Så här kommer ACE-huset på Campus att se ut när det är klart. Foto: LINK Arkitektur

Den gröna omställningen

Så ska landmärket se ut – nu intensifieras jobbet med ACE-huset

Nu börjar Skellefteås nya landmärke och basen för Arctic Center of Energy ta form. Samtidigt intensifieras arbetet med husets innehåll kraftigt. Huset blir, som tidigare berättats, en mötesplats för aktörer som möjliggör och påskyndar elektrifieringen av samhället.

Byggnaden med sina sju våningar kommer att erbjuda kontorsplatser, labbmiljöer, flexibla lärmiljöer, eventytor och restaurang. Själva huset kommer även att vara en testmiljö i sig där forskare, utbildningsinstitutioner, företag och offentliga aktörer har tillgång avancerade teknikutrymmen och framtidens energisystem.

- Det blir ett smart uppkopplat hus där det pågår utveckling och test dygnet runt. Våra testmiljöer kombinerar fysiska och digitala aspekter, vilket möjliggör testning, simulering och implementering av banbrytande teknik inom elektrifiering, berättar Sanna Orellano, Head of Site and Business Development på Arctic Center of Energy.

Utvecklingen av det nya huset är inne i en intensiv fas. Under hösten inleds arbetet med att utreda alla tekniska lösningar som ska bidra till att huset blir både hållbart och innovativt.

- Våra mål och ambitioner med bygget var väldigt höga redan från start. Därför är det fantastiskt roligt att se att byggentreprenörer, arkitekter och andra aktörer tagit sig an utmaningen med en otrolig entusiasm och jobbar outtröttligt och engagerat för att lyckas nå de höga hållbarhetsambitionerna, säger Rickard Jonsson, hållbarhetsansvarig support och lokaler, Skellefteå kommun.

Alla aktörer inom Ace-husets byggprojekt träffades inför nästa fas i projektet.

Alla aktörer inom Ace-husets byggprojekt träffades inför nästa fas i projektet.

Temat är återbruk i kombination med de senaste innovationerna inom elektrifiering och energieffektivitet. Byggnaden ska certifieras i NollCO2 vilket innebär att gå i täten för byggbranschens klimatarbete. NollCO2-certifiering innebär att fastighetens totala klimatpåverkan ska minskas med minst 30 procent jämfört med traditionellt byggande.

- Klimatpåverkan är något som det verkligen snackas om i byggbranschen och där har vi i Skellefteå redan tagit stora kliv med träbyggande, träbyggnadsstrategin och lågenergibyggnader. Men självklart skall vi utmana och hela tiden bli bättre. Just gällande ”låg klimatpåverkan” är återbruk en nyckel, och detta är något som vi i projektet kommer fokusera mycket på. Eftersom återbruk i byggbranschen är långt ifrån självklart och standardiserat, är det något som vi behöver utveckla nya metoder och arbetssätt för. Därför är det glädjande har våra samarbetspartners ”tagit bollen” och fokuserar väldigt mycket på dessa frågor redan från start, och de letar lösningar. Även om mycket kvarstår att lösa, så känner jag mig förvissad om att vi kommer att nå våra högt ställda mål, och lärt oss massor på vägen, säger Jonsson vidare.

Genom ett tätt samarbete med Skellefteå kraft och energiexpertis inom projektet säkerställs att de höga ambitionerna på låg energianvändning uppfylls.

- Samtidigt pågår även forsknings- och innovationsprojekt för att möjliggöra ACE husets energisystem ska samspela med övriga campusområdet med hjälp av energilösningar i framkant, säger Sanna Orellano.

Arctic Center of Energy är dessutom en av de strategiska satsningar som görs för att locka både fler utbildningsaktörer och studenter till Skellefteå.

- Vill man vara med och driva på den gröna omställningen, eller utbilda sig inom elektrifiering, så är det här man ska vara. Det är här det händer, konstaterar Sanna Orellano.

Fakta

Arctic Center of Energy

Är ett världsledande kompetenscenter som påskyndar elektrifieringen av samhället. Genom forskning i framkant och banbrytande utbildning skapar Arctic Center of Energy den kunskap och de förmågor som krävs för att lyckas med den hållbara energiomställningen.

Arctic Center of Energy, med bas i Skellefteå, erbjuder en unik mötesplats, testbädd och labbmiljö för världens främsta aktörer inom elektrifiering. Luleå tekniska universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft, RISE och Skellefteå kommun står bakom initiativet.

Sanna Orellano och Rickard Jonsson.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 oktober 2024