Innovativa miljöer för lärande och utveckling

Luleå tekniska universitet, Northvolt, Rise, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun upprättar utbildnings- och forskningscentret Arctic Center of Energy (ACE) på Campus Skellefteå där man gemensamt kommer satsa 30 miljoner kronor fram till 2024 på det internationella kompetenscentret.

Här kommer kompetensförsörjningen för den moderna industrin och energin att utvecklas. Det sker bland annat genom avancerade labb- och utbildningsmiljöer och en utbildningsstruktur från grundläggande vuxenutbildningar upp till master- och doktorandnivå.

Innovationsmiljöer

På Campus Skellefteå bedrivs ledande forskning inom allt från hållbart träbyggande, framtidens energilösningar, AI och smart teknik – likväl som spel och digitalisering av vård och omsorg. Här finns labbmiljöer där man testar, utvecklar och skapar ny kunskap. Nu får du också ta del av allt detta. Häng med Ida Lindh, strategiskt ansvarig på Campus Skellefteå när hon samtalar och tittar in i miljöer och träffar personal på området!

– ACE är en kraftfull satsning vid Campus Skellefteå med fokus på forskning och utveckling kopplat till energi. Här kan vi dessutom utveckla och testa nya modeller och plattformar för alla utbildningsnivåer kopplade till elektrifieringen i samhället, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Det här kommer bli ett nav för vidareutbildning och rekrytering av de över 3 000 kvinnor och män som vi behöver anställa på Northvolt Ett. Vi ser också stora möjligheter i att sätta upp globalt ledande, industrinära forskning som drar kompetens till hela ekosystemet för batteriproduktion i norra Europa, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt.

Energibolaget Skellefteå Kraft har länge jobbat med frågor som rör samhällets energiomställning.

– Samhällets elektrifiering och omställningen till ett förnybart energisystem är något som genomsyrar allt vi gör. Att delta i den här satsningen innebär att vi, såväl som bolag som stad, i ännu större utsträckning kan bidra till samhällets gröna förändring, men också att vi får tillgång till ännu mer kompetens för att driva detta viktiga arbete vidare, säger Joachim Nordin, vd och koncernchef på Skellefteå Kraft.

Skellefteå kommun ser den gemensamma satsningen som viktig och betydelsefull.
– Det som nu sker i Skellefteå saknar motstycke i modern industriell utveckling och det kommer skapa stora fördelar och effekter för Sverige och Europa. Skellefteå står mitt i omvandlingen och den här typen av partnerskap är vad vi behöver för att lösa utmaningarna, säger Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 januari 2024