljövänliga bostadshusområden i centrala stan

Mer boende i Burträsk
Jag går i Naturbruksgymnasiet i Burträsk. Nästa år kommer vi behöva fixa lägenheter för att kunna gå i skolan. Jag bor vanligtvis i Umeå kommun och behöver därför ett boende här också. Men de finns allt för få boenden här omkring och dom är alldeles för dyra. Jag tycker man borde göra fler studentboenden här och runtomkring Skellefteå kommun

Förbättra vår bostadssituation
Vi har ett antal förslag för att förbättra bostadssituationen för ungdomar i Skellefteå:
Bygg fler bostäder billigt så att fler ungdomar kan flytta hemifrån.
Fler och större studentlägenheter
Få mer i bostadspoäng per dag i bostadsköer. Det tar lång tid att skrapa ihop tillräckligt mycket poäng.

lägre hyrer i kommunala område
att sänkar hyrorna i huset det är för att det börjar bli dyrare och dyrare och jag tycker om vi sänker hyrorna då löser vi problemer för dom som inte har så höga inkomster.

billigare studentlägenheter
Många studenter har inte råd med ett boende och man vill ju inte bo hemma för all evighet heller. Inte många studenter har råd att betala typ 7-10.000 i månaden plus bil och massa annat, tycker att studentlägenheter kan kosta typ 2-3000 i månaden om man ska kunna ha råd att flytta hemifrån

billigare studentboende
Iden är att det ska byggas billigare boende till studenter och unga. Om vi ska bli en större stad och fler unga ska flytta hit måste det finnas billigare boenden, men problemet är att dom ändå måste ligga centralt men så mer centralt desto dyrare.

Biligare och högre lägenhetshus
Min idé är att vi skaffar högre och billigare lägenhetshus. Det skulle lösa det problemet med att unga från Skellefteå som kanske egentligen skulle vilja stanna i Skellefteå men inte kan för att det finns få lägenheter och de som finns är för dyra för dom att köpa. Att bygga husen högre skulle göra så att man rymmer fler lägenheter på en mindre yta.

Bostadskrisen
Mer lägenheter.
Problemet är att bostadskön i skellefteå är flera år lång. Vi har inte så mycket yta inne mot centrum det är bättre att bygga längst E4 tillexempel.
Om det här problemet löser sig så underlättar det för alla ungdomar som tagigt studenten.

Soptunnor
Mer soptunnor runt om i stan, då behöver man inte skräpa ner i naturen.

mer soptunnor för hundbajs
Vi tycker att det ska finnas mer soptunnor för hundbajspåsar så att folk väljer att slänga i soptunnorna istället för att slänga i naturen.

teater och musik i bureå
det borde finnas teater och musik i Bureå, det blir för dyrt att ta bussen till stan varje gång man ska till stan för att se på teater, musikaler och musik.

kartellnight
en RIKTIG nattklubb. ingen sportbar. fräsha ytor och lokaler där man gör det attraktivt för folk att komma och festa. det skall även finnas rökruta.

Fler och större evenemang
Fler evenemang i skellefteå och större, tillhör på anderstorpsgymnasiet

ha kvar statsfesten
statsfesten måste vara kvar!!!!!!

Drive in bio
Vi skulle vilja ha en drive in bio på Stämnings eller Sjungande, det ska vara en stor parkering med stor filmduk för en extra mysig känsla

drive in bio
ni vet nog vad det är:)

Mer variation på konsten i kulturhuset
Det skulle vara kul att ha mer variation på kulturen som finns i kulturhuset. Låt dem som är stadens framtid visa vad dem tänker i kulturhuset.
Antingen att curatorn som tar hand om utställningar fokuserar mer på lokal talang istället för internationell. För det är väl ändå det kulturhuset står för? Att visa upp vad Skellefteå har och hylla våran hemtrakt?
Eller något simplare som en graffitivägg på sidan av kulturhuset. Just nu är kulturhuset ganska tråkigt och bara en extremt liten del är faktiskt kulturhuset medans resten står tomt tills nåt företag bestämmer att dem ska använda ytan.
Kultur för folket liksom
Lyssna på vad Keith Haring sa: "Art is for everybody"

Ett grönare Skellefteå
På många ställen i Skellefteå saknas det grönområden. Det borde finnas mer grönt i Skellefteå, då tänker jag särskilt träd.
I och med att det byggs har träd försvunnit för att lämna plats. Jag kunde se särskilt stor minskning runt stationsgatan, där det nu finns nya busshållplatser.
Jag hoppas att det planeras nya träd med tiden och att det inte glöms bort. För lite grönt gör så stor skillnad och får det att kännas så mycket trevligare.

Nudiststrand
Tycker att det borde finnas en nudiststrand i Skellefteå

Dog park
En dog park är ett större inhängnat område dit man kan gå med sin hund och ha den lös, möjligen bland andra hundar också för inte riskera att hundar springer bort och skämmer folk, blir påkörda osv.

Starta upp fiskodlingen igen
Återigen införa fiskodlingarna som funnits på Skellefteälven ( Kvistforsen, Medle, Grubban). för att höja populationen av fiskar i Skellefteälven så att det är mindre chans att arterna drabbas av överfiske.

Gratis fiskekort
Vi önskar gratis fiske kort för vi som går på skolan.

Båtar och kanoter att hyra
Vi tycker att det ska finnas både båtar och kanoter att hyra vid älven, så att det finns fler aktiviteter och möjligheter under sommaren så att bla ungdomar ska trivas bättre och ha något kul att göra utomhus!

Ha kvar grönområderna
Vi vill att man inte ska bygga hus och lägenheter överallt utan att man ska ha kvar grönområden, lekparker och skogar för att det måste finnas kvar platser att vara ute på.

Fler cykel- och gångstigar i skogen i Byske.
Vi vill ha fler stigar i skogen så att man kan gå och cykla på nya ställen och att fler personer kan uppleva naturen.
Ganska långa stigar, typ 1-2mil.

Solbackens pulkabacke vid E4:an
Bygg rullband liknande det som finns i pulkabacken på Vitberget till Solbackens pulkabacke vid E4:an. Det skulle locka fler att besöka den backen.

Finare miljö
Skellefteå behöver en liten finare miljö. Vi tänker kanske fler växter som blommor och träd vilket leder till bättre luft och färggladare ställen lite här och var. Färger gör en inte ledsen om man säger så och vi tycker att Skellefteå behöver en liten färgklick då många byggnader bara är gråa och beigea. Därför hade vi också som förslag att göra mer byggnader lite färgglada. Hela byggnaden kanske inte behöver vara chockrosa men man kan lägga till några små detaljer eller något roligt mönster.
De tråkiga tunnlarna kan man också göra något åt. På kvällen/natten så kan man tända lampor med olika färger. Något i stil med det som står utanför Sara Kulturhus som lyser olika färger.
Vi tror att den färgglada miljön kommer öka kreativiteten och detta kommer definitivt locka turister då turister inte alltid vill se en beige och färglös stad.
Floraskolan

sagopromenad
en stig på Vitberget där man kan gå och lyssna på sagor och samtidigt lära sig om skogen. det kan till exempel komma fram en älva eller ett troll och berätta vem dom är och sedan leka lekar med barnen.
detta är bra för att man kan få barnen att röra på sig mer och lära barnen på ett lättsamt sätt. ungdomar kan söka sommarjobb som sagoväsen eller liknande, vilket leder till fler jobb för ungdomarna.
lejonströmsskolan

Evolvera nöjesanläggningar
Vår idé handlar om att bygga om vitbergsbadet till en större nöjespark. Eller iallafall göra mer och större vattenaktiviteter.
Denna idé gör så att människor från andra städer/områden runt Skellefteå lockas hit. Det ger även oss Skelleftebor något roligt att göra under sommaren.

Naturspår
Jag tycker Skellefteå kommun ska fixa bättre och finare naturspår (längdskidor). Där du kan åka själv och med sin familj. Långa sträckor men också lite kortare sträckor. Med finutsikt och fina grillkåtor.

sommarställe
mysigt sommar ställe där man kan hänga med kompisar

"Sommarställe"
Ett mysigt sommarställe som du kan hänga på och äta glass eller nåt.

Gym i Kopparhallen
Vi skulle gärna vilja ha ett bättre gym i Kopparhallen

Sänk åldern på gym
Sänk åldersgränsen på gym i skellefteå kommun. Alldeles för många barn sitter hemma hela dagarna. jag tycker man borde kunna sänka åldersgränsarna till 13 eller 14. Många fler kommer vilja gå ut och röra på sig och kanske hitta en ny hobby. I många andra kommuner har jag sätt att man har lägre åldersgräns som 13

ändra åldersgränsen på gym
hej, vi tycker att man ska få gå på gym själv när man är 13 istället för 15, för att det är hälsosamt, det kan bli en hobby för folk som bara sitter inne hela dagarna.

Tjejavdelning på gym
Tjejavdelning på gym. Man slipper packade gym och män som stirrar. Tjejer drar till gymmet för att träna, inte bli utstirrade!

Renovera malmhallen
Mycket i malmhallen (Boliden) börjar bli gammalt, det hade varit bra med en renovering och uppfräschning.

Större idrottssal i Boliden
Större idrottshall i Boliden, eftersom det är svårt att utföra vissa aktiviteter pga. att den är liten.

större idrottshall i bureå.
Här i bure behövs det en större idrottshall, den vi har just nu är inte fullstor och vi är många som upplever den som för liten. Det är även flera lärare som säger att det blir väldigt mycket svårare att lägga upp scheman eftersom att det inte går att dela på den någon gång.

Ridhus i Åbyn
Det skulle vara bra och praktiskt med ett ridhus i Åbyn, helst i närheten av nedre Åbyn. Det finns många hästägare och stall här omkring men inget ridhus. Det närmsta som finns är i Skellefteå men det är lite långt för att måsta transportera sin häst.
Ett ridhus kan vara bra för att kunna rida och träna sin häst oavsett väder.

nya bås vid hockeyplanen i byske
Hockeybåsen på vår hockeyplan är gamla och skröpliga. dom är även fulla av skräp och håller på att falla sönder. dom måste bytas ut.

Fullstor idrottshall till Kåge
En fullstor idrottshall behövs till Kåge för att vi ska kunna spela innebandy, futsal och övriga idrotter. Vi är en stor skola och behöver ibland dela en idrottshall på två klasser med nästan 60 elever. Vi har en väldigt stor förening med väldigt många aktiva och vi har ingen hemmaplan för våra hemmamatcher och behöver alltid åka till stan. Den skulle vara använd från 8:00 till sena kvällar.

mer idrott i små orterna
jag tycker att det har satsat alldeles för lite på idrotten, till exempel i bureå, där har dom en alldeles utmärkt uterink men kommun inte vill ha igång aggregatet, och på grund av det blir isen väldigt dålig ibland, jag fattar om man inte behöver ha igång den då det är -10 men om det närmar sig 0 gradigt så tycker jag man kan slå på det

Ishall
Vi tycker att det vore bra med en till ishall. Det är stort tryck på de som finns idag.

Fotbollsplaner
Fler konstgräsplaner utomhus (med värme så att man kan spela på vintern).

Fotbollshall
Vi tycker att det borde finnas fler fotbollshallar så att fler lag kan träna inomhus under vintern. Detta är bra för alla som spelar fotboll.

fixa upp hockeyplanen i innervik
hej, vi tycker att ni ska fixa upp hockeyplanen i innervik för att det är många som vill åka på den men den är ganska sunkig så man undviker att åka på den. nätet är trasigt, sargen har hål i sig på vissa ställen och målen behöver bytas.

Bygge ett fotbollstält i boliden som kan serva både samhället och inlandet
vi vill ha ett fotbollstält i Boliden. Då skulle fler ungdomar ägna sig åt fotboll i stället för dra runt i samhället.
1) Ett till badhus, gärna på södra sidan
2) Prioritera naturgräs på fotbollsplaner
3) Mer öppna wifi, gärna på skolorna.
4) Ett Ikea i Skellefteå

bygg en fullstor bollhall med 11-manna plan
Skellefteå behöver en fullstor bollhall om vi ska kunna matcha lagen i söder då de kan träna året om och spela matcher men vi kan bara spela 2/3 av året på helplan.

Fler ishallar
Fler ishallar för ungdomsverksamhet som konståkning och ishockey

Fettisdag på torsdag
vi vill ha fler boll tält så att man kan sela fottboll på vintern.

Bättre fotbollsplaner SUIIIIIIII
Vi behöver bättre fotbollsplaner i Byske till att spela fotboll och bli lika bra som Ronaldo. Folk vill vara lika bra som Ronaldo. SUUUUUUIIIIIIIIIIIIIIIII

fotbollsmålen på Morö Backe speciellt Juniplanen
Se över fotbollsmålen på Morö Backe speciellt Juniplanen. Som det är nu är målen trasiga och slitna. Vi tycker att det är viktigt att uppmuntra till mer uteaktivitet och rörelse bland barn och ungdomar.

ny ishall

större idrottshall i bureå
Större idrotshall.

fotbollstält i bergsbyn
Vi vill ha ett tält i bergsbyn för att fotboll ska kunna spela fotboll på alla årstider i bergsbyn. så att vårat fotbollslag kan fortsättas utvecklas till sin fulla potential

Ny ishall för konståkningen
Ny ishall för konståkning, Och då blir B-hallen i Skellefteå kraft arena till en ishall som är öppen för friåkning.
Floraskolan

Konståkningen borde få egen ishall
Konståkningen och ishockeyn konkurrerar idag om ishallarna. Konståkningen borde få en egen ishall för att få samma förutsättningar som hockey, ungdomar borde få samma möjlighet att utföra den sport man vill

mer busshållplatser, mer padelhallar, fler restauranger/matställen
Fler busshållplatser, för att då kan både barn, unga och gamla personer transportera sig lättare och mer flexibelt i skellefteå, man slipper gå lika långa sträckor till och från busshållplatsen och man kan även komma närmare sin destination.
Fler padelhallar i skellefteå, skellefteå borde skaffa både ute och inne padelhallar. vi tycker också att det borde vara gratis ute på vissa tider.
Vi borde skaffa mer konstgräs planer där man kan spela fotboll eftersom det finns inte så många fotbollsplaner och dom är ofta upptagna

fler idrottshallar
vi tycker att det behövs fler idrottshallar för fotboll och andra sporter. FULLSTOR fotbollhall!

Rinnande vatten på sjungande dalens hockeyplan
Vi vill ha rinnande vatten på sjungandes hockeyplan för att då slipper man vara törstig och fara hem tidigare. Ni hade kunnat sätta in rinnande vatten i värmestugan
vi ser inga nackdelar med detta bara fördelar.

Idrottshallar
Bygga mer idrottshallar för fotboll, löpning och andra sporter som kan behöva hallar på vintern/hela året. Det är brist på idrottshallar just nu vilket gör att många lag inte får tillgång till alla träningmöjligheter som de egentligen vill ha, ifall t.ex ett fotbollslag ska ha match nu på vintern så finns det ingen full stor fotbollshall. Detta kan göra det mycket mer attraktivt för folk och föreningar att flytta hit ifall de vet att det finns en bra mängd idrottshallar/ generellt bra hallar.

bollhall/bolltält
vi vill ha bollhall/bolltält i kåge. bredvid sportfältet antigen i kåge eller i Ersmark. för att underlätta för dom som bor en bit bort och så att man ska kunna träna på vinter. tiderna på bollhallen på Norrvalla och bolltältet på morön är väldigt efterfrågade. 8a

fotbollstält
om man bygger ett fotbolls tält bredvid sportfältet så att folk kan få träning under vintern.

IDROTTSLOKALER
VI vil ha nya idrottslokaler så man kan utöva sin sport året om. t.ex, en skidtunnel och ett fotbollscenter.

Lokaler att hyra
Anderstorp gymnasium.
Idéen är att vi vill att det ska finnas mer lokaler att hyra i Skellefteå eftersom det inte finns så många just nu.

Sluta röka
Att röka är dåligt. Man får sämre lungor och är dåligt för kroppen. Sluta röka. Röken luktar inte gott. Jag tycker att beroendeframkallande saker ska inte finnas.

Hjälpa ungdommar på bättre sätt
Jag tycker att ungdomar idag inte får den hjälp dom borde få. Då pratar jag om hur dom mår, och hur dom får hjälp om hur dom vill må. Dom blir på sätt och vis lurade av t.ex BUP, BUP säger att dom tar tystnadsplikt men ändå säger dom till barnets föräldrar allt dom pratar om. Jag tycker att om dom säger att dom tar tystnadsplikt så ska de vara så oxå. INGET av det som sägs mellan BUP och ungdomen ska komma fram till varken barnets föräldrar eller andra.

Bättre psykiatri
Det behövs bättre psykiatrin i Skellefteå. Det finns ett för barn och unga under 18, BUP och det finns ett för de som är över 18, Unga Vuxna. Det behöver bli snabbare väntetider och det kan bara lösas via fler psyk. Det behövs fler människor som jobbar inom ungdoms psykiatrin och det behöver uppmärksammas mycket mer. Jag som har en del problem kan säga att det behöver bli bättre. Det psyket för ungdomar som finns finns i Ursviken vilket är väldigt långt för vissa människor.

Bättre BUP
Vi vill att Skellefteå kommun ska lägga mer fokus på att se till att personerna som går till BUP ska få rätt hjälp och ett bra bemötande. Många ungdomar och barn mår dåligt och behöver hjälp, och kommunens BUP är tyvärr känt för att vara dålig.

Mer pengar till ungdomsidrotten
Satsa mer pengar på ungdomsidrotten och underlätta för så många som möjligt att kunna delta.

Friskvårdsbidrag till unga!
Friskvårdsbidrag
Friskvårdsbidrag bör ges ut till studerande ungdomar i Skellefteå. Fyrahundra kronor för en timme padel, tvåtusen kr för nya fotbollskor, mer än tusen kr för hockeyskydd. 10 000kr för att spela akademifotboll. Listan blir idag allt längre för ungdomar i Skellefteå som sportar. Utgifter stackas på varandra och skapar klasskillnader mellan rika och fattiga ungdomar. Borde inte sport handla om talang och hårt jobb i stället för pengar?
Här ligger också det största argumentet, just att det inte borde handla om hur mycket finansiellt kapital ens föräldrar besitter. Sport handlar om vem som vill mest, vem som jobbar hårdast. Tyvärr är det inte verklighet för dagens ungdomar. Finansiella svårigheter står i vägen allt för ofta. Genom att ge ut friskvårdsbidrag hjälper vi till att jämna ut spelplanen, förutsättningarna för att bli så bra som möjligt blir mer jämna för rika och fattiga.
Men utöver att jämna ut klyftorna i samhället skulle denna åtgärd även hjälpa till med den mentala hälsan och den vida befolkningen ungdomars hälsa. Enligt Socialstyrelsen fortsätter den psykiska ohälsan att öka bland unga, och ofta blir denna ohälsa långvarig. Samtidigt fortsätter studie efter studie att påvisa att fysisk aktivitet har en positiv inverkan på det psykiska. Man minskar risken att insjukna i folkhälsosjukdomar, att drabbas av demens och att dö i förtid. Fysisk aktivitet minskar även ångest och stress. Mår man bra fysiskt mår man allt bättre psykiskt. Men ofta blir det en klassfråga även detta. Gymkort kostar idag ofta över en tusenlapp, det har relativt fattiga familjer inte råd med. Skulle detta bidrag gå ut till ungdomarna skulle det nästan täcka ett helt gymkort varje år. Man får tillgång till en plats att träna på, den fysiska hälsan förbättras och därmed även den psykiska. 1
Men samtidigt blir pengarna för kommunen en stor fråga. Vi anser dock att detta kan vara en investering som är värd att ta. Allt fler ungdomar har slutat sin idrott efter pandemin, och folkhälsan riskerar som följd att svikta. Kommunen måste investera för att rädda folkhälsan, detta kan vara en början. Politik är ett spel om prioriteringar, lägg detta högt upp på prioriteringslistan.
Utöver detta är träning ofta en samlingspunkt för ungdomar. Detta motverkar i sin tur ensamhet, vilket också hjälper den mentala hälsan. Många ungdomar riskerar just att hamna ensamma när de slutat sin sport. Vi måste investera i folkhälsan innan vi når en breaking point!

Sluta bygg fula lägenheter
Går på norrhammarskolan, och jag är less på att det byggs en massor med lägenheter i stress som inte är speciellt fina utan bara görs förhastat. Tycker vi istället kan lägga ner lite mer omtanke på arkitekturen.

Konstvägg
En vägg där det är lagligt att måla och skapa konst så länge det inte är kränkande

Fontän i älven
ta tillbaka den coola fontänen som fanns i älven. Vi vill ha tillbaks den eftersom att den var tuff och den skulle sprida glädje och nostalgi.

mer kultur
Vi tycker att Skellefteå borde ha mer statyer och liknande. vi vill även ha kulturen lite mer utspritt och t.ex. ställa ut statyer vid promenadstigar. All kultur i Skellefteå är ihop tryckt i stan/centrum

Bygg inte mer hus i bergsbyn.
Om ni bygger mer hus blir det inte snyggt. Jag vill ha en fin utsikt och inte rakt i någon annans kök?

Parkering
Vi tycker att man borde göra fler parkeringsplatser under jorden så att det inte tar för mycket plats.

Torget
Gör något trevligare på torget, ganska grått och trist nu! Floraskolan

Fler platser att hänga
När vi bygger nytt, att bevara platser att vara på. T.ex i stan, är det mycket folk för där är det enkelt att vara, men allternativen är att vara stan eller att gå på nån gata typ. Så jag tycker det är viktigt att vi bevarar platser att umgås och kanske fler fritidsgårdar och liknande.
Det hjälper alla att främja att folk träffa varandra.

Gratis mensskydd på skoltoan!
Vi talar för gratis mensskydd, blöjor och andra nödvändiga förbrukningsvaror på offentliga platser så som på skoltoaletter.
Vi slår ett extra slag för just mensskydden då det hade underlättat och gjort det mer tryggt att man vetat att det finns att tillgå. Enligt FN:s råd för mänskliga rättigheter ska alla livmoderbärare med mens ha tillgång till kunskap och mensskydd. Det är även tabu kring mens och för många så är det pinsamt att fråga eller köpa mensskydd. I en skolmiljö blir detta mer tydligt, en jobbig situation är att behöva hämta mensskydd i väska och smuggla med dem till toan. Där av väljer elever att inte byta mensskydd under skoltid vilket kan vara en hälsofara eller i stället stanna hemma vilket leder till sämre studieresultat.
I andra länder så som Skottland har gratis mensskydd för alla livmoderbärare röstats fram.
För att hålla det så hygieniskt och skyddat så bör produkterna förvaras i ett låst skåp som man kan ta ut en och en. Det skyddar även produkterna från vandalism och förstörelse.

redlocker på offentliga ställen
Redlocker

Gratis mensskydd
Det skulle vara bra om det var gratis att köpa mensskydd. Alla människor med en livmoder får mens en gång i månaden, och mensen varar i typ en vecka varje gång så det skulle vara bra om det fanns något sätt att få gratis mensskydd i skolan. Det skulle kunna vara typ någon automat som man kan ta från med någon palett från cafeterian. Det skulle även vara bra om man hade fler menspåsar på toaletterna för just nu på vår skola så finns det bara för låg-och mellanstadiet och hur många i lågstadiet har mens? För att denna palett ska lånas ut så får man ge någon pant till de, alltså något värdefullt så att man vet att de kommer ge tillbaka paletten.
Det hade även varit bra att mensskydden skulle vara gratis i affärer för samma anledning.

Gratis mensskydd på skolorna!
Vi vill ha gratis mensskydd på alla toaletter och i tjejernas omklädningsrum. Detta borde finnas på grund av att vi kvinnor har ej valt att ha mens, vi ska inte behöva betala för att vara kvinnor! Den här iden kommer att göra så att fler personer som har mens känner sig bekväma och säkrare i skolan eftersom att de slipper att känna sig rädda att de ska blöda igenom eller att inte ha med sig mensskydd. Då vet de att det alltid finns någonstans på toaletterna. Vissa personer "skäms" för att ha mens ( som man inte ska behöva att göra). De kan då känna sig obekväma att behöva gå hela vägen till skolsköterskan för att fråga om ett mensskydd plus att det också tar på lektionstid att gå hela vägen dit. Detta är ännu en anledning varför det borde finnas mensskydd gratis på toaletterna.
Helst tycker vi att det borde vara gratis överallt, men skolorna är en bra början.
lejonströmsskolan

Gratis Mensskydd!
Våran ide är att införskaffa gratis mensskydd till offentliga platser till kvinnor/flickor. För att man spenderar jätte mycket pengar på mensskydd, men om man får gratis mensskydd så sparar man pengar till annat. Många ungdomar skäms över sin menstruation, att behöva bära sina produkter från skåp till toalett. Menstruation är en helt naturlig grej som du behöver få produkter till så du får känna dig trygg. Det ska finnas produkter till alla, så alla ska känna sig trygga under tex skolan. Men att det finns tillgängliga på stan, vid ex toaletterna. Att man förvarar produkterna i automater så kvinnor kan hämta ut när dom behöver. Vi vill bidra till en mer trygg miljö till kvinnor under sin menstruation!

fler aktiviteter för ungdomar(inom kulturen)
Hej! Jag skulle vilja att det fanns fler aktiviteter som INTE var sport. Nuförtiden är det antingen sport eller isolera sej själv inomhus, och inte göra ett skit. Ifall det fanns lite bredare aktiviteter, som workshops och klubbar och sånt som hade med konst och litteratur att göra, skulle det definitivt få fler att träffa personer med samma intressen. Det finns sådana i till exempel i umeå, och det är en ren succé, och det finns även sånt för vuxna, men inget för de i våran ålder, så jag hoppas att ni tänker på det här!
Men också ifall man har ett HBTQ centrum eller nåt sånt(för ungdomar, obv) för att alla behöver gemenskap, och i detta samhälle är det väldigt svårt att hitta det särkilt inom hbtq. Allt är så annorlunda i jämförelse med ifall man skulle vara straight/cis, you know the drill.

Unga föräldrar
Tycker att det vore bra om det fanns en samlingsplats för unga och/eller nyblivna föräldrar i centrum. Typ ett café eller liknande där man kan ha med barnvagnar osv och träffa andra föräldrar.

Mer fritidsgårdar
Att bygga mer fritidsgårdar i Skellefteå.

mer att göra i kulturhuset
vi vill ha mer att göra i kulturhuset för ungdomar. vi var lovade att kulturhuset skulle vara ett hus för ungdomar att samlas nu finns det bara ett bibliotek och det finns ingenting att göra där.

Fler fritidsaktiviteter
Vi vill att det ska tillkomma fler fritidsaktiviteter till hela Skellefteå kommun (speciellt på vintern)
Det finns inte så många aktiviteter på vinter i nuläget det leder till att många ungdomar är ute på samhället/centrum och hänger, det leder ofta till att ungdomar hamnar lätt i fel kretsar.
Fler och fler ungdomar skaffar A-traktorer eller moppebilar, då det inte finns några ställen för dem att hänga är dem ofta ute och kör på vägarna. då det är mörkt och snöigt på vintern ser man inte LGF-skylten så bra och det är lätt att det sker olyckor.
Fler idrottshallar i småorterna skulle också lösa problemen eftersom t.ex idrottshallen i Byske används på kvällen till träningar för lag i både Byske och Kåge. Det gör att det är svårt att boka hallen ifall t.ex Ungdomsgården vill ha den.

Bättre och mer aktiviteter då man rör på sig.
Jag tror att människor eller mer specifikt ungdomar i Skellefteå kommun har lite att göra. Jag skulle gärna sett mer ungdomar vara på exempelvis bättre badhus och fysiska aktiviteter. Med hjälp av detta kommer vi ungdomar röra på oss och detta kommer påverka både våran fysiska och psykiska hälsa positivt. Mer ungdomar skulle börja umgås fysiskt och detta skulle skapa ett mer socialt samhälle med generellt "bättre" människor.

Mer aktiviteter för ungdomar
Vi vill ha platser både utomhus och innomhus ungdomar kan vara på och göra aktiviteter

Fler sittplatser innomhus i centrum!
Det finns inga sittplatser eller ställen som man kan umgås på i stan förutom i kulturhuset och på caféer. I dessa caféer behöver man även betala för att få sitta. Ta inspiration från Avion, som har sittplatser i själva gallerian. Genom att verkställa denna idéen hjälper man även exempelvis personer som inte är bekväma med att bjuda hem kompisar eller har det svårt hemma, men som ändå vill ha någonstans att umgås.

Disco för ungdommar
Vi vill ha ett ställe där man kan dansa t.ex alla hjärtans dag om man vill dansa med den man älskar. Man kan också ha det roligt med kompisar och roligt att kolla/se om någon ramlar.

Bygga om "skateramp" Boliden
I Boliden vid sidtjärn finns det en liten "skateramp" som nästan bara passar kickbikes. Vi önskar en större skateramp som skulle passa både skatare och de som åker kickbike.

Mer aktiviteter på idrotshallen i Boliden
Ungdomarna i Boliden vill ha mer aktiviteter på idrottshallen. Det finns lite att göra på fritiden, därför önskar vi att det finns fler aktiviteter att göra.
Några exempel på förslag är: innebandy cup, badminton turnering, basket.

cykel/skateramp Jörn
Cykel/skaterampen i Jörn togs bort när man byggde hotellet och gjorde parkeringar. Vi i Jörn önskar att man kunde bygga en ny på en ny plats.

Uterink i Boliden
Ni borde spola upp en ute is i Boliden som ni har gjort alla andra år förutom i år för att det ska finnas mer saker att göra i Boliden på vinter.

Skatepark på Byskecamping
För att kunna åka skateboard eller kickbike måste man åka till Skellefteå om man bor i Byske. Det är besvärligt och dåligt för miljön. Om man kunde bygga en skateramp i Byske på t.ex. campingen behöver man inte åka iväg och man släpper inte ut koldioxid. Där är det också jättemycket turister på sommaren och dom kan också ha mycket glädje av en skatepark.

Nlos
vi vill att kommunen sätter upp fler Nlos utebanor för innebandy. Floraskolan

Fler ute padel banor
Det skulle vara kul om det byggdes fler ute padel banor. Floraskolan

En till skatepark
Folk kan ha kul som gillar att skata.

Crossbanor i Bureå
En crossbana för crosscyklar och en för t.ex. cyklar, där man kan köra mot grusgropen till i Bureå.

Skatepark med mera
Bureå
Skatepark med grejer runt omkring för de som är lite äldre typ som en lekpark fast med fokus på äldre barn.

skatepark
Jag tycker att det borde byggas en skatepark i Boliden för att det finns ingen bra asfalt för att åka skateboard och det finns många i Boliden som velat ha det länge snälla Skellefteå bygg den för folket! TACK PÅ FÖRHAND!.

crossbana
en crossbana som man kan köra cross på och andra slags hemma byggda fordon med överikt

basket plan i esmark
det finns en tom plats i Ersmark. det var en lekpark där förut men den vara ruten så dom tog ner den. Det skulle vara kul för många i ersmark ock kusmark att ha en basketplan

Tennis lag byske
På sommaren finns det bara fotbolls träning, alla vill inte spela fotboll och då borde det finnas ett annat alternativ för dom. det är viktigt att man rör sig.

abiabdull
vi vill ha en airsoft bana i Byske för ungdomars underhåll och nöje

Utomhus basketplaner
Skellefteå borde bygga fler och bättre basketplaner utomhus.
Floraskolan

mer aktiviteter för ungdomar i skellefteå

Sladd banan
Ok så det ska vara som en sladdbana som i piteå på Nolia där många a traktorer brukar åka till för att sladda.

K ällsgrupper för vuxna
Flera av oss går teatergrupp, orkester och andra fritidsaktiviteter på kvällstid med kulturskolan. I flera av de grupperna går det även äldre personer, vuxna personer, som förgyller gruppen och gör den bättre. Vuxna får egentligen inte vara med i sådana kvällsgrupper men vi tycker att det borde ändras. Vuxna behöver precis som ungdomar en rolig kvällsaktivitet där de kan använda sin kreativa sida. Ge vuxna möjlighet att vara med påriktigt!

Mer fritidslokaler
Om fler fritidslokaler byggs så kommer fler barn röra på sig och därmed må bättre eftersom fysiskt hälsa också är kopplat till mental hälsa.
Problemet man löser med Idén är att barn och unga rör sig mer och inte bara sitter stilla.

Satsa på förorten
Boliden är utsatt område pågrund av invadnringen

Mataffär i Medle
Vi vill ha en mataffär i Medle t.ex. i huset där pizzerian var.
Det är långt till närmaste mataffär från Medle och vi vill ha en närmare.

bygg inte över budget
bygg inte över budget drar mycket av skattepengarna.

Ta hand om de äldre!
Vi blir alla äldre, vem ska ta hand om oss då? Vi önskar att äldreomsorgen blir en prioriterad verksamhet. Låt oss ta hand om de gamla i samhället, de förtjänar värdighet och god omsorg!
Bygg fler varierade äldreboenden med fokus på behov och erbjud fler en plats.
Anställ fler inom äldreomsorgen, höj lönerna och se över bemanning så att arbetsbelastningen blir bra.
A-atorp

Större insats inom hemtjänst
Det behövs mer folk som jobbar inom hemtjänsten. Det är otroligt tuffa arbetstider för de som jobbar i hemtjänsten just nu. Det är ofta dem som jobbar behöver jobba antingen extra eller jobba på sin lediga dag. Det är många gamla som behöver hjälpen och alla har inte möjlighet att flytta till ett ålderdomshem. De som jobbar måste även åka runt på flera ställen. Om det skulle bli högre insatser för hemtjänsten så behöver man inte åka runt lika mycket för det finns fler som jobbar

Rösträtt från 16 år i kommunval
Om man får rösta i ganska tidig ålder så kanske det ökar intresset eftersom att det arbetas mycket med politik i den åldern.

Mer slalombackar
Mer slalombackar tack. Det finns många som har slalom som intresse, men tex Vitberget är även en plats för ungdomar att samlas och umgås istället för att bara hänga på stan.

förbättra liftarna på vitberget
vi tycker att liftarna på vitberget ska förbättras tex: att de ska finnas mera liftar och som Klutmark, musik i liftarna

Nya liftar på vitberget
Vi vill ha nya liftar på vitberget som fungerar

Fler slalombackar
Fler backar att åka i stan

Slalombacken i Bureå
Öppna gamla slalombacken i Bureå.

Nya liftar i vitbergsbacken
Vi behöver nya liftar till vitbergsbacken. Liftarna som är nu är typ från 60-talet och det är ganska mycket problem med dom.
Ett problem som blir löst är att det blir så långa köer när liftarna stannar. Och om det hade varit kortare köer hade fler kommit dit. Ett annat problem som löses är att det är fler ungdomar som rör på sig då.
Det är för alla

Vitberget
Bygg ut Vitbergsbacken, gärna någon mer nedfart. Vi tycker att man kan satsa på Vitbergsbacken eftersom den ligger så centralt och invånarantalet ökar.

utveckla slalombacken Vitberget
Vi vill att slalombacken i centrum, Vitbergsbacken ska utvecklas. Att det ska finnas fler nerfarter och en mellanbacke som ett mer lagom steg mellan barnbacken och stora backen. En till lift i anslutning antingen ankarlift eller knapplift. Vi vill även att funparken i backen ska bli bättre och lite mer avskild från stora backen för att inte störa åkare som inte vill hoppa eller tvärt om.

bättre slalombacka
Vi tycker att till exempel att Vinterbergsbacken har den sämst liften och den skulle behövas bytas ut. Det skulle också gå att utveckla backen och göra den roligre.

Bättre liftar på vitberget
Vi vill att det ska finnas bättre liftar på Vitberget. Liftarna stannar allt för ofta och går sönder, det kan orsaka skador. Det är ganska tråkigt att vänta en hel kväll på att man ska få åka några åk i backarna. Om det fixas så är det roligare att vara där och det underlättar för personalen som då slipper springa runt och fixa problemen.

Fritidsutrustning, slalom mm
Vore bra med en "Fritidsbank" även i Skellefteå. Vet att många gärna skulle vilja kunna låna/hyra (till ett rimligt pris) slalom-/längdskidutrustning säsongsvis. Idag finns slalomuthyrning enbart i Klutmark (kanske nåt fler ställe också), och på Vitberget där många ungdomar gärna åker kvällstid mm finns ingen uthyrning öht. Trist för de som inte har egen utrustning. Liftkortet är nog dyrt för många.
Skulle också tycka att det vore bra om man kunde köpa någon typ av rabatterat klippkort för slalom i Vitberget för de som inte åker en hel säsong.

Fritidsutrustning, slalom mm
Vore bra med en "Fritidsbank" även i Skellefteå. Vet att många gärna skulle vilja kunna låna/hyra (till ett rimligt pris) slalom-/längdskidutrustning säsongsvis. Idag finns slalomuthyrning enbart i Klutmark (kanske nåt fler ställe också), och på Vitberget där många ungdomar gärna åker kvällstid mm finns ingen uthyrning öht. Trist för de som inte har egen utrustning. Liftkortet är nog dyrt för många.
Skulle också tycka att det vore bra om man kunde köpa någon typ av rabatterat klippkort för slalom i Vitberget för de som inte åker en hel säsong.

Mer ungdomsaktiviteter
Mer ungdomsaktiviteter för då har man mer att göra i stället för att bara sitta hemma och inte göra något för man har tråkigt då är mer ungdoms gårdar/ungdomsaktiviteter i Skellefteå går har man mer roligt i Skellefteå.

Tennisplan i skelleftehamn
Hej vi vill att tennisplanen vid aura skolan i Skelleftehamn ska renoveras. Den är helt förstörd och går inte att använda.
Den har varit sönder i flera år och nån måste göra nånting åt det.
Det mesta är sönder och behöver bytas ut.
Det är många som saknar den och vill ha den tillbaka.

Discgolf
Mer pengar till discgolfen så att den kan utvecklas.

Skidskyttestadio i Skellefteå
På vitberget finns det vanliga skidspår men om man vill att ungdomarna ska röra sig måste man kunna ha mycket att välja på. I Piteå finns det skidskytte och därför borde det även komma till Skellefteå. OM vi vill att Skellefteå ska växa som stad måste andra få tillgångar till intressen och skidskytte är även en väldigt krävande sport och väldigt rolig.

mer idrotssföreningar
vi vill ha fler idrottsföreningar så många fler av oss ungdomar gör nå på fritiden.

Mer sportutbud
Vi vill ha fler sport utbud om det finns fler sporter är det lättare att hitta något som man tycker är kul och man får en gemenskap med dom gillar sporten

Ny cheerlading och gymnasikhall
Vi tycker att man borde skaffa en gymnastik och cheerlading hall bara för dom som utövar sporten och att man ska slippa ta ram och bort tax mattor varje träning.

Belysning vid älvspromenaden
Jag skulle vilja att lyktstolpar sätts upp vid promenadsslingan mellan Lejonströmsbron och Mobackenbadet, både på södra och norra sidan. Här i norra Sverige blir det snabbt mörkt och man hinner inte promenera när det är ljust ute pga skola/arbete. Belysning löser det problemet, och ökar tryggheten när man är ute i naturen på kvällarna.
Lejonströmsskolan

Övervakning
Vi tycker att det borde finnas fler övervakningskameror i butiker, skolor och utomhus.

Öka tryggheten
Vi har ett antal idéer för att förbättra tryggheten i Skellefteå:
Kameraövervakning vid skola och utsatta områden.
"Larmscentrals-app" som en kan nyttja för att slå larm snabbt och enkelt.
Fler gatlysen och bättre belysning både i centrala Skellefteå och i ytterområden. Alla busshållplatser ska ha busskur och belysning!
Fler livbojar vid älven och fler stegar ner till vattnet

Nya gatlyktor
Fler gatlyktor vid friskis, blir mörkt och läskigt på natten

självförsvarskurser
Det är viktigt att kunna försvara sig själv om något skulle hända. Som tjej är det läskigt och vara ute på kvällen när det är mörkt.

att de ska vara fler polis patrullering i stan.
fler poliser runt centrum som patrullerar.

Vi vill ta framtidens mode till Skellefteå
Har du tänkt på att second-hand är vägen till framtidens mode? De senaste åren har det blivit allt mer vanligare att man köper kläder, prylar och möbler i andra hand. För att hålla entusiasmen för en hållbar framtid levande, skulle vi vilja att fler second hand butiker ska vara tillgängliga här i Skellefteå samt att utveckla dess verksamhet.
Om det skulle komma fler second-hand butiker skulle det finnas ett större utbud samtidigt som vi bidrar till en mer hållbar framtid. På så sätt att Skellefteå hade varit mindre beroende av fast fashion. Fast fashion innebär att det lanseras nya kläder hela tiden så att konsumenten uppmanas att köpa nya kläder som kostar en stor mängd resurser till produktionen och transportsträckor. Second-hand är både hållbart och billigt vilket gör att det kommer nå ut till fler människor. Både konsumenten och Skellefteås näringsliv kommer att gynnas av detta eftersom staden kommer att bli mer anpassad till fler människors förutsättningar.

Satsa mer på förskolor
Det behövs fler förskolor, både i städerna och i byarna. Eftersom det flyttar hit familjer från andra länder så behövs det fler förskolor och bättre förskolor. I Drängsmark finns det bara två, en för små barn och en för större. Barngrupperna är alldeles för stora för vad de kan ta hand om. Det behövs fler som jobbar på förskolor och fler vikarier. Det är ofta det inte finns möjlighet till vikarier för de är upptagna för att de vikarierar på en annan plats.

fler skolor och förskolor
eftersom att mer människor flyttar hit behövs det fler skolor och förskolor

Fler inriktningar och möjligheter för eleverna
Ifall det finns fler inriktningar inom tex samhällsprogrammet så hade förmodligen alla fått gå den inriktningen dem ville vilket hade resulterat i att fler elever blir mer studiemotiverade. Som det är nu så är det betygen som avgör om man kommer in på den inriktning man vill eller inte och detta tycker vi är fel. Ofta väljer man en linje med baktanke om vilken inriktning man vill gå och gör då sitt gymnasieval utifrån det. En elev som tex brinner för ämnen som ingår i beteendevetenskap, går första året och inte får jättebra betyg borde fortfarande få gå den inriktning som hen vill eftersom det hade gett den personen en chans att få visa vad den kan inom ämnen som intresserar personen. Annars så blir det bortkastad potential. En lösning till detta är att det borde finnas fler inriktningsval så att problemet att för mycket elever väljer en inriktning försvinner och man slipper utgå ifrån betyg. Annars så borde man skaffa fler lärare så att man gör klasserna utifrån hur många som vill gå och inte efter hur många som får plats.

Mer trähantverks utbildningar
Jag vill att det ska finnas ett gymnasium eller högskola med inriktning mot finsnickeri. Nu när Skellefteå är känt som en stad med trä så borde det även finnas utbildningar för inredning av trä.

Högre lön till sjukvårdspersonal
Det är brist på sjukvårdspersonal så som undersköterskor och sjuksköterskor. Den sjukvårdspersonal som vi har, får väldigt dålig lön för det arbete dem gör. Om vi höjer deras löner kommer fler lockas till att jobba inom vården. Om fler jobbar inom vården kommer det bli mindre stressigt och dem långa köerna kommer att minska.
Många föräldrar säger åt sina barn att INTE gå vård och omsorgs programmet på grund av de dåliga lönerna och arbetsförhållandena.

bättre gymnasie program
Bättre gymnasie program. Alla är tråkiga förutom typ 2 st.

Dans och Teater
Enligt den preliminära gymnasieantagningen ser det inte ut att bli något dans och teater program till hösten. Om programmet stängs ner, vad händer då med det estetiska i samhället? Skellefteå har just fått ett nytt kulturhus men vi har ingen utbildning som gör att folk kan arbeta där. Hur kommer satsningen på dans och teater se ut då? Kommer det försvinna helt?
Vi vill att det ska bli mer satsning på dans och teater, om det inte blir någon dans och teater klass vill vi att ungdomar ska kunna uppleva det på andra sätt.

Estetiska Programmet
Vi går estetiska programmet och upplever att det är dålig information om det på högstadiet, vi önskar en bredare kunskap bland lärare och syv:ar så att programmet får den reklam den behöver. Estetiska programmet är viktigt och ett bra program som vi vill ska finnas kvar länge, för att det ska hända måste fler veta om att det finns.

Ridgymnasie
Man får bättre möjlighet att utvecklas om vi har ett ridgymnasie här. Det blir bättre för de som vill satsa på ridningen och om det finns ett gymnasie här så behöver de inte flytta ifrån Skellefteå.

Gratis högskoleprov!
Alla studerande i Skellefteå kommun borde få gratis högskoleprov upp till 21 år!! Många här i Skellefteå vill studera vidare efter gymnasiet på högskola eller universitet. Majoriteten av alla skellefteåbor väljer att gå ett högskoleförberedande program på gymnasiet för att sedan kunna studera vidare. Men antagningspoängen till högskola eller universitet är så pass höga att många inte tar sig in med enbart betygen från gymnasiet och därför är mångas ända utväg högskoleprovet. När man börjar gymnasiet är man 15–16 år. Många vet då inte vad man vill jobba med när man blir äldre. Därför finns det många som tillexempel väljer fel program eller fel kurser på gymnasiet vilket kan leda till att man inte tar sig in på den utbildning man vill. Därför är högskoleprovet mångas utväg även här. Idag kostar ett högskoleprov 450 kr och många behöver oftast göra det mer än en gång vilket höjer kostnaderna ytterligare. Problemet med detta är att många väljer att inte göra högskoleprovet på grund av de höga kostnaderna. De väljer i stället att gå ut i arbetslivet och jobba på arbetsplatser där det inte krävs någon utbildning. I ett längre perspektiv kommer detta leda till fler outbildade personer i Skellefteå vilket kommer bromsa Skellefteås utveckling. Lösningen på detta problem är enkelt. Inför gratis högskoleprov för alla studerande i Skellefteå kommun upp till 21 år. Pengarna till detta kan komma från exempelvis skatter eller kommunen.

Fler utbildningar
Fler utbildningar på campus, ex läkarutbildning, detta för att slippa flytta till en annan stad.

Utbildningskapacitet
Jag tycker att ett universitet skulle vara bra för att fler unga vuxna ska ha möjlighet att utbilda sig. Då många inte har råd eller lust att flytta till en annan stad för att utöka studier. Jag anser om vi bygger universitet/högskolor i Skellefteå kommer vi nå befolkningsmålet 90000 innan beräknat. Utöka utbildningen är viktigt för att utveckla ett samhälle och något jag tycker vi borde vidareutveckla.

ett universitet i skellefteå.
Vi vill ha ett universitet i Skellefteå för att om man bor i Lövånger så måste man flytta till Umeå eller Luleå. Och man kanske inte råd med det då kan man bara ta busen till Skellefteå som är betydligt mycket billigare än att hyra studentlägenhet.

Ett universitet i skellefteå.
Vi vill att det ska byggas ett universitet i Skellefteå för att om man inte har råd med en studentlägenhet i Umeå eller Luleå eller om man tycker att det är för långt med att pendla i mellan. Då blir det närmare och lättare för oss som bor inom Skellefteå kommun.

Juristprogrammet, vätrinärkleniker och fler lägenheter
Juristprogrammet - Jag tycker att juristprogrammet ska finnas i Skellefteå, eftersom om man vill bli Advokat, Åklagaren eller Domar och har allt som krävs för att bli en men det ända som saknas tillgång till det. Det är väldigt orättvist att vet att andra kan, men dom vill inte, och andra vill men, kan inte. Om man tänker efter så är alla dom viktiga yrken inom juristprogrammet. Man kanske inte har tillgång till att åka till Göteborg, Karlstads, Umeå, Uppsala, Örebro eller Stockholm och då måste man välja något annat yrke, som leder till att mindre söker till juristprogrammet. Och juristprogrammet är ett sånt jobb som det behövs fler i framtiden, just för att vårt land inte ska bli förstörs, det ska ju vara ett säkert land vi bor på så att mindre brott och liknades inte uppkommer.
Fler eller billigare lägenheter - Jag tycker också att det borde finnas fler billiga lägenheter för ungdomar. Liksom hur ska vi ungdomar få en framtiden om samhället är för hårda mot oss, det blir dubbelt så svårt för oss ungdomar att skaffa lägenhet. Alla lägenhet var rätt så billiga för då kunde alla nuvarande vuxna få rätta att skaffa sig en lägenhet. Plus att föräldrarna slipper oroa sig för hur deras barn ska klara sig efter, de har fyllt 17 år. Jag tror också att fler skulle flytta till Skellefteå eftersom att det finns tillräckligt med billiga eller bara fler lägenheter att bo i. Fler eller billigare lägenhet är vad som behövs.
Fler Veterinärkliniker - Folk har börjat att bli mer hälsosam vilket betyder att fler har blivit veganer eller vegetarianer. Det leder till att folk verkligen bryr sig om både naturen och djuren. Det är väldigt fin att folk vill lägga sin tid på naturen eller djuren . Folke vill hjälpa nu för tiden och det kan man göra genom att bli veterinär, just det yrke är också ett viktigt yrke eftersom det fins djur som behöver hjälp snabbt, men det finns inte en veterinärklinik i deras närhet. Veganer eller vegetarianer slutar äta kött pågrund av djurens skull. Samhället har förändrats folk vill verkligen hjälpa djuren, minst en i varje klass är eller känner en vegan eller vegetarian. Folk kanske vill hjälpa djuren mer och se ändå skillnad genom att bli veterinär.

Ta tillbaks högstadiumet till Jörn
Vi från Jörn vill att högstadiet ska tas tillbaka till Jörn. Då slipper vi att stiga upp tidigt på morgnarna och eftermiddagen kan vi då ägna åt mer studier än för tillfället.

Man ska få lära sig om hbtqia+ på skolan!
Jag tycker att man måste få lära sig mer om könsidentitet och sexualitet på skolan! Man får ju höra om gay personer men inte om Pansexualitet, Asexualitet, Intersex personer, man får höra väldigt lite om transpersoner och ickebinära. Det är ju ett spectrum och dessa är bara några få av de alla identiter och sexualiteter som man borde veta om.
Då kommer alla förstå lite bättre hur vissa personer är och ha det enklare att acceptera deras existens (även om man borde ändå göra det) och då blir det mindre bråk med okunniga och HBTQIA + personer.

Mer kunskap gällande psykisk ohälsa
Jag tycker att lärare samt andra vuxna på skolor runt om i Skellefteå ska fokusera mer på elevernas mående. Psykisk ohälsa är något som många drabbas av och när det inte finns någon i ens närhet som har någon stor kunskap om det kan det bidra till att ens mående försämras. Om man skulle kunna få dem att gå en utbildning där de lär sig mer om det och får en insyn hur det kan vara att leva med en psykisk ohälsa så skulle det nog hjälpa i längden, även kuratorer och skolsköterskor borde vara med i utbildningen.

skolskötersor
jag går på naturbruks gymnasiet i Burträsk, våran skolsköterska är här bara måndagar varannan vecka. av de jag upplevt och hört så är de inte bra med skolsköterskor för dem är alltid borta. tycker det är jätte dåligt att man aldrig har något tillfälle att träffa dem.

Styrketräning på idrotten under högstadiet
Jag har personligt tråkigt med sporter och lekar där man rör och bygger muskler genom att ”leka”. Jag skulle vilja fokusera på att bygga mina muskler på dom ställen i min kropp där det behövs och bli allmänt starkare. Skulle man få gymma på idrotten hinner man både göra det under dagen när man har mindre tid efter skolan och får göra det med kompisar vilket ger mycket motivation. Och anledningen för att det ska vara i högstadiet är för att det är då dom flesta går in i puberteten och kroppen börjar utvecklas.

Jag tycker att musik kan och bör spelas på lektion
tycker ni inte att det borde finnas musik på dem där tysta lektionerna. Jag vet att det skulle hjälpa eleverna och studier samt forskning säger att det är bättre. vad ska man göra om det spelas dålig musik. därför måste man komma överens klassvis. Jag går i nian och vi är den tystaste klassen i skolan. Vi kan sitta sammanlagt 3 timmar i full tystnad. skulle det inte hjälpa med musik där man slapp tappa lusten till att arbeta utan att bara fortsätta arbete. Om musiken inte kan bli överens så kommer man ju kunna dela upp lektioner där olika sorters musik spelas vid olika tider

Senarelägga skolstart i Boliden
Vi på Bolidenskolan vill börja skolan klockan nio, det är jobbigt att börja skolan klockan åtta varje dag. Det har visat sig att om man börjar senare så ökar betygen, ungdomarna är mer utvilade och de har mer energi!

Språkändringar
Vi vill ta bort några minuter från språklektionerna och lägga till på engelskalektionerna eftersom vi lär oss så lite engelska.

börja skolan senare på morgonen
forskning tyder på att hjärnan inte är vaken den tiden i måste prestera i skolan.

skoldagar börjar senare
att elever får sova längre på morgonen så man är inte lika trött så man kan konsertera sig under skoldagarna, så man inte somnar under lektionen och så dem kan jobba bättre o ha mer energi

Håltimmar
Inga långa håltimmar på schemat. Typ 30 min och längre.

Teams leaktioner om det går
Om en lektion går att ha på teams eller att man får en hemuppgift ska det vara så.

distansundervisning
Vi vill ha en alternativ distansundervisning på grund av att det är stressade mornar. Vissa är mer bekväma med distansundervisning än att ha undervisning på skolan.
Problemet är att det blir lätt att fuska på prov och andra uppgifter, man blir också lättare distraherad.
För elever som har det trögt på morgonen så blir det lättare och bekvämare att starta datorn hemma och ha lektion.

större skåp
Jag och mina kompisar tycker att vi ska skaffa större skåp. Då slipper man trycka in allt i ett pytte skåp. Ett större skåp ger möjlighet till mer ordning och mindre stök. Då kan man också hålla koll var man har lagt sina papper/böcker. Då slipper lärarna köpa in så mycket material. Så man sparar en liten penning. Jag har också upplevt att ur många skåp så hänger det ut jackor, ryggsäckar osv. Då kan det komma folk och dra i dina privata saker.

Fler studiemiljöer i skolan
Att det ska finnas platser på i skolan, så som öppna grupprum där man ska kunna gå för att antingen ha grupparbete, plugga eller bara att få umgås mer avskilt.

Renovera alla skolor
Renovera alla skolor i Skellefteå

Omklädningsrum idrotten i Bureå
Omklädningsrummen borde ha fler bås. Eller t.ex. toaletter med duschmöjligheter.

spegel på varje toa och omklädningsrum på byskeskolan
Hej! Jag kommer från Byskeskolan och på en del toaletter har vi inga speglar eller trasiga speglar, vi vill ha hela speglar på varje toalett för att underlätta för ungdomarna på Byskeskolan då en del känner sig inträngda utan spegel. Vi vill ha bredare toaletter då en del toaletter bara är typ en meter. fräschare Toaletter gärna med doftpinnar eller något liknande. vi vill ha rullgardiner på toaletterna med fönster

Landsbygdens skolor
Vi går på Byskeskolan och vi tycker att kommunen ska fokusera mer på landsbygdens skolor istället för att bygga stora nya skolor i staden. Med det så kan vi göra klassrummen effektivare och bättre anpassade för funktionsnedsatta och minska skaderisken. Det blir en trevligare skolmiljö och elever och lärare trivs bättre. Denna idé gör arbetsmiljön bättre för såväl elever som lärare.

renovering av moröns kansli
Vi vill att det ska renoveras i de gamla omklädningsrummen och toaletterna som hänger ihop med Moröns kansli. Duschar i herr och dam omklädningsrum samt de offentliga omklädningsrummen behöver renovering. Samt fler öppna och fräscha toaletter för publik och andra än aktiva.

kalt på skolan
jag vill att det ska bli varmare på skolan på morgonen

Ta bort läxor
Vi borde ta bort läxor. Helgen är till för att vila upp till nästa vecka, så genom att ge oss skolarbete att jobba hemma med så blir vi stressade istället för att vila. Glossor kan vara okej att ha i veckan men inte så att man ska plugga på helgen. Detta gäller ej prov

gratis mensskydd
jag och många andra tycker att det är orättvist att vi tjejer/kvinnor behöver betala mensskydd, så därför tänker jag att det borde vara gratis

Ett mens skåp med tamponger och bindor
Min idé är att skaffa ett mens skåp då man kanske kan få mens mitt under dagen och inte ha med sig nått skydd, eller bara att man glömde de hemma. Mens är väldigt vanligt och man måste kunna skydda sig när den väll kommer.

Redlocker
Vi vill att det ska finnas ett redlocker skåp på antal platser i Skellefteå. Redlocker är ett skåp som man kan ta gratis mensskydd från.
Exempel på ställen man kan sätta dem: offentliga damtoaletter (som den inne på ck), omklädningsrum.
Exempel på ställen på Kågeskolan: toaletten vid skolsköterskan och i tjejernas omklädningsrum.
Det skulle kännas mycket mer tryggt att veta att det finns mensskydd att få tag på om man inte har.

Fler aktiviteter på skolans område
vi vill ha mer saker att göra på rasterna. Det skulle göra att fler personer rör på sig i stället för att sitta med sina mobiler.

En fullstor fotbollsplan på skolan
Min idé är att vi ska ha en fullstor fotbollsplan för det är många som gillar fotboll och jag tror att det är många fler som skulle gå ut på rasterna då. Barnen och ungdomarna kommer röra på sig och då sen kommer man vara pigg och kunna tänka mycket bättre under lektionen eftersom man har gjort så att hjärnan vaknat då man rört på sig

Aktiviteter på skolan
Jag skulle tycka att det va kul om skolan kunde hålla i lite mer grejer för skolan och Eleverna. När jag gick på högstadiet så hade vi ett flertal roliga idéer som musikdag och roliga avslutningar samt innebandyturnering. Under hela min skolgång på Baldergymnasiet så har inte skolan gjort någonting för eleverna annat en undervisning. Aktiviteter och roliga avslutningar kan vara minst lika givande för eleverna som information och lärande.

bättre skolgård på floraskolan för högstadiet
Vi tycker att Floraskolans skolgård bara är anpassad för dom yngre och inte för dom äldre därför tycker vi att det ska finnas mer saker att göra för dom äldre, tex att man kan flytta pannaburen som står på Kanalskolan och inte används till Floraskolan.

Mellis till alla skolelever
Mellis till alla, inte bara de som bor lång bort.

Bättre skolmat
Vi går på Lejonströmsskolan och vi vill ha mer varierad mat i skolan, framförallt fiskrätter. Gärna även att alla skolor i Skellefteå har hyfsad lika mat, dvs att vi som går på kommunala skolar får lika bra mat som dem på tillexempel flora.

Matkort för skolelever
Matkort som elever kan använda för att äta lunch på specifika lunchrestauranger. Det är lättare att bli mätt på något man tycker om - man orkar med hela skoldagen.

Mer alternativ till mat på skolan
behövs mer alternativ på Örjansskolan av mat. Finns inte många och är som mat ofta.

Mat penning
Istället för att få gratis mat i skolmatsalen så tycker jag att alla elever ska få ett kort från skolan som laddas med pengar varje dag som de sedan kan använda till att köpa mat från coop/ica. Det skulle vara bra för att då kan eleverna skjälva välja sin mat och inte behöva gå hungriga när maten är äcklig.

matkort
man borde få matkort så man kan vara mätt på lektionerna

Bättre skolmat
vi på Bolidenskolan vill ha mer varierad skolmat, mer husmanskost som man känner igen. Det skulle göra att eleverna skulle prestera bättre i skolan.

Bättre skolmat
investera i mer barnanpassad mat, dvs mat som barn äter med nöje. Också att hygien på maten och alla redskap som används till maten. Detta kan påverka alla elever (och lärare) på ett positivt sätt genom att höja deras prestation.
dessutom så skulle det uppskattas om man spenderade mer tid och energi på hygienen. dvs att barn slipper oroa sig över att hitta hår och liknande i maten.

bättre skolmat
skolmat som ej smakar gorgonzola.

Bättre skolmat
Vi vill ha bättre skolmat under vår skolgång. Med bättre skolmat så menar vi mat som är anpassad för vår åldersgrupp och inte vuxna. I vår ålder så vill man inte äta vegetariskt eller massa fisk, istället så skulle man kunna sätta in vanlig husmanskost, tillexempel korv och köttbullar. Om barn skulle få en bättre mat och faktiskt få i sig mat så skulle betygen höja för dom flesta. För just nu så äter nästan ingen skolmaten och de märks genom att alla är trötta och inte har energi till att göra sitt skolarbete. Om barn skulle få bättre skolmat, så skulle det leda till bättre utbildning och sedan ett bättre liv

bättre mat på bolidenskolan
hej! jag tycker att våran mat på bolidenskolan inte är god och det är även många som skippar att äta pga att maten inte är ätbar

Bättre skolmat och grönskaer på skolorna
Om vi skulle skaffa godare skolmat och grönsaker på skolan skulle det göra så att fler barn äter på skolan och inte går på ICA under lunchen. Det skulle också göra så att fler barn vill äta grönsaker.

Bättre skolmat
Vi kan inte ha två vegetariska rätter på samma dag. Oftast är det ju kött i en av rätterna och den andra är vegetarisk, men då det är vegetarisk huvudrätt. Då är alternativrätten också det.

Bättre skolmat
Vi behöver allmänt bättre skolmat riset är ej kokt och allt är tort och ingen variation på mat allt gratäng eller en gryta skit tråkigt

Ta bort enbart vegolunch
Ta bort lunchdagar med enbart vegetariska/veganska rätter. Om köket serverar 3 rätter per dag varför ska samtliga vara vego en viss dag i veckan? Hur skulle det vara om köket enbart serverade kött på ex. fredagar eller om man struntar i alla mjölkallergiker och bara serverar rätter med mjölk/ost i? Då skulle det uppstå stora protester från olika håll. Därför tycker jag att man ska ta bort vegolunchdagar och istället anpassa de olika rätterna så att de ska passa alla - även köttätare.

skaffa bättre skolmat
skaffa Ätbar skolmat bror!

vi vill ge betyg till lärare
vi vill ha ett betygsystem till lärarna. på så sätt kan dom få veta hur dom kan utvecklas.

tydligare system i betygen
Vi vill ha ett tydligare system i betygen då vissa tycker att det kan vara svårt att förstå. kunskapskraven är svåra att förstå och därför kan det bli svårare at förstå hur man ska arbeta.

Fler/bättre lärare
Vi vill ha bättre utbildning för lärare, vi vill att dem ska lära sig mer om psykologi på utbildningen så att de kan förstå sig bättre på elverna och hjälpa dem som har det svårare. Vi vill att lärare ska få bättre lön så att fler blir lockade att bli lärare.

distansskola
valfri disansskola för vissa jobbar bättre då. Det blir inget stök i skolan. Fler kan vara med samtidigt

Håll skolan i skolan
Vi borde inte behöva stressa över och jobba med skolan efter skoltid.
Elever behöver inte bli lika utmattade som de blir idag. Elever borde även ha möjlighet att få kunskap från andra delar av livet som jobb, fritidsaktiviteter utan att behöva prioritera bort skolan. Dessa aktiviteter gynnar även skolan.

Betygssystem för lärare
Det finns många dåliga lärare som barnen inte lär sig något av. vi tycker att barnen borde få ha en röst i detta. Om en lärare använder udda strategier för att lära ut, kanske det inte funkar för vissa elever. Eller så kan det bara vara lärare som är allmänt dåliga eller inte bryr sig. Vi tycker att eftersom eleverna blir bedömda på deras beteende orde lärarna ha samma sak.

Astronomilaboratorium/läger
Vi tycker att det behövs ett läger för personer som är intresserade inom ämnet astronomi och fysik. Vi behöver också ett laboratorium för att utforska olika fenomen i rymden.

Spanska
Om Byskeskolan får en spanskalärare så väljer fler ungdomar Byskeskolan eftersom de som väljer Kåge är oftast för att Kåge har Spanska som språk.

gratis internet på skolan
Vi på Bolidenskolan vill ha gratis internet. Det skulle öka våran digitala kompetens, något som är viktigt för framtiden.

Wifi
Det borde finnas gratis Wifi för elever på skolorna

Wifi över bureå
Vi behöver wifi över hela bureå. Då kan vi använda mobil och datorer var som helst. Just nu så dras det bara surf typ men om vi fått wifi över bureå så blir alla glada och kan vara sociala på mobilen. Det är bra för utvecklingen och typ dagens ungdomar. Det är framtiden. Man blir även smartare om man har läxor på mobilen och så kan man gå ut och röra på sig i skogen och krama träd för att tänka bättre. Man fokuserar när man rör på sig och våra betyg och plugget blir bättre.

Bättre Datorer
Vi behöver bättre datorer. en del i bolidenskola har olika datorer och några lagga sönder bara när man använder google och man har ingenting i bakgrunden.

Windows 11
Vi behöver windows 11, för att använda nya programmer!! För använda Den Nya Word och OnteNote OutLook.

bättre gaming datorer
jag tycker bättre gaming datorer så vi kan spela cs på våra lektioner! det är viktigt eftersom att man ska kunna ungos med varran och spela cs. det är väldigt utvecklande för eleverna

Wifi
Jag tycker att det ska finnas ett offentligt Wifi på skolan utan ett lösenörd för mobil användning.

Gratis WIFI i skolan.
Vi vill ha grattis wifi på skolan eftersom ibland behöver vi använda telefonen för att skicka ett sms till föräldrana eller ringa dem och på vissa mobiler behöver man wifi för att kunna skicka sms.

snabbare wifi
skolans wifi är cappat på 100mb/s vilket är långsamt för en byggnad som klarar 1000 datorer. skolan skulle lätt kunna uppgradera till minst 500mb/s om inte 1Gb/s

Möss och lås
1. möss ska ingå i skoldatorerna och lås till cyckelställ

Gratis Wifi på skolan
Vi vill ha fritt WIFI på skolan som vi kan använda till exempel på rasterna.

laddaruttag i skåpen
vi vill ha ladduttag i skåpen. Det skulle vara lättare än att det ska ligga sladdar runt hela klassrummet och det skulle vara lättare att ha en laddad dator vilket ger mer skolarbete gjort.

Utöka utbildningsutbudet: behåll ungdomarna
Vi anser att Skellefteå kommun behöver utöka sitt utbildningsutbud. Då Skellefteå är inne i en tillväxtperiod och har som mål att ha 90 000 invånare till år 2030 kommer även efterfrågan på utbildningarna öka. Idag finns inte Humanistiska programmet, Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller medieinriktningen på Samhällsvetenskapsprogrammet i Skellefteå. Det minskar bredden på utbildningar och gör att ungdomar väljer att lämna Skellefteå för att kunna läsa det de är intresserade av. De kommunala gymnasieskolorna är överfulla med dagens befolkningsmängd. Det innebär att de behöver byggas ut för att kunna anpassa sig till befolkningsökningen. Möjligheterna till utbildning är en viktig faktor för de som funderar på att flytta till kommunen. Därför kan det i sig vara ett steg mot att nå målet om 90 000 invånare.

Sommarkiosk vid Falkträsket
Vi tycker att det vore trevligt att kunna köpa något gott att äta när man är och bada på Falkträsket.

Pluggcafé
Jag tycker att det ska finnas ett pluggcafé här i stan. Gärna flera. Där skulle man kunna hänga med sina kompisar och plugga samtidigt som man fikar. Det behöver vara ganska billigt för studenter har inte alltid så mycket pengar i fickan. Man skulle ju kunna bli vän med fler och hjälpa varandra där. Då blir det ju också en bra mötesplats för kompisar från olika skolor.

Kattcafé
Jag tycker bara det skulle vara så roligt ,,!!!!!!

förbättra studeringen
Vi vill förbättra företag för ungdomar så det blir lättare att starta ett företag. Vi vill förbättra studeranden till ungdomar genom att Skellefteå kommun ska dela ut mer pengar till ungdomar som vill starta ett företag. Vi löser problemet för ungdomar som vill starta ett företag och komma på sina egna idéer.

Fler affärer som erbjuder studentrabatt
fler affärer som erbjuder studentrabatter.

Bygg en kiosk i byske
Jag går på Byskeskolan och jag tycker man ska bygga en kiosk i Byske för att det kan finnas annat där som inte finns på t.ex ica eller coop

Sommarjobb till högstadie-elever
Jag vill att Skellefteå kommun ska erbjuda fler sommarjobb till elever i högstadiet. Det är viktigt att få testa olika jobb innan val till gymnasiet. Det är en frihet att tjäna egna pengar. Alla har inte lika lätt att få ett sommarjobb och det borde vara en rättighet för alla.

Fler företagslokaler
Vi ska bygga fler lokaler för företag

Skellefteå behöver en maskot!
Skellefteå behöver en maskot! Någon måste lätta upp stämningen bland alla byggen och jag föreslår Mongkeeey.
Matcherna skulle bli mycket mer roligare om vi hade maskot på plan eller i staden. jag tror det finns gott om folk som vill springa runt och göra små bud med en apa i kostym för en små slant. Jag vet att vi har haft en för länge sedan men vi behöver ny dripp. vi ska ha en riktig apa! kosta vad det kosta må men vi behöver monkey!!!!

Sommarjobb
Fler sommarjobb för åldern 15+ då det är nyttigt för även oss yngre att lära oss tjäna och spara pengar och efterfrågan är väldigt stor.

sommar jobb på café
mer café ställen där 07or kan jobba i sommar

Företag borde erbjuda unga sommarjobb
Jättemånga jobb frågar om erfarenhet och de har ju inte ungdomar som ska börja sitt första sommarjobb och det är då man har folk man känner som kan hjälpa en att få jobb hos dem men det är ännu svårare när man knappt känner någon alls. Det blir ju nästan omöjligt att få jobb då.

höja löner
höja löner för dom som jobbar i kommunen. Dom som jobbar i kommunen för låga löner och dom har nästan inte nog mycket med lön att har ett hus eller lägenhet och dom har inte råd med mat och dom som har familjer behöver någonstans att bo och för att betala för viktiga saker som ett plats att bo, mat och kläder. dom behöver pengar för att kunna åka till jobbet och för kunna köpa mat för energi.

Fler jobb
det borde finnas fler jobb då det kommer alltfler människor som flyttar hit

Bättre miljö för fabriker
Att fabriker som gör t.ex plast släpper ut en massa dåliga gaser i luften som fossila bränslen. Jag tycker att man ska kunna göra på ett bättre sätt för miljön.

Juristprogrammet, vätrinärkleniker och fler lägenheter
Juristprogrammet - Jag tycker att juristprogrammet ska finnas i Skellefteå, eftersom om man vill bli Advokat, Åklagaren eller Domar och har allt som krävs för att bli en men det ända som saknas tillgång till det. Det är väldigt orättvist att vet att andra kan, men dom vill inte, och andra vill men, kan inte. Om man tänker efter så är alla dom viktiga yrken inom juristprogrammet. Man kanske inte har tillgång till att åka till Göteborg, Karlstads, Umeå, Uppsala, Örebro eller Stockholm och då måste man välja något annat yrke, som leder till att mindre söker till juristprogrammet. Och juristprogrammet är ett sånt jobb som det behövs fler i framtiden, just för att vårt land inte ska bli förstörs, det ska ju vara ett säkert land vi bor på så att mindre brott och liknades inte uppkommer.
Fler eller billigare lägenheter - Jag tycker också att det borde finnas fler billiga lägenheter för ungdomar. Liksom hur ska vi ungdomar få en framtiden om samhället är för hårda mot oss, det blir dubbelt så svårt för oss ungdomar att skaffa lägenhet. Alla lägenhet var rätt så billiga för då kunde alla nuvarande vuxna få rätta att skaffa sig en lägenhet. Plus att föräldrarna slipper oroa sig för hur deras barn ska klara sig efter, de har fyllt 17 år. Jag tror också att fler skulle flytta till Skellefteå eftersom att det finns tillräckligt med billiga eller bara fler lägenheter att bo i. Fler eller billigare lägenhet är vad som behövs.
Fler Veterinärkliniker - Folk har börjat att bli mer hälsosam vilket betyder att fler har blivit veganer eller vegetarianer. Det leder till att folk verkligen bryr sig om både naturen och djuren. Det är väldigt fin att folk vill lägga sin tid på naturen eller djuren . Folke vill hjälpa nu för tiden och det kan man göra genom att bli veterinär, just det yrke är också ett viktigt yrke eftersom det fins djur som behöver hjälp snabbt, men det finns inte en veterinärklinik i deras närhet. Veganer eller vegetarianer slutar äta kött pågrund av djurens skull. Samhället har förändrats folk vill verkligen hjälpa djuren, minst en i varje klass är eller känner en vegan eller vegetarian. Folk kanske vill hjälpa djuren mer och se ändå skillnad genom att bli veterinär.

Mer hästrelaterat
Mer stall och häst butiker ska byggas i Skellefteå så att man slipper åka långt för att köpa häst relaterade saker, då blir det också billigare så att man inte slösar på pengar för diesel/bensin.

Utökat utbud av butiker
Vi är några elever från Anderstorpskolan i Skellefteå som skulle vilja utveckla handelsområdet i vår kommun. För att kunna åstadkomma detta föreslår vi utökat ett utbud av butiker och affärer i centrum. Då både Sara kulturhus och Northvolt tillkommit till staden har det resulterat till en större folkmängd. Många nya lägenheter byggs och invånarantalet fortsätter att öka. Genom varierat utbud av butiker kommer det finnas mer tillgång till arbete och kapitalet kommer att öka. Några exempel på handelskedjor vi vill ska tillkomma är Zara, Weekday och Pull&Bear. Detta gynnar både samhället och privatpersoner.

Nya butiker i skellefteå
Om skellefteå nu ska växa och bli större så tycker jag även att mer butiker ska byggas. Zara, Monki, Starbucks m.m men jag tycker oxå att skelleftehamn ska lämnas lite mer ute och att man ksk slänger hit nått cafe eller nån second hand affär så att man slipper ta bussen till stan hela tiden.
Men tycker forfarande att skelleftehamn ska få vara lite utanför stan och inte växa så mycket!

New Yorker
Vi behöver mer affärer som New Yorker, Victoria Secret, Zara, Dior osv...

Ullared till Skellefteå
Att bygga ett Ullared vid Solbacken

Net on net
Vi vill att net on net ska komma till Skellefteå. Just nu finns det bara en elektronik affär (Elgiganten) men dem har ej så stort sortiment. Så därför tycker vi att net on net ska komma till Skellefteå för vi vill ha mer sortiment. Då slipper vi beställa hem saker som både kostar mer och är sämre för miljön.

Fler shopping butiker/café som exempel zara
ha fler butiker därför att fler och fler butiker börjar stängas ned dessutom måste flera beställa vissa saker från internet på grund av att det inte finns i Skellefteå. Så att lägga till fler shopping butiker som kläder och liknande som inte finns i Skellefteå redan.

Fler klädbutiker, ex zara, monki, weekday
Flera klädbutiker stänger ner, som exempelvis Gina Tricot som var det senaste. Vi har nästan inga klädbutiker kvar, vilket är väldigt synd. I lokalen där gamla gina låg, hade vi kunnat få Zara exempelvis. Det hade förhoppningsvis lockat fler till våran stad också.

IKEA i Skellefteå
Att bygga Ikea i Skellefteå. För då behöver inte dom som bor i Skellefteå åka till Umeå för att vara på Ikea. De som är bra me de är att man minskar på utsläpp genom att åka kortare.

H&M home
Vi vill ha hm home i Skellefteå.

Fler butiker
Bättre shopping i Skellefteå Centrum. För oss ungdomar finns det inte längre så många klädesbutiker och liknande att köpa kläder ifrån. Detta leder till att man beställer mer på nätet eller åka iväg till en annan stad för att shoppa. Vilket påverkar både miljön och plånboken, då transport och returer blir vanligare. Det gör även så att pengarna inte stannar i Skellefteå, utan andra städer tjänar på detta. Butiker som jag skulle vilja ha i Skellefteå är Ginatricot, Weekday, Mango, Monki, Zara, Salt, ett större Åhlens och ett bättre H&M.

Mer butiker och bättre shopping.
Jag tycker att det behövs mer affärer i stan. INTE mer matvaru/resturanger utan shopping ställen, nu när gina försvunnit finns ca inget... Vi behöver mer shopping både för killar och för tjejer, finns väldigt få affärer där jag kan hitta något snyggt. tillexempel förbättra HM, Gina, Weekday, Monki, mango, salt, lagerhaus, större åhlens, volt, VI BEHÖVER mer butiker annars kommer alla fara till andra städer och shoppa. det finns mat och de finns bowling, boda borg andra olika saker man kan göra men det finns knappt någon shopping. finns väldigt många som jag vet vill ha mer shopping.

Fler butiker, exempel: zara, weekday, monki, kfc, sephora, bershka och mango
Mer kläd och smink butiker till Skellefteå. Många butiker stänger ner i stan vilket påverkar många som bor i stan och har ett intresse för mode och smink. Idén skulle även kunna locka fler människor till stan.

Handles område på södra sidan
Andra sidann mcdonalds, ikea, xxl, netonet, okq8, köp center som avion

Operation Galeria
Längre öppen tider på City Kompaniet och Vintergatan.

Ikea
Bygga Ikea i Skellefteå

Spelhallar, Lazertag inomhus, Arkadspelhall
Lazertag inomhus, arkadspelhall

Riva gamla hus
Riv gamla hus t.ex. Folkets hus i Bureå. Det förstör hur samhället ser ut om det bara står och förfaller.

Förbättra kulturlivet för ungdomar
Vi har ett antal förslag som vi hoppas och tror ska bidra till ett fantastiskt florerande kulturliv för ungdomar i Skellefteå.

Fler data- och TV-spelbutiker

Fler festivaler som en ny matfestival, musik, karuseller osv. Som Liseberg, fast bättre!

Mysiga ställen att hänga på för ungdomar, som caféer med längre öppettider

Nytt köpcentrum med nya butiker, restauranger med drive thru-möjligheter (ex. Sephora, NewYorker, Monki, KFC, Tacobell, GinaTricot, Tommy Hilfiger)

Zara
Vi vill att Zara ska öppna en butik i Skellefteå. För att locka besökare till Skellefteå.

mer klädaffärer
för man kommer locka hit fler människor, typ sånna som finns i stockholm.

köpcenter
Mer köpcenter som lockar människor. Mer variation i butiker och mer herrbutiker.

ikea, flera rondeller och vägar
IKEA, så att man inte behöver dra till umeå för att köpa saker man vill ha.
fler rondeller vid korsningar där det oftast är mycket trafik så att man slipper kö.
fler vägar så att det går snabbare att ta sig till jobb/skola så att man undviker trFIK

fler butiker
Fler klädaffärer, typ som Zara, Nelly, New Yorker och Sephora. jag beställer alltid kläder online och det är väldigt svårt att veta storlek då så ifall man inte orkar skicka tillbaka kläderna om de inte passar så måste man stå och mäta hela sin kropp för att kunna ta rätt storlek. Mycket mer miljövänligt om man bara kan gå till stan och köpa istället för att det ska behöva skickas i flera dagar från olika delar i världen för att sen kanske behövas skickas tillbaka i flera dagar. Nu är ju detta mer för undomar och unga vuxna men någon mer affär med lite festligare kläder än vad som finns här.

julabollarna
På jula vid solbacken har dom choklad bollar som brukade kosta 1 kr/st men nu mera kostar dom 2 kr/st.
Detta gör att dom billigaste och godaste chokladbollarna är dyra.
Om priset blir 1 kr eller mindre igen så kommer alla på solbacken vilja köpa och jula blir det nya ikea.

nöjespark
det är super duper roligt med nöjespark, för annars måste man åka till stockholm och det skadar miljön

mer butiker
att vi ska få hit fler butikskedjor så att et finns fler jobb, för invånare och studenter.

Större centrum
VI vill ha fler affärer och därför vill vi att centrum ska bli större. Man skulle kunna bygga på höjden och göra CK större.
Det är ett problem att behöva åka till andra städer för att handla på t.ex Victorias secrets och zara

Second hand
Vi vill ha fler second hand butiker med kläder. Det löser problemet att om man har mycket kläder så har man nån stans att lämna kläder man inte vill ha men kläderna är fortfarande i bra skick. Det blir bättre för klimatet eftersom att man kan köpa begagnade kläder och inte behöva köpa mer nya kläder.

Ny damaffär vid gammla gina
Vi vill att vi ska få en ny damaffär för att komplettera att Ginatricot har försvunnit.

IKEA
Ett IKEA här i Skellefteå så morsan slipp åka till Umeå för att köpa en matta. Och de har goda köttbullar!

Bygg fler lokaler
Bygg ett nytt köpcentrum så det blir mer lokaler för nya företag och butiker.
Eftersom staden växer så finns det mer kunder och därför är det ett bra tillfälle att skaffa fler butiker.
Det här för med sig lite mer liv på schtaaaan.

att skaffa mer affär i stan
Jag vill gärna att det ska finnas fler affärer eller kläd butiker som t ex NEW YORKER som har bra och billiga priser och folk kommer bli intresserad säkert. eller det blir bra också om vi kunde ha större CK med fler butiker så att man får hitta vad man behöver.

Flera matställen i ett
Hejsan min idé är att skapa ett ställe t.ex. inne i en galleria där det finns som olika resturanger som t.ex. sushi, pizzaställen, grillrätter osv.
Det finns ett ställe i Gränbystaden i Uppsala som heter "gränby food court" ett sånt liknande hade varit väldigt trevlit här i Skellefteå då ungdomar och även andra personer har olika åsikter om vars de vill äta.

upplevelsehus!
upplevelsehus! en stor byggnad med många inomhus upplevelser, tex bodyflight, gokart, minigolf, paintball, lazerdoom, inomhussurfing och escaperoom.

mat till dörren
Vi vill föreslå att även om man bor utanför skellefteå så ska man kunna beställa mat och/eller matvaror hem till sitt hus. Det skulle vara bra för att då sliper vi/våra föräldrar åka till affärer i skellefteå och kan spara väldigt mycket tid. Det skulle också ge jobb tillfällen inom skellefteå.

Fler affärer i Jörn och Boliden
Vi på Bolidenskolan vill ha fler affärer i vårat närområde. Om affärer har god möjlighet att etablera sig utanför statkärnan blir Skellefteå kommun mer attraktivt som boendeort.

affär i hjoggböle
att bygga en affär i hjobbböle så man inte måste slösa massa bensin för att fara till t.ex bure eller stan.

Mataffär i Bergsbyn
Bergsbyn växer, liksom resten av Skellefteå. Inte minst med Northvolt satsningen, kommer det alltfler människor till Bergsbyn, och vi behöver bygga ut. Med en mataffär i Bergsbyn, skulle vi i Bergsbyn slippa att hoppa in i bilen och köra till stan eller Ursviken. Det skulle bli mer miljövänligt, då det skulle minska bilens utsläpp. Också mer praktiskt för de gamla som inte alltid har tillgång till transport, samt för barnfamiljer som behöver ha tillgång till en mataffär.

Längre öppetider på coop
ha öppet coop längre för att då kan man köpa saker på kvällen/natten. Det skulla vara bra för att det ger fler jobb.

livsmedelsbutik älvsbacka
Det hade varit smidigt med en större livsmedelsbutik på Älvsbacka så att man slipper korsa E4an för att ta sig till ICA torget eller ICA Kvantum.

längre öppentider på ica
Ica stänger seriöst 20

Ica i bergsbyn
Bergsbyn har ingen affär och behöver ta bil eller buss för att ta sig till en mataffär. Dom skulle behöva en

Ica eller Coop i Bergsbyn
Det finns ingen Ica eller Coop i Bergsbyn, och om det finns en Ica eller Coop i Bergsbyn så blir det lättare för Bergsby borna att handla

Ica/Coop som är öppet 24/7
Ja vi öppna ett coop eller ica som är öppet 24/7

Mataffäter på söder
Fixa plats så att fler mataffärer och resturanger/matkedjor och klädaffärer och bara affärer över huvud taget så att på söder sida av älven, typ vid Sunnanå och Sörböle så att alla har nära till att handla och slipper sitta i bilkö över Viktoriabron och träängas inne på alla affärer inne i köpcentrumen inne i stan. Jag tycker att eftersom vi växer så mycket som stad måste vissa kedjor få möjlighet att öppna upp på söder för att när vi har växt nog mycket kommer stan krylla om folk och därför kommer vi behöva sprida ut butikerna lite mer.

Mer mataffärer på Sunnanå sidan
Vi vill ha mer mataffärer på södra Sunnanå sidan för det blir så jobbigt att ta sitt feta arsle över på norra sidan och över lejonströmsbron eller ända bort till Anderstorp för att handla lite mat. Skulle och passa i med en liten kiosk på vår sida eftersom Sunnanå kiosken blev nedriven.

Ica eller coop i byn
Coop eller Ica i bergsbyn

Gratis mensskydd
Vår idé är att göra mensskydd gratis i hela Skellefteå kommun. Mens är något som endast drabbar oss kvinnor och om man räknar att man har mens från att man är 12 till att man är 40 så innebär det att en kvinna betalar ungefär 38.400 kr på mensskydd under en livstid. Mens är en biologisk process som vi livmoderbärare inte kan rå för. Varför ska vi behöva betala för något vi inte valt att ha? 9b på Byskeskolan.

Gratis/billigare mensskydd
Många kvinnor, även barn och ungdomar måste köpa mensskydd varje månad. Det är ganska dyrt och under en livstid spenderar en person ungefär 40 000 kr på bara mensskydd. Det känns onödigt att måste betala staten massa pengar bara för att man har mens. Att sänka priset för det skulle underlätta för många kvinnor. (Nej, det är inte samma sak som ge alla gratis toapapper som vissa tycker eftersom hälften av befolkningen har mens men alla behöver toapapper)

Gratis mensskydd
Tjejer spenderar massor av pengar på mensskydd varje år. Vart femte kvinna i Sverige har under någon gång i sitt liv inte haft råd med mensskydd (källor nedan). Att använda samma tampong för länge kan leda till att man får TSS vilket kan bli dödligt om man inte behandlar det. Om man inte har råd med mensskydd kan det göra att man använder samma tampong längre än man bör. Att staten ska skatta 25% på mensskydd tycker jag är jättelöjligt då det är så många som inte har råd med det.
Jag tycker att det borde finnas någonstans här i Skellefteå där man kan hämta mensskydd gratis, till exempel på apotek. Det här skulle minska mensfattigdomen och underlätta många kvinnors vardagar.
https://www.greencommunication.se/hllbara-nyheter/mensfattigdom-i-sverige-1-av-5-har-inte-rad-med-mensskydd Länk till annan webbplats.
https://www.mynewsdesk.com/se/intimina/pressreleases/mensfattigdom-i-sverige-1-av-5-har-inte-raad-med-mensskydd-3101860 Länk till annan webbplats.
https://www.greencommunication.se/hllbara-nyheter/mensfattigdom-i-sverige-1-av-5-har-inte-rad-med-mensskydd Länk till annan webbplats.

gratis mensskydd
Gratis mensskydd på skolor och även på allmänna platser. Byskeskolan

gratis menskydd
Det borde vara gratis för att det är en sak alla tjejer måste ha. det är dyrt och man kommer behöva köpa det varje månad tills man är ca 50år. tänk hur mycket pengar man kommer behöva spenderar på det, vi har inget val att välja att inte ha det. människor som inte har så bra ekonomi kanske måste prioritera bort männskydd eftersom man måste spara pengarna till annat som t.ex. mat.

gratis menskydd
många tjejer har problem med att inte har mensskydd till exempel på skolan

Indisk restaurang
Simpelt en indisk restaurang i stan. Helst inte en strippklubb i källaren, tycks ha hänt förr... *host host* Taj Mahal...

Freddy fazbear's pizza plex
Freddy fazbear’s pizza plex skulle vara så coolt. Man kan äta pizza dricka fisifaz. Och det hade haft ett rum till dom yngre barnen att leka medans pappa och mamma kan äta pizza. Man kan spela arkadspel och tita på ett robot band.
Man kan vara där mellan 9:00-23:00. Ska ligga vid kanten av staden.

Freddy Fazbears Pizzeria i centrum.
Det skulle vara ganska coolt om vi hade en Freddy fazbears pizzeria. Tänk på dom goda pizzorna? Smaskens!
Och du kan ha födelsedagar där, för barnen självklart! ;D
Den är kan vara uppe 9:00 till 23:00! Och sen kan man ha en natt vakt i kvällen, ingen rånar stället! Det ska vara en sen(Stage) i resturangen, med robotar. Som chuck e cheese! Och det är min idé!
det skulle vara en dröm kommande till ljuset om det kom till Skellefteå!

KFC i skelefteå
En snabb resturang som säljer kyckling och deserter.

Saluhall
Min var att en saluhall med lokalproducerat o lite smaker från andra länder skulle va bra i Skellefteå nu när de kommer fler folk

Uteställen i skellefteå
Att det ska byggas något mer uteställe för 18+. Det finns endas Olles i stan, dit måste man köa i ungefär 1h för att få komma in. Då väljer flera av våra ungdomar att åka till Umeå för att få gå ut. Något vi tycker bör finns i våran stad, det lockar även hit fler folk.

sushi i hamn
hej vi vill att det ska komma en sushi restauang likt "SeaLand" i skelleftehamn.

Food Court i Centrum
Food court i centrum: En plats man kan äta på om man är en grupp som vill köpa mat från olika ställen

Korvvagn i bure
Hej, vi vill ha en korvvagn på torget i Bureå för att allt annat man ska äta är så dyrt och det är enkelt att äta. Det ska inte vara dyr korv. Just nu kostar mat jättemycket mat men om vi får en korvvagn att köpa korv i blir det billigare mat och mindre folk hungrar.

KFC i skellefteå
Jag tycker att KFC ser väldigt gott ut och många människor vill även ha det, därför tycker jag jag att man ska bygga en KFC i Skellefteå.

babas burgers
babas burgers ska till skellefteå nu!!!!

mer mat som liknar vad undomar äter på skolan.
Bättre och godare mat på skolan det ungdomar bruka äta hemma och inte vad vuxna skulle att för att ungdomar vill inte äta mat för att ingen tycker om allt som finns i matsalen. Då blir det svårt för ungar att lära sig saker i skolan och då vill ingen jobba i skolan och då får ungar ingen kunskaper och då blir det svårt för att få ett bra jobb när dom blir äldre.

Bensinmack i byske
vi vill kunna köpa korven jajaja

donken i stan
vi vill ha donken i stan föratt det är långt till anderstorp och man kanske inte orkar gå och det är kallt ute och då kan man ta lokalbuss men man kanske inte har råd så det är inge bra. tips från coahen.

five night at freddys 2 pizzaria i centrum
jag vill ha en freddy fazbaer pizzaria i centrum. jag tror det passar. five night at freddys 2 är ett spel som släpptes 11 november 2014. det är ett läskigt spel men jag tycker inte att resturangen i sig måste vara läskig. det finns flera "animatronics" i spelet, såsom freddy, chika, foxy, bonny, mangle, baloon boy, golden freddy, puppet, gammla freddy, gammla bonny och gammla chika. på resturangen säljs det pizza och man kan ha födelsedagskalas där. det ska också finnas en nattvakt som klär sig i lila som jobbar där

Fler Matställen
Vår idé är att bjuda in lite större restauranger in till Skellefteå, exempelvis Pizza hut, KFC, Taco Bell och liknande företag. vi tycker att det kunde hjälpa med arbetslösheten inom ungdomar med att snabbmatställen oftast brukar vara jobb som passar ungdomar. det ger även nya ställen att äta på.

Food court
Flera restauranger i samma "rum" med sittplatser i mitten. Detta gör så att folk som vill äta tillsammans men inte från samma ställe ändå kan äta med varandra samt att det blir fler utbud.

KFC Nu
Nu ger ni mig KFC! gennast

KFC
ha en kfc resturang

starbucks i skellefteå!
om vi får starbucks i skellefteå så kan fler få te och det är bra

KFC i stan
min grupp tycker att vi ska ha ett KFC i Skellefteå för att det närmaste KFC restaurangen är i Sundsvall och det kan vara trevligt med lite förändring i mat på snabbmats ställen för nästan alla snabbmatsrestaurangen i Skellefteå är hamburgerrestauranger .

feast food
Jag tycker feast food borde starta en resturang här dom har god tacos och många kommer tycka om det.

närköp
Våran idé är att bygga fler mindre matbutiker i mindre områden. Detta minskar onödiga stadbesök och minskar då trafiken och ökar även arbetsmöjligheter för de som saknar utbildning.
Detta skulle underlätta för de personer som bor längre ifrån stan och är fördelaktigt för miljön.

Donken till stan
Vi tycker att Mc Donalds borde flyttas till stan eftersom det är alldeles för långt bort från hotspots i Skellefteå stad. Om vi hade flyttat Mc Donalds till stan hade de fått mycket mer kunder och kapital. Vi fattar idéen att folk som kommer till Skellefteå ska ha tillgång till en nära snabbmatsrestaurang. Men istället för Mc Donalds borde de ersätta det med en annan snabbmatsrestaurang som tex Big smajl eller wok n roll.
(Vi vill även att alla pk brudar ska bli glada)

Fler Lunchställen
Vi vill att Skellefteå ska utöka utbudet med lunch ställen. Mer mysiga och bra mat inte bara snabbmat, en mysig atmosfär med god mat!

Taco Bell/KFC till skellefteå för att locka hit folk och få mer jobb. :D
Om det ska komma 10 000 pers till Skellefteå så behöver vi mer jobb och varför inte ta två flugor i en smäll och få in Amerikanska restauranger som inte många andra har. Det kan även locka hit folk.

Vi behöver KFC resturang
Jag tycker vi borde ha en KFC i Skellefteå på grund av att den närmaste är i Stockholm och det finns en öppen marknad för en.

Sänk åldern på gym.
Man ska sänka åldern på alla gym i skeå för åldern är alldeles för hög. Jag tycker man kan gå på gym när man är 13 år

Kill gym
Jag vill ha ett kill gym eftersom jag blir obekväm när tjejer kollar på min dumptruck när jag gör squats. Jag är bara bekväm om killar kollar på!!

Padelbana i bureå på myggvalla
Att göra en inomhus bana så man kan köra paddel på vintern också utan att behöva åka in till stan. Just nu är det en utomhusbana men vi vill ha en inomhusbana. Det är lokalt och bra och fler personer rör på sig för vissa kanske inte har möjlighet att åka in till stan.

gratis gym via skola
ett gym soom alla elever kan gymma på gratis, även efter skolan. Bättre hälsa och få fler elever att börjar röra på sig. Gymmen borde finnas på landsbyggden först.

Paddelhall i boliden
Vi vill ha en paddelhall i boliden, man kan vara där och spela och ha kul, eftersom det finns inget att göra i boliden

Mangym
Hej jag går på Floraskolan. Min idé är att införskaffa ett man gym då jag vet hur obekväma en del män är på dagens gym då folk inte kan bete sig.

Tjejgym
Min idé är att införskaffa ett tjej gym då jag vet hur obekväma en del tjejer är på dagens gym då folk inte kan bete sig.

Billigare busspriser
Billigare busspriser vore toppen

Förbättrad vänteplats på Lövångersskolan
Vi går på Lövångersskolan. Nu när det är vinter och kallt är ofta skolskjutsen sen. Vissa elever behöver vänta mer än 30 min på att skolskjutsen ska komma. Därför skulle vi på Lövångersskolan vilja att det skulle finnas en busskur som man kan sitta i istället för att frysa utomhus i det dåliga vädret. Parkeringen är även livsfarlig då det inte finns några övergångställen, väldigt dåligt med skyltar, extremt guppig och hålig väg/plats. Man är alltid rädd att det ska ske en olycka. Man kan inte heller vänta innan på skolan då det finns risk att man missar taxin då man inte ser att den åkt.

Sittplatser/busskurar vid Lövångersskolans busshållplats
Vi på Lövångerskolan har pratat länge och diskuterat i elevrådet om att vi skulle vilja ha någonstans att sitta när vi väntar på skolbussen, dvs busskurer. Eftersom att skolbussarna kommer olika tider så kan man inte sitta inne på skolan och vänta för man vet aldrig när bussen kommer. Med tanke på att man alltid måste stå vid busshållplatsen och även på dagar med dåligt väder så hade det varit väldigt skönt att ha något att sitta på med tak över huvudet och samtidigt kunna se när skolbussen kommer.

Fler busshållplatser
Fler busshållplatser längs med landsvägar t.ex burträskvägen. Skulle uppskattas att ha en busshållplats utanför stugområdet djuptjärn och säkert fler ställen längs vägen.

fler busshållplatser i sunnanå
Vi skulle vilja ha fler busshållplatser för att det skulle bli enklare att ta sig runt i stan.

Billigare bussresor
Vi tycker att det borde vara billigare att åka buss. Då sparar man pengar och det blir fler som väljer att åka buss.

Gratis buss för studerande
Våran idé "Gratis buss för studerande" berör området "lätt att resa". Eftersom vi alla vet att transportmedel som bil, EPA-traktor och moped släpper ut avgaser, så blir bussresor ett bättre alternativ. Därför är våran idé att gratis busskort borde erbjudas till studerande eftersom de måste ta sig runt i kommunen på ett enkelt sätt. Förslagsvis skulle det kunna vara i form av studentkort med id. På så sätt kan man bevisa att man är studerande och därmed sin rätt till gratis bussresor. Om detta skulle gå igenom så gynnar det miljön, men även de studerande. Det ger mer frihet för de som ej hunnit ta AM-körkort, samtidigt som det ger ungdomarna över 15 ett miljövänligare alternativ till transport.

gratis busskort till barn under 16
hej, jag tycker de borde bli grattis eller billigare för barn under 16. de blir mer utsläpp om vi ska åka med våra föräldrar för att vi inte har råd med buss

Gratis bussresor för ungdomar under 18 år
Jag tycker att bussresor bör vara kostnadsfritt för ungdomar under 18 år eftersom det skulle göra att mer ungdomar åker med buss vilket är bättre för miljön så att vi kan nå miljömålen år 2030.

Återinföra sommarlovsbiljetten
Gratis lokaltrafik för studerande under sommarlovet. Det gynnar framförallt folk på landsbygden och dem som har längre in till stan. Det är inte alla som har ett eget fordon och när föräldrarna jobbar blir man då mycket hemma ensam under sin lediga tid. Men det gynnar även folk i stan som kan ta sig till olika utflycktsplatser

Gratis busskort under sommarlovet till ungdom mellan 12 och 17!
Våran idé är att ungdomar mellan 12 och 17 åringar får gratis busskort inom Skellefteåkommun på sommarloven Lövångersskolan

Gratis buss under 18
Vi tycker att vi ska ha gratis buss för alla som är under 18 år, för att det kan bli dyrt att pendla mellan hem och gymnasium (när man går där) Lövångersskolan

Gratis buss
Vi vill ha gratis buss för alla under 20 år. För att kunna ta sig in till Skellefteå centrum eller längre bort så vill vi ha gratis buss året runt.

Gratis busskort
Jag tycker att det ska vara gratis att åka buss till skolan, att ha en skolbuss och inte en annan buss. Låt barnen åka gratis till skolan.

Gratis busskort
Låt alla barn få gratis busskort

Bussresor för idrottare
Vi vill ha två gratis bussresor per dag om man inte skulle ha föräldrar som kan skjutsa en på träningen som bara finns i stan för att det finns inte möjlighet till att idrotta alla idrotter just här i Bureå. Det blir mindre utsläpp och bättre för miljön om man kan samåka i en buss istället för att alla ska åka i varsin bil, fram och tillbaka till träningarna. För att du ska ha möjlighet till ett gratis busskort med två resor per dag så ska du vara med i en idrottsförening som även gör att det lockas med att fler idrottar då det blir mer möjligheter för att kunna ta sig till de olika idrotterna inne i stan. Fler blir mer motiverade till att träna och röra på sig. När man får ett bra erbjudande att kunna ta sig till stan där ens idrottsklubb befinner sig. Vilket kommer resultera i att unga rör på sig mer och sitter ej stilla. (MAN MÅSTE HA BETALAT LAGAVGIFT FÖR ATT EJ UTNYTTJA ERBJUDANDET.)

gratis buss
vi vill att alla under 18 år ska få gratis busskort runt i staden.

Gratis bussar för ungdomar i Skellefteå komun
vi vill att det ska finnas gratis bussar för ungdomar i Skellefteå kommun. gratis bussar runt om i stan men även från landsbygden. miljöpåverkan blir mindre om fler åker kollektivt. ungdomar kan ta sig till fler platser(såsom till och från skolan)

Gratis bussar för ungdomar över sommaren.
Gratis bussar skulle göra det enklare för ungdomar att va med kompisar och göra roliga saker och aktiviteter som bara finns inne i stan.

Gratis bussturer för ungdomar
Gratis bussturer för ungdomar inom Skellefteå kommun under sommaren.

gratis bussar för ungdomar
Att ungdomar ska få gratis buss, i alla fall på sommaren. För att man ibland måste åka buss men att man kanske inte har råd.

Gratis bussar för ungdomar
Ungdomar inom en viss ålder ska få åka gratis buss inom Skellefteå kommun.

gratis busskort
Gratis busskort.
Vi vill ha gratis busskort som går använda inom Skellefteå kommun, att åka från Bureå till Skellefteå kostar ungefär 30kr enkel resa, i längden blir det en hög summa, om man är 15 och sommarjobbar tjänar man inte hur mycket som helst. Och om man är tvungen att åka mycket buss har man inte en så stor summa kvar av den intjänade lönen.
Vi lever i en tid med miljö hot. Vi måste sänka avgas utsläpp och om busskorten blir gratis kommer fler välja buss istället för att ta bilen. Därav mindre avgas utsläpp.
Om alla som sommarjobbar inom Skellefteå kommun får gratis busskort kommer fler vilja söka sommarjobb.

Bussar på helger (gratis för skolelever)
Vi vill ha fler bussar på helgerna linje 205 (Boliden till Skellefteå) för att de finns för lite bussar. Vi vill också ha gratis bussar eller lägre priser på helgerna och lov för skolelever, för att det finns många saker att göra i stan och vi vill inte slösa pengar till buss för våra föräldrar betalar faktiskt skatt. Många av oss elever har vänner i stan och då måste vi slösa pengar på att utöka våran sociala kontakt, några har också sporter varje vecka eller vill bara åka till stan för att göra olika saker som kostar pengar och då slösar man kanske allt på bussen.

Gratis busskort under sommaren
Vi tycker att alla I sammhället som går i antingen gymnasiet eller grundskolan Bör få gratis busskort under sommaren då många behöver ta sig fram i samhället för att kunna sociallisera sig. Alla elever kanske inte har ekonomin att ta sig överallt med buss och då under sommaren de annars inte får träffa sina kompisar.

Gratis buss för ungdomar under 18
vi vill att det ska vara gratis bussar för personer under 18 år för att man inte vill spendera pengar på busskort för att komma till t.ex skolan eller fritidsaktiviteter

Grattis buss kort under 16år
Grattis bussbiljett under 16år

Billigare bussar för ungdomar
Vi tycker att det ä för dyrt att åka buss och att priset iallafall borde sänkas för att man ska kunna ta sig till ställen utan att det ska osta så mycket.

billigare bussar
billigare bussar för ungdomar

Gratis buss för ungdommar
Vi tycker att bussar ska vara gratis för ungdomar. Eftersom att vissa ungdomar inte har råd med buss, och ens föräldrar inte heller har råd. Då kan de underlätta på att fler barn ska kunna vara med i olika klubbar och föreningar. Om mer barn och ungdomar får röra på sig, så kan dom få en bättre hälsa och kunna ha kul. Även om man skulle ha det jobbigt hemma så ska en fritidsaktivitet vara ett ställe där man kan komma ifrån allt jobbigt, och bara fokusera på de man älskar att göra.

Gratis busskort till ungdomar från 12-18
Vi på Byskeskolan tycker att ungdomar från 12 till och med man fyllt 18 ska få gratis busskort. Därför då uppmuntrar man unga att åka buss vilket är ett miljövänligare alternativ än bil. Eftersom alla inte har möjlighet att få skjuts av sina vårdnadshavare eller inte har råd att åka buss ofta. Detta kan påverka att unga tar sig till t.ex. idrottsklubb eller förening och idrottar istället för att sitta hemma och titta på tv eller spela datorspel. Eftersom allt nytt byggs i Skellefteå och man måste kunna ta sig in till Skellefteå.

Ungdomsrabbat/studentrabbat
Elever och studenter borde få något typ av kort eller kanske en app där man kan logga in och samla på sig rabatter på allt möjligt tex bussresor, olika affärer osv.

Gratis bussar
Vi tycker att det kan bli väldigt dyrt att åka buss ofta, eftersom att det flesta butiker finns inne i Skellefteå så skulle det vara praktiskt att bussarna är billigare. För att om ni vill att folk ska köpa varor av butiker i stan så måste bussar vara billigare.

Billigare bussresor
Vi vill att bussresorna i Skellefteå ska bli billigare. För att då så väljer fler att åka buss som är bra för miljön.

gratis skolbussar från frostkåge till kågeskolan
Gratis skolbussar för frostkågarna till Kåge skolan vi går på kåge skolan

Oftare bussar till Skellefteå
Bussresorna till Skellefteå är för få för dom som går skola utanför Skellefteå. Vissa elever som t.ex. har kontakt med sjukvården åker oftast buss från skolan direkt till Skellefteå, när bussarna då inte går så ofta blir det tajt att hinna till olika aktiviteter och sjukbesök.

Busstiderna från och till lövånger är väldigt glesa
Jag tycker att tidtabellerna till och från Lövånger till Skellefteå är alldeles för glesa. Ibland måste man vänta väldigt länge på att bussarna ska gå.

Fler nattbussar
Jag tycker att det är alldeles för lite bussar som går Kusmark - Skellefteå och Skellefteå - Kusmark. Jag kan inte vara med kompisar så länge på kvällarna då senaste bussen går ganska tidigt och mamma kan ju inte alltid skjutsa. Dessutom är det mycket bättre för miljön om man åker buss istället för att alla föräldrar ska hämta sina ungdomar.

Bussar som varken kommer tidigt eller sent
Ofta när man ska ta bussen så kommer den sent eller tidigt, förstår att det är svårt att få dem att inte komma sent men HUR kan bussarna komma tidigt? Bor just vid vägen där bussen passerar och då det är 5 minuter kvar brukar jag gå ut och då så ser jag bussen passera på vägen 5 minuter tidigt.

Busstransporter gymnasieskolorna
Vi tycker att det vore bra om det fanns direkta busstransporter från Skelleftehamn-Ursviken-Bergsbyn direkt till Anderstorpsgymnasiet för att underlätta hur man tar sig till skolan.

Utökade busstider
Utökade busstider mellan Skellefteå-Boliden-Jörn. Särskilt helger.

Börja skolan senare
Skolbussarna kommer ofta sent, därför blir man ibland sen till skolan.
De första minuterna är de viktigast då man då får viktigt information som man inte vill missa.
Därför skulle det vara bra om skolan kunde börja lite senare. Förslagsvis 15 minuter. Då måste den såklart sluta 15 minuter senare. För att det ska gå måste skolbusstiderna ändras. Skolan borde ha möjlighet att samtala med Skellefteå buss om hur de sätts.

Mer bussar mellan Jörn och Boliden.
"Jörsarna" vill ha mer bussar som går mellan de två orterna. de måste ta en tidig buss för att komma till skolan i tid. de vill ha senare bussar på morgonen samt fler busstider i allmänhet.

fler busstider
vi vill ha fler busstider det finns så lite busstider de bussar som går utanför skellefteå Man löser problemet med att folk inte tar sig till stan i rätt tid. Dem som åker buss och bor längre bort

Busstrafik
Vi tycker att det finns för få bussar och linjer allmänt, men speciellt nattbussarna. Vi tycker därför att det bör gå senare nattbussar på fler linjer, tex. en nattbuss vid 4.

Mer bussar från byar utanför Skellefteå
Vi vill ha mer bussar som går igenom byar utanför Skellefteå. Det är lättare att ta sig till och från stan, och då behöver man inte åka bil hela tiden.

Buss från hjoggböle till skellefteå
Vi vill att det ska gå mer bussar mellan Hjoggböle och Skellefteå. Just nu går det knappt några bussar där. Vi tycker även att det kostar väldigt mycket att åka buss, så hade vart bra ifall det iaf blev billigare, helst gratis. Det är svårare att hitta på saker när det inte går att ta bussen från där man bor. Vissa har inte tillräckligt med pengar för att åka buss fram och tillbaka, därför tycker vi att det ska vara billigare och att mer bussar ska gå från Hjoggböle. Nu är det knappt några bussar som går från Hjoggböle. Ifall denna idé skulle gå igenom, hade det underlättat för jättemånga. Detta gäller på fritiden. Det går ju skolbussar, men det vi vill ha är vanliga bussar för att ta sig till stan.

Bättre busshållsplatser
Fler och bättre busskurer ute "på landet".
Se över bussturerna till och från Bureskolan. Vissa får åka väldigt länge fast de egentligen inte har så lång resväg.

fler bussar
Vi skulle vilja ha fler bussar som går till och från stan eftersom det är många vuxna och barn som behöver åka bussar varje dag för att komma till jobb/skola. De flesta har kanske körkort och bil men det finns även folk som måste ge sin tillit till lokaltrafiken för att ta sig överallt. Det är även många barn som inte har tillgång till skjuts av sina föräldrar/vårdnadshavare. Därför hade det varit bra med fler bussar som går oftare än en gång varje timme. Om det skulle gå fler bussar som gick oftare så skulle det bli lättare att hinna i tid till aktiviteter med strikta tider.
Om det skulle vara ett problem att dt skulle bli för smutsigt i luften av fler fordon så finns det ju ett alternativ att göra elbussar.

Fler bussar till burträsk
Jag går på naturbruksgymnasiet och ja tycker de ska gå fler bussar till skeå och hem igen. Istället för typ var tredje timme så tycker jag åtminstone att de ska gå en buss i timmen både fram och tillbaka. För ifall skulle missa en buss så måste man antingen vänta i nån timme eller ifall man misser en på kvällen så måste man vänta tills nästa dag.

Bussar till utanför stan
Jag bor utanför stan i Skellefteå i en by nära Renfors som heter Mjövattnet. Där jag nor går inte en enda buss och om jag vill ta mig till stan så måste jag be mamma köra mig ner till renfors som tar 15 min att åka bil. Men dom gånger mamma eller pappa inte är hemma fins det inget sätt för mig och andra ungdomar i byn som kan ta oss ner till renfors och där ta en buss till stan. Därför önskar jag att det kan gå en buss igenom hela byn satt vi i byn tar oss till stan utan krångel. Åtminstonde varannan timme.

billigare bostäder för ungdomar i gymnasiet
jag går på naturbruks gymnasiet i Burträsk och i tvåan och trean så har inte jag tillgång till skolan eftersom det går inga bussar ut där jag bor. jag kommer måsta bo i Burträsk men hittar ingenstans med ett rimligt pris.

Tätare busstider
Fler busstider och tätare tider. Då blir det mindre bilfärder och man kan passa tider bättre.

fler bussar på landet
inte lika många bussar inne i stan med tio minuters avstånd. Bättre att ha fler bussar ute på landsbyggden. Nu så kan det vara flera timmar avstånd mellan bussarna eller inga alls. detta hjälper alla åldrar.

Skärpning!
Ett flertal gånger när jag ska åka buss från eller till skolan så har bussen inte kommit alls eller kommit ett flertal minuter sent. Jag har inte jättelångt till skolan och jag har inte heller orimligt mycket fritid då skolan tar upp så mycket tid. Behöver gå upp klockan 6 för att hinna med min buss till skolan och kvart över 4 går bussen hem. När jag är hemma måste jag plugga till prov och göra mina läxor. När ska jag då hinna med något intresse eller få slappna av? Då tycker jag det minsta åtgärden man kan g öra är att kunna passa tider!

Mer bussar
Vi vill ha mer bussar till mindre byar/samhällen. Som exempel Byske eller Fällfors. Kan vara lite jobbigt att vänta några timmar för att man inte hinner med en buss efter skolans dag är slut.

bure
mer busslinjer ute på landsbygden. gratis parkering

Fler och bättre busstider
Vi vill ha fler bussar mellan Boliden-Skellefteå, Boliden-Jörn och Jörn-Skellefteå. När man tillexempel har träning i Skellefteå/Boliden så finns det ingen buss som passar perfekt. Man blir alltid sen eller jättetidig pågrund av bussarna.

fler bussar
fler bussar till och hem från stan kvälls tid.

Billigare Bussresor
bussarna går inte så ofta och när dom väl kommer så är dom inte så billiga :/

mer bussar på linje 4
mer bussar så jag slipper vakna klockan 6

Fixa busstiderna
När man ska till skolan på morgonen med buss nr: 4 från bergsbyn så måste men antingen ta bussen som går 07:20 och vara på skolan och hänga i 40 min. eller ta bussen som går 07:53 och inte hinna till skolan innan vi börjar Kl:08:10. och som ungdom är det väldig viktigt att få nog med sömn så man orkar med dagen och då kan de extra 30 min sömn vara viktigt. och man vill ju inte gå och sova klockan 9!

Fler bussar utanför stan
Det går för få bussar till platser utanför stan. Busstider matchar ej med skolscheman så om man bor i mindre stadsdelar av stan så får man vänta länge för att ta sig hem. Vi vill ha fler bussar som går utanför stan.

Buss 225 till Burträsk genom Skråmträsk
Vi önskar mer busstider för buss 225, de som finns är inte tillräckliga och går ofta på fel tider. Gärna 16:15 (från stan) och 7:30 (till stan) och det skulle även vara bra med några fler busstider mitt på dagen.

bussar
att det ska gå fler bussar till fler ställen så att man inte ska behöva byta buss för att få sig till ställen.

busscheman
Vi ser ett omfattande problem i busstrafiken. Få linjer, otydliga busstabeller och dålig tidsanpassning ger en känsla av stress, osäkerhet och opålitlighet kring kollektivtrafiken. Detta kan göra så att folk undviker att resa med den. Busstrafiken är ett miljövänligare och billigare alternativ för bland annat unga i Skellefteå.
Våran lösning på problemet skulle vara att lägga om linjerna lite så att det tillkommer minst en, att göra om skebuss.se så att den blir tydligare, turistvänligare och bättre. Ett förslag på ett tydligare upplägg på hemsidan skulle kunna vara att inspireras av flygsidor där du kan ange vars du är och var du vill därav hemsidan tar fram den linje som skulle passa dig bäst.
Ställ högre krav på busschaufförerna att de passar tiderna och kanske till och med ge de lite mer tid på varje rutt så bussen mer sällan blir sen eller tidig.
En bättre busstrafik skulle attrahera fler bussresande och det skulle gynna miljön samt resande människor och turister.

Fler bussar på helger
Hej! Vi vill att det ska finnas fler bussar på helgerna från utkanterna av stan t.ex. byske, drängsmark, frostkåge. Just nu går det typ inga bussar så man kan typ inte göra något på helgerna i stan.

Bussar
Flera bussar, fler busstider och billigare biljetter

Fler transport fordon
Fler bussar och busstider, bättre busstider och ännu billigare bussbiljetter. Så att det blir enklare och billigare för dem som bor utanför stan att transportera sig.

Fixa bussarnas avgångstider så man hinner!
Om man går på Anderstorp och slutar 14.55 eller 15.55 är det tänkt att man ska hinna med Byske (210) och Kusmarks (212) bussarna som avgår 15.15/16.15 om man åker med lokalbussen 15:05/16:05. Men på grund av att det är så många som hoppar på bussen och trafikköer på väg till centrum vid de tiderna. Är lokalbussen vid centrum tidigast kvart över. Vilket innebär att man inte hinner med de andra bussarna och man behöver vänta i en timme på nästa buss. Därför tycker jag och många fler på A-torp att de vore bra om man hade kunnat flytta fram Byske och Kusmarks bussarnas avgångar med minst 5 minuter så att man hinner åka med.

dåligt med bussar :(
det går dåligt med bussar till renfors, ibland går dom 1 i timmen men ibland kommer dom varannan timme och det går ingen efter 18.20. Det borde finnas fler bussar för att man ska kunna ta sig till stan.

Bussar till Östanbäck, Ostvik
Hej!
Det finns ett problem för oss som bor i byarna i Östanbäck och Ostvik. Problemet är att vi som ska fara in till stan och skolorna måste gå upp väldigt tidigt för att hinna med bussarna. Medans det funkar med lokaltrafiken till Ursviken och Skelleftehamn mm, där bussarna går mer ofta så får vi som bor norrut vänta för att bussarna går endast 1 gång i timmen. Jag och min lillebror som åker buss in till stan har fått tillsagt att vi ska kunna åka buss från Östanbäck ut till Björkhammar, från Björkhammar ska vi kunna åka med bussen vid E4an in till stan, men detta funkar inte då vi inte blir upplockade, vilket innebär att jag och min lillebror, OCH massa andra som ska till skolan måste gå till E4an (Ostviksbrännan) vilket är cirka 2km och tar ungefär 25 minuter att gå.
Jag och andra önskar att det kunde gå mer bussar genom byarna och att dom går oftare.

Mer bussar till byar
Mer bussar till byar!!!

Utökade busskort
Jag går på Anderstorpsgymnasiet, och den föreslagna idén förespråkar minskade gränser för busskort för studenter och elever, med en gräns på 1500 meter för ett skolfinansierat busskort. Argumentet för detta är att man kan minska trafiken av epor, mopedbilar och mopeder inom staden med en avsevärd andel, och dessutom få ut föräldrar som skjutsar sina barn till skolan.
Om man får bort dessa fordon ur trafiken, så blir det betydligt mindre påfrestningar på stadstrafiken, vilket leder till smidigare körning och mindre köer, särskilt under rusningstid. Detta faller också in tillsammans med hur det är planerat att Anderstorpsgymnasiet skall få mindre parkeringar, vilket för nuläget är en omöjlighet på grund av hur många fordon som far hit dagligen på grund av de nämnda skälen.

Bussar från landsbygden
Hej jag bor längre ute på landsbygden. Min ide är att det ska gå fler bussar från mindre byar in till Skellefteå. Detta skulle gynna ungdomar väldigt mycket eftersom alla ungdomar på landsbygden skulle lättare ta sig till skolan och ha mer initiativ för att fara till skolan.

Fler bussar
Fler busslinjer, för få bussar då dom minskat antal linjer fast än invånarantalet ökar.

Det är överfyllda bussar, folk som måste byta buss flera gånger vilket tar tid och blir dyrt i längden.

De som drabbas är alla som åker buss, folk som pendlar till jobbet/skolan dagligen via buss.

gratis buss under 18
Vi tycker att man borde få åka gratis buss tills du är 18 år, specifikt för skolans syfte särskilt med tanke på att det inte verkar funka att bygga cykelvägar på vissa ställen.

Bussarna genom byarna
vi vill att bussarna ska köra genom byarna och inte direkt till centrum. förr gick bussarna genom byarna och det var lätt att ta sig hem efter skolan. Det tar inte så mycket extra tid. om fler åker buss när de ska resa längre sträckor så kommer det att gynna miljön.

Fixa bussappen
Gör den bra och mer tydlig. Fixa så att man kan se inställda bussar och tidtabeller.

Fler bussar mellan Boliden och Skellefteå
Jag tycker att det ska vara mer bussar mellan Boliden och Skellefteå. För det är många som bor i Boliden och jobbar i Skellefteå. Om man har möte sent på dagen så blir det svårt att åka till mötet. Och det blir mycket bättre för miljön att det är inte så många som åker bil istället för buss.

Berätta bussplatsen
Jag har gått på många bussar och nästan ingen buss berättar vars man är och vilket stopp man är påväg till.

Oftare bussar till raggvaldsträsk
Vi vill ha fler bussar som går till Raggvaldsträsk i tid.
Så att vi inte behöver vänta på bussarna så länge när vi slutat

Mer bussar till byar
Det måste gå fler bussar till och från byarna runtom skellefteå. Det går för få bussar vilket gör att det är svårt att vara med folk och passa tider när det endast finns några få bussar och man kommer antingen jättesent eller jättetidigt

Fler bussar på landsbyggden
Vi vill att det ska finnas fler bussar på landsbygden. Det skulle göra det lättare för de som bor där att ta sig till ställen och det skulle bli mindre engångskörningar, som är bättre för miljön.

Bättre kollektivtrafik i byar
Det behövs fler bussar till byar. Byar som Drängsmark och Ostvik får väldigt lite bussar under dagarna och har svårt att ta sig till stan. I stan är det lätt att gå eller cykla till platserna. Det skulle kunna gå fler bussar till byarna för det gynnar fler folk. Alla som bor i byarna har inte möjlighet att ta sig till stan. Det går några bussar men inte tillräckligt många, och bussarna som går är inte de bästa tiderna.

Kortare distanskrav för skolbussar.
VI vill att det ska bli kortare distanskrav för skolbussar eftersom att om man har över 2,5 km blir det ca en halv mil per dag och det blir tillslut väldigt långt. VI vill att alla utanför samhället som skolan befinner sig i ska få åka skolbuss. Om detta inte går kan man åtminstone erbjuda skolskjuts när det är över 20 minus.

gratis busskort för ungdomar
Våran idé är att alla ungdomar kanske under arton ska få ett busskort inom Skellefteå kommun för att man lättare ska kunna umgås med folk från andra skolor som är i stan och på så sätt få bättre umgänge.

biligare bussresor
Bussarna kan kosta väldigt mycket och man kan inte ens betala med kontanter, jag som en person inte har kort måste alltid fråga någon annan som har kort

Flera bussar som åker från Jörn direkt till Skellefteå
Det finns bara vissa bussar som åker från Jörn till Skellefteå, men bussarna brukar oftast fara till Boliden emellan och då blir alla sätten upptagna och det blir väldigt trångt.

Mer bussar
Att det kommer två bussar när det är som mest resenärer och annars mindre tid emellan bussarna.

gratis buss för dom under tex 20
Gratis buss är väldigt underlättande för dom som kanske inte ska så långt får hemmet

Mer transport
Vi vill ha fler och enklare sätt att transportera sig i och till/från Skellefteå.
Som tex Uber, tunnelbana, tåg så man slipper åka till Umeå för att ta tåget, fler busslinjer och bussar så alla kan åka med, även fast man bor utanför stan, och även busshållsplatser som är varma under vintern. Detta skulle underlätta att ta sig fram för alla som kanske inte har bil, det skulle också vara mer miljövänligt eftersom fler kommer åka kollektivtrafik. Det blir lättare att ta sig till Skellefteå, om ett tåg eller tunnelbana skulle gå till och från staden. Det skulle ta hit fler turister och fler kan arbeta här även om man inte bor i staden.
Alla människor i alla åldrar kan dra nytta av detta, eftersom alla behöver ett sätt att ta sig fram på.

Gratis bussar på sommarn
Gratis bussar på sommarn som på 2018/19 tiderna

bättre kollektiv trafik
vi vill ha bättre kollektiv trafik. mer bussar till mindre byar/orter. t ex sandforshållet. vi vill även att bussar ska ta swish. för de är lätt att glömma kortet och mobilen är nått man alltid tar med sig vilket gör det enkelt att kunna betala med swish.

Satsa på kollektiv trafik.
Bygga en tunnelbana och satsa mer på buss för klimatet och för att folk som bor långt bort ska kunna ta sig fram snabbt utan att behöva åka bil.

mindre byggarbeten som förstör för trafiken
vi vill att det blir bättre kommunikation mellan olika byggarbeten så att man kan fortfarrande bygga men på ett sätt som inte stoppar trafiken helt och som ger mindre caos.

Gratis bussar för ungdomar
Bussar i kommunen men även bussar inom Västerbottens län borde vara gratis för ungdomar. Hela tiden eller om det inte skulle vara möjligt, på sommaren i alla fall.

Förstärkningbussar till de bussar som har mest resande.
Nästan alla bussar till Byske blir proppfulla och vissa måste stå upp. Nu särskilt i Covid-19 tider så är det extra viktigt, för nästan ingen bär munskydd.

Billigare bensin
Bensin (och diesel) behöver bli billigare. Många unga kör epa, elbil, moped vilket gör att de lättare kan ta sig till träningar, skola osv men priset är alldeles för högt idag.

Satsa på vindkraft
Om vi satsar på vindkraft så sliter vi inte lika mycket på miljön. Och i längden så skulle vi kanske kunna driva hela Skellefteå på vindkraft. Och då blir det nog billigare el. För jag vill inte behöva betala så mycket pengar på el som också förstör miljön. Jag vill betala för el som inte förstör miljön från till exempel kärnkraftsverk. Vi har ju redan några vindkraftverk vid Bureå tror jag men jag vill ha mer. El är det alternativ som ska leda oss mot vår framtid.

El-scootrar i Lövånger
Vi tycker att det ska finnas el-scootrar i lövånger för snabb transport.

Elsparkcyklar
Vi vill gärna ha elsparkcyklar (som de har i Stockholm).

Billigare körkortslektion
Kunna lämna bidrag till dom som inte har råd.

mer elsparkcyklar
Vi vill ha fler elsparkcyklar så att man kan ta sig till ett ställe på ett smart och enkelt sätt.

mer elsparkcycklar
Vi vill att det ska finnas mer elsparkcycklar ute som ska vara tillgängliga. Så att man lättare kan transportera sig.

Cykelgarage
Cykelgarage i närheten av busstationen. Det borde finnas gratis cyklar att låna för de som åker buss. Då skulle det bli lättare att ta sig till träningar som ligger t ex på Eddahallen eller Sörvalla. Cyklarna skulle vara numrerade ha en särskild färg så att de var lätta att känna igen och för att låna dem måste man låsa upp dem med ett låne-id.

lägre bränsleskatt
väldigt dyrt att tanka. att sänka priset skulle underlätta för många speciellt folk som bor på landet. många har inget val än att köra när det inte finns bussar överallt. högt bränslepris känns onödigt när det mesta är skatt, stort problem, för dyrt.

billigare bensin och diesel
billigare bensin och diesel.

Voi
Vi vill att det ska finnas voi/ elsparkcyklar som man snabbt kan hyra

Uber
Att det ska finnas uber så man kan ta sig till ställen enkelt, fortare och billigare än en vanlig taxi.

VOI
Att man har voi runt om i centrum som man kan hyra för någon timme, det gör att man tar sig till ställen snabbt och enkelt på ett roligt sätt.

Färja mellan skelleftehamn och finland
det ska gå en färja mellan skelleftehamn och finland, typ vasa för att locka fler turister.

EPA
Tjena! jag vill ha ett ställe att kunna sladda med sin EPA på.
Alla klagar på oss som kör så fort vi är någonstans. Om vi är på opus så klagar folk, om vi är på parkeringar klagar folk, om vi kör upp vid vitberget klagar folk, mm. GÖR BARA ETT STÄLLE VI FÅR VARA PÅ DÅ! Typ en stor yta där man kan köra och ses.
Det skulle bli mindre klagomål om att vi stör och att vi är på platser vi inte får vara på.

Ett ställe där vi med epor får sladda utan att få skit och bara få klagomål!
avse ett ställe i stan där vi med epor får sladda och där det är ok utan att folk ska klaga så förvinner vi från andra ställen.

Epor går 45kmh
Det skulle vara bättre för alla om eporna skulle kunna gå snabbare. Då behöver man inte vara så sur om en epa kör framför en. Och de som kör epor skulle kunna komma till skolan och sånt snabbare. Och alla som kör epor skulle inte behöva trimma dem. Och eftersom mopedbilar och mopeder kör 45kmh och de är mer farliga och inte lika säkra som epor, eftersom epor är oftast bilar redan konverterade till en epa. Och den bilen skulle vara säker för över 100kmh. Och det skulle forfarande vara säkert. Men man kan altid he till mer säkerhetsregler angående epor.
Bilderna nedan är om mopedbilar som kraschade. Och man ser at man inte ser mopedbilen för dom är farliga tycker jag.

Gratis parkering vid skolor
Hej!
Vi i våran grupp vill lyfta fram ett hinder i vardagen som elever runt om Skellefteås Gymnasium tvingas att möta varje dag. Istället för att studenterna ska behöva fundera på att hitta gratis parkeringar runt om i kommunen så vill vi att dem inför gratis parkeringar just vid skolor, då sparar studenterna en massa tid och även pengar dem kan lägga på vettigare saker som t.ex. mat, kläder osv. Våran plan är att varje elev och ev. lärare på Skellefteås Gymnasium får ett parkeringskort med ens namn och skola på. Tanken är då att man ska lägga detta kort vid rutan och det ska funka som bevis till att man är elev på just den skolan. Detta löser då problemet för elever och lärare som kör till skolan och är i behov av parkering.
Dem som behöver åka buss och inte har ekonomin för att köra bil till skolan får mer plats och missar inte lika mycket bussar p.g.a. att dem är överbelastade av elever i nuläget, men ifall gratis parkering införs kommer fler att köra bil, mopedbil, EPA m.m. därför kommer bussarna inte längre vara överbelastade av elever.
Detta förslag skulle hjälpa till i vardagen för flertal elever runt om Skellefteå därför vill vi att ni läser det här och lyssnar på våran ide och förslag.

Fler gratisparkeringar i stan
Jag tycker det ska finnas fler gratisparkeringar i stan då ungdomar som kör a-traktor, moped, och mopedbil ofta inte har kort som går att betala med i parkeringsautomaterna.

fri parkering
mer gratis parkeringar runt om skolan

elevparkering floraskolan
På floraskolan finns det parkeringar avsedda för mopeder, det borde även finnas för dom som kör epa eller mopedbild.

moppeparkeringar
vi vill ha fler moppeparkeringar inne i Skellefteå då det inte finns så många.

parekering anderstorp
gratis parkering på anderstorp skolan. dagens ungdomar kör mopedbilar epa traktorer och bilar till skolan, och som ungdom har man inte så mycket pengar och skulle inte behöva betala 25 kr varje dag för att stå. fixa gärna detta till en gratis parkering , satsa på dagens ungdomar och deras ekonomi.

Garage i stan
Vi skulle vilja ha ett garage i stan som kan uthyras för en dag eller månader, både för förvaring och ett ställa att mecka på. Detta ger underlag till dom som bor i lägenhet till exempel men även dom som bor tät bebott och har inte utrymme till ett garage på gården eller tillgång till det nånstans.

Gratis moppeparkeringar på skolor
Vi vill att det ska finnas gratis moppeparkeringar på gymnasium och skolor. Eftersom att det redan är dyrt med bensin och många inte har ett jobb är det svårt att betala. Vissa har föräldrar som kan betala men det har inte alla. Det är många som vill kunna ta sig till sina skolor på det sättet men kan inte på grund av kostnaden. Att erbjuda gratis parkering tycker vi skulle vara en bra lösning.

moppeparkeringar
Vi tycker att det borde finnas mer moppeparkeringar runt omkring i Skellefteå, speciellt på skolor.

Gatulampor
Vi vill att gatulamporna i stan ska vara tända längre. Det skapar en oro för ungdomar när vi går hem sent och vi hade uppskattat och det i alla fall var upplyst så det hade kännts mer tryggt.

Mer belysning vid busskuren och fler bussar
Ibland blir det för mörkt för bussföraren att ser personen som står nära eller i busskuren.

tåg
vi behöver bygga tågstation i Skellefteå för att bli enklare att resa.

Tåg station på Skellefteå
Jag vill att tåg station ska byggas i Skellefteå och tåget ska resa till Boliden, Bureå, Jörn och till de närmaste staderna i Skellefteå.

Persontrafik, Skellefteå- bastuträsk.
Vi vill att tågbanan mellan Bastuträsk och Skellefteå ska öppnas upp för persontrafik. Det är ett klimatsmart sätt att resa på och det skulle inte kräva så mycket arbete då rälsen redan är lagd.

Tåg och tunnelbana
Vi tycker att det borde finnas tåg och tunnelbana i Skellefteå för att det ska vara lättare att ta sig till ställen enkelt och snabbt.

Tåg
Tåg till tex umeå och luleå.

Tåg
Dra tågräls från Skeå

Tunnelbanesystem
ett ihopkopplat system med tågrälsar som går under marken i hela skellefteå.

Bygga botniabana
Bygga botniabana

tåg
Vi bygga tåg lol

tågstation
att det ska finnas en tågstation så att man kan billigare och enklare fara långt bort. till exempel till Stockholm eller Göteborg.

Free wifi på örjanskolan
Alla elever på Örjanskolan vill ha free wifi och att den ska inte lagga eller vara dåligt vi vill ha free wifi för att om vi har dator hämma eller glömmer det eller den är på lagning då behöver man använda mobilen för att gå i på infomentor eller för att skicka viktig meddelandet till lärarna eller föräldrarna.

FIXA VÄGARNA!!
Fixa till vägarna, finns för mycket hål, ojämnheter, m.m. man studsar runt i bilen bara man kör till Ica!

Bättre korsningar i stan.
Ni borde ta bort så många korsningar med trafikljus som möjligt i stan. Gör overpass broar istället, det kan bli svårt, men jag vet att det finns plats vid korsningen på e4:an som är vid brandstationen, efter Solbacken då man åker till stan. Här hade man kunnat ta bort trafikljusen. och har ni inte råd med overpass broar får ni göra rondeller. Dessutom, vem kom på at det skulle vara en fil till stan, men två därifrån. Det är inte logiskt eftersom det skulle hjälpa ordentligt med en till fil till, och det finns plats. Jag vill förtydliga mitt förslag: Planera så att trafiken aldrig står still. Det är bara dumt. Särskilt med tanke på hur mycket stan kommer växa.

Bättre cykelvägar/gångvägar i bureå
Vi tycker att de ska lägga mer och bättre cykelvägar/gångvägar runt ungefär hela Bureå. Det finns mycket dåliga gångvägar/cykelvägar och man behöver oftast cykla på vägen för de är så dåliga cykelvägar. Med tanke på att det ska komma en ny station till Bureå så behövs det bättre vägar.

Bättre snöröjning/ gång/cykel vägar
Skapa gång- och cykelvägar till både Medle och Klutmark så att det blir enklare att transportera sig utan bränsledrivna fordon.
På vintern ska vägarna skrapas mer, för att undvika spåriga vägar som kan leda till olyckor och skador på fordonen. Minska höga vallar kring korsningar, för att öka sikten och minska olyckor.

dra ut e4 från stan
Dra ut e4:an från stan så det blir mindre trafik genom stan. Säkrare och bättre för tyngre trafik att inte köra igenom stan.

fler cykelvägar
Fler cykelvägar utanför stan t.ex mot lund och klutmark så man slipper cykla längs vägen när man ska in till stan.

övergångsställe till coop erikslid
vi vill ha övergångsställe till coop erikslid eftersom att vi vill inte bli överkörda när vi går till coop

Högre hastighet - Boli'vägen
Det går väldigt långsamt när man ska köra vägen till Boliden, medan vägen som fortsätter mot Jörn efter Boliden, som är mindre, går fort. Det är lite konstigt, det borde gå att köra mycket snabbare på Boli'vägen tycker vi, eventuellt ta bort några fartkameror.

övergångställ vid coop
ett övergångställ över vägen mellan skolan och coop

EPA
Vi tycker att epor borde få gå 50 istället för 30, eftersom att mopedbilar för köra 50. Epor saktar ner alla vägar och dem är ganska svåra att köra om. Epor är säkrare än mopedbilar och nästan likadana som bilar.

Väg precis vid e4an för atraktorer
liten väg från Byske som går jämnt med e4an för att känna sig säkrare i trafiken, ej stoppa vanliga personbilar i trafiken och så alla kan vägen, jajajajaj

Väg precis vid e4an för atraktorer
liten väg från byske som går jämnt med e4an för att känna sig säkrare i trafiken, ej stoppa vanliga personbilar i trafiken och så alla kan vägen, jajaja

Fler rondeller.
Skellefteå kommun borde arbeta för flera rondeller, speciellt vid östra leden och Torsgatan där många olyckor händer i trafiken.

Fixa gatorna SNABBARE
Fixa dom spruckna gatorna snabbare

fler cyckel och gångvägar
mer gång och cykel vägar gör att det blir lättare att ta sig fram

fler vägar
vi tycker det ska finnas fler broar över älven. och fler filer på de större vägarna.

Hyrcyklar
När man inte bor i centrala Skellefteå är det svårt att ta sig runt i stan. Alternativen är att gå och åka buss och båda tar lång tid. Att få alternativet att hyra en cykel är ett miljövänligt alternativ för att enkelt och snabbt ta sig fram. Det skulle även gynna de som inte har tillgång till bil eller har svårt att ta sig till olika platser. Dessutom är det ett lite säkrare alternativ än elsparkcyklar, men även det är ett bra alternativ för att snabbt ta sig fram.

Gågata på Lantmannavägen
Jag vill ha en gågata efter Lantamanna då bilarna kör så pass nära och det blir en snabbare och säkrare väg om man tillexempel ska till skolan.

Gör så att man får köra så snabbt man vill på motorvägen
Om man har så man får köra så snabbt man vill på motorvägen så kommer man till skolan och jobbet snabbare.

ploga mer
anställ bättre mäniskor att ploga runt där jag bor gärdsmark,gummark,raggvaldsträsk så blir det bara plogat åt ett håll och vägarna blir tighta.

utrymme
Våran idé är en satsning på infrastrukturen där vi förbättrar säkerhet och bekvämlighet på mångtrafikerade vägar. Det vi skulle vilja åtgärda är att tillägga en extra meter i bredd på våra vägar. Vi vill särskilt göra detta på större vägar och leder, till exempel gamla Kågevägen skulle ha nytta av detta.
Detta skulle innebära mindre trängsel på vägarna och öka säkerheten och göra säkrare omkörningar när ungdomar färdas i a-traktorer eller mopeder.
En förlängning av denna lösning skulle kunna vara att man bygger om gång- och cykelvägar så att de inte angränsar med vägarna, såsom de gör på Torsgatan, vi skulle hellre se att man bygger i högsta mån det går som på Anderstorpsleden där gång- och cykelväg och väg avgränsas med ett dike. Detta skulle även gynna alla som vill färdas med cykel eller moped klass 2 och gående.
Detta är ett förslag vi tycker skulle gynna de allra flesta i Skellefteå och är ett förslag värt att satsa på för framtiden.

bättre vägar
våran idé är att fixa/bygga bättre och säkrare vägar för att minska trafikolyckor.

lägenheter nära arbetsplats
bygga lägenheter nära arbetsplats så att man slipper fara så långt till jobbet.
vad är det för problem: man slipper fara så långt till jobbet, så då kan man ta cykeln istället för bilen och det hjälper dem som har långt till jobbet.

Cykelbana Mobacken-Myckle-Medle
Vi vill ha en cykelbana som går från Mobacken genom hela Myckle och hela Medle.
På vintern så kan plogkanterna bli ganska tätt ihop och då hade det varit bra med en cykelbana för alla som passerade.

Skidskobanor som gångvägar på vinter
På vintern kan man spola is på cykelbanorna som gör så att det går att åka skridskor på dom. En fördel med detta är att det går fort att ta sig fram och nya jobb växter fram som t.ex. isspolare och skottare.

mer traktorer som skottar snö
Vi vill ha skottade gång/cykelvägarna.
När det blir mycket snö är det problematiskt att ta sig till skolan, blir man sen får man frånvaro.
Alla som inte kan åka bil/buss och inte hinner gå till skolan måste cykla och med massa snö går det inte.

asfalt på paralellvägar
asfalt så att vi slipper dö.

Avskaffa hastighetsbegränsningar
Ta bort hastighetsbegränsningarna, de drygt å onödigt. Folk få la ha lite mer koll i trafiken.

ett fartgupp/cykelledsgupp
Vid Anderstorpsskolan finns en cykel-/gångväg och man håller på att bli överkörd varje gång en bil svänger in till Anderstorpsparkeringen. Det skulle vara mycket bättre om det fanns ett fartgupp eller att vägen var "upphöjd" så att bilarna måste lämna företräde för cyklar också. Om det fanns ett fartgupp där så skulle bilarna inte köra så himla snabbt. Även fast man står och väntar på att gå över så kör ändå bilarna supersnabbt så man håller på att dö =(

Sena bussar och taxi resor hem från skolan
Våra taxi resor här på Lövånger är nästan aldrig i tid. Vissa elever får vänta över en timme ibland och åker därefter långa turer tills dom är hemma. Ibland kan det ta upp mot 1 timma och 50 minuter innan man är hemma, även slutar inte alla elever samtidigt vilket gör att alla ibland får vänta 30 min innan skolskjutsarna kommer. Alla elever som åker taxi vet aldrig vilken bil dom ska åka med så man måste alltid fråga taxichauffören vart den ska åka. Vissa elever spenderar upp mot 2 timmar och 40 min att vänta och åka taxi varje dag vilket är helt orimligt. Dessa sena hem tider leder till att man ibland missar fritidsaktiviteter så som fotboll eller ridning. Vi som åker skolskjuts vet även inte tiderna när taxin kommer vilket leder till att vi ibland måste stå ute i snöstorm och vänta på taxin för vi inte vet när den kommer. Elever får inte tillräckligt med tid för att plugga och ha tid med fritid. Ibland kan även taxichaufförerna skjutsa "icke skolbarn" för dom ska hämtas och lämnas på vägen vilket gör att vi ibland inte vet vem som sitter där bredvid oss.
Detta måste ändras nu!

Arg jävla inlands bo vill hem
Bränn ner hella jävla skit stan, Fan vad jag hatar den här pissiga skit hålan.
Gud förbannat att jag måste gå gymnasiet i den här skit högen.
Jag hatar den är jävla stan, jag vill hem, fan låt mig fara hem.
Jag vill inte vara här.
-Inlands bo

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 juni 2022