Studieteknik

Här delar vi med oss lite tips och råd för att göra dina studier både enklare och mer effektiva. Oavsett om det handlar om att organisera din tid, förbättra din minnesförmåga eller hitta rätt studieteknik för dig, finns vi här för att guida dig på vägen till framgång.

Checklista vid tentamen

  • Planera din studietid väl och börja i god tid. Förbered gärna redan från första dagen på kursen. Att ge dig själv mer tid att läsa och förstå materialet, diskutera det med andra och känna dig säkrare på dina kunskaper kommer göra tentan lättare att klara när den väl kommer.
  • Gör en studieplan. Prioritera och planera vilka dagar du ska läsa och genomföra olika uppgifter för att få en tydligare översikt av ditt arbete framåt.
  • Ta reda på vilken typ av tenta det är och vilket material som ska täckas in. Plugga på gamla tentor. Ofta finns gamla tentafrågor tillgängliga, ibland även svar. Gör övningsuppgifterna som ges och formulera egna "tentafrågor" för att testa dina kunskaper.
  • Gör en lista över de viktigaste områden. Fokusera på vad som är viktigt i varje bok eller kapitel. Sammanfatta det du har läst och lär dig det. Testa gärna att använda mindmap/tankekarta.
  • Stressa lagom. Lite nervositet och stress är normalt och kan vara motiverande, men för mycket kan minska din prestation. Ta pauser och var uppmärksam på din hälsa. Om stressen blir överväldigande, sök stöd från Studenthälsan för att hantera tentastressen.
  • Ät och sov ordentligt! Hjärnan funkar mycket bättre när den får ordentlig näring och sömn. Fysisk aktivitet är också viktigt för att hålla hjärnan alert, så kom ihåg att ta pauser för promenader eller träning under pluggandet.

Läs igenom frågorna noggrant. Det värsta som kan hända är att

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 april 2024