Platsvarumärket
Platsvarumärket

Vanliga frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna som dyker upp:

Låna och återlämna

Du som har fyllt 18 år är välkommen att skaffa lånekonto hos oss, även om du inte pluggar på plats.

Det går jättebra!

Självklart! Campusbiblioteket är ett offentligt bibliotek, vilket innebär att du kan låna hos oss även om du inte är student/forskare. Dock kan du inte göra ett fjärrlån (beställa böcker från andra bibliotek) om du inte är student/forskare.

Vi har ingen maxgräns för hur många böcker man får låna.

Du kan låna om böcker via Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Logga in med ditt personnummer och pinkod, välj sedan de böcker du vill förnya, alternativt välja "Låna om alla". Maxantalet för omlån är 6 gånger, förutsatt att ingen annan har reserverat boken. Efter att du har lånat om en bok 6 gånger behöver du lämna tillbaka den.

Observera att fjärrlåneböcker inte går att låna om själv via hemsidan.

Ja, du kan låna om böcker på plats. Om du vill låna om en bok, ta med den och låna den som vanligt vid lånemaskinen. Du kan låna om en bok upp till 6 gånger, antingen på plats eller digitalt, förutsatt att ingen annan har reserverat den.

Du kan även välja att först återlämna boken. Om du återlämnar boken i återlämningsmaskinen först och sedan lånar om den vid lånemaskinen, nollställs antalet omlån. Därefter kan du låna om boken upp till 6 gånger igen, så länge den inte är reserverad av någon annan.

Nej, är boken utlånad ska du istället ställa dig på kö (reservera den).

Om en bok inte återlämnas betraktas den som förkommen. Ersättningskostnaden är då 800 kr per titel och skulden läggs till på bibliotekskontot. Det är samma kostnad för alla typer av böcker och material. Beloppet stryks från kontot om materialet lämnas tillbaka, men förseningsavgiften kommer du fortfarande behöva betala.

Exempel

Peter har lånat bok A och bok B, men har tappat bort bok A och kan inte återlämna den. Han kan inte heller förnya bok B eftersom hans konto är spärrat. Därför måste han lämna tillbaka bok B senast på sista återlämningsdatum för att undvika förseningsavgift.

Peter behöver betala 800 kr plus eventuell förseningsavgift för bok A. Om han inte lämnar tillbaka bok B efter sista återlämningsdatum kommer det även att tillkomma en förseningsavgift för den.

Återlämning i specifika situationer

Vi har ingen återlämningslåda. Du kan lämna tillbaka när biblioteket är öppet igen. Observera dock att det kan bli förseningsavgift på kursböcker. Har du ett passerkort kan du komma in i biblioteket även efter stängningstid för att lämna tillbaka boken.

Du kan skicka boken med posten till oss. Observera att du står själv för fraktkostnaden och ansvarar för boken tills den har avregistrerats från ditt bibliotekskonto.

Postadress: Campusbiblioteket Skellefteå, 931 85 Skellefteå

Om du har lånat en bok från Campusbiblioteket bör den returneras till Campusbiblioteket. Det kan finnas undantag om det gäller en bok som tillhör LTU. Om du är osäker på var du ska lämna tillbaka boken, kontakta gärna Campusbiblioteket för vägledning.

Söka böcker

För att söka på specifika böcker kan du:

  1. Gå in på bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och skriv in titeln i sökrutan.
  2. Dubbelkolla att Location är Campusbiblioteket Skellefteå.
  3. Är Status available? Kolla var du kan hitta boken under Call number.
  4. Är Status checked out? Reservera boken genom att välja access options och sedan reservera.

Tjänster och användning

Kopiera: För att kopiera behöver du kontakta personalen under bemannade öppettider.

Skriva ut: Alla kan skriva ut med vårt system Princh från egen enhet (dator eller mobil). Som LTU-student kan du även skriva ut och kopiera via ditt LTU-kort.

Ej kurslitteratur: Som student eller lärare gäller 15/15-regeln, alltså du får kopiera och dela 15 procent, men inte mer än 15 sidor, från en och samma analoga förlaga (t.ex. en bok) per student och kalenderhalvår. Du får dock inte tjäna pengar på att dela dessa kopieringssidor.

Kurslitteratur: Du får generellt inte kopiera ur en obligatorisk förlagsutgiven kurslitteratur (material som är förlagsutgiven som används för tentamen eller studeras i kursen), men det finns tre undantag:

  • Om det i sådan litteratur ingår enstaka verk och endast mindre avsnitt, som inte överstiger 15 sidor, får du kopiera enligt 15/15-regeln (alltså 15 procent, men inte mer än 15 sidor).
  • Du får kopiera enstaka avsnitt till presentationsbild (t.ex. Powerpoint, Prezi).
  • Du får kopiera enstaka avsnitt för examinationsuppgift.

Observera att du inte får inte kopiera eller tillgänglighetsgöra verk om en rättighetsinnehavare har meddelat förbud mot kopiering och tillgänglighetsgörande av dennes verk hos någon av parterna. Du är själv ansvarig för att följa villkoren och vara medveten om de avtal som gäller.

Mer information om kopieringsguide från Bonus Copyright Access Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ja, vi har datorer tillgängliga för studenter på fasta platser i biblioteket. För att använda dessa datorer behöver du först skaffa en "skola-användare". Kontakta bibliotekspersonalen eller Helpdesk en trappa upp i biblioteket för mer information.

Ja, vi erbjuder två olika wifi-nätverk här på Campusbiblioteket: LTUs wifi och Skellefteå kommuns wifi.

Våra grupprum är drop-in och kan inte bokas i förväg. Om ett grupprum är ledigt kan du använda det, förutsatt att du är student. De flesta av våra grupprum kräver minst två personer för användning. Vi har även fyra grupprum där du kan studera ensam eller ha online-möten. Antalet personer som får vistas i varje rum anges på dörren.

Om du önskar ett bokat grupprum finns möjlighet att göra detta i E-huset, som ligger mittemot Campusbiblioteket.

Nej, tyvärr. Grupprummen är endast tillgängliga för studenter. Om du inte är student har du dock möjlighet att hyra andra rum eller lokaler på Campus för dina behov.

Avgifter och förseningar

Förseningsavgiften för kursböcker är 50 kr och sedan ytterligare 50 kr om boken inte återlämnas eller omlånas.
Ditt konto spärras och du kommer inte att kunna göra nya lån eller låna om böcker tills du har betalat av skulden.

Logga in på Mitt bibliotekskonto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och gå till "avgifter" för att betala. Det går även bra att betala i vår infodisk.

Övriga frågor

Om du har glömt din PIN-kod kan vi hjälpa dig att välja en ny kod. Ta med dig en gilig ID-handling (pass, ID-kort, körkort) så fixar vi det åt dig.

När du söker i bibliotekskatalogen och ser "MAG" i bokens hyllplacering betyder det att boken finns i bibliotekets magasin. Dessa böcker förvaras låsta, så för att låna boken behöver du prata med bibliotekspersonalen. Vi kommer att hjälpa dig att få tillgång till boken.

Den kan vara felplacerad eller inte insorted i hyllan ännu. Fråga personalen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 november 2024