Utbildning & Karriär

Grattis

Det har aldrig bubblat och vuxit så mycket i Skellefteå som det gör just nu. Så varför flytta någon annanstans? Då kan du gå miste om stadens största förändringsresa, någonsin. Det är helt enkelt tid för Skellefteå att ta plats på tronen. Inte bara som studiestad eller naturstad utan som staden för allt - från spetsiga intressen till framtidsutveckling. I Skellefteå är tiden precis nu. Här kan du studera och frodas, nå din fulla potential. Grattis till dig som bor kvar och till dig
som väljer att flytta hit.

FAQ för studenter

En av de största fördelarna med Skellefteå är att människor hinner mer utan att behöva skruva upp tempot. Mångsidigheten och de korta avstånden får helt enkelt tillvaron att lättare gå ihop. Från Campus har du till exempel gång- och cykelavstånd till det mesta. Utbildningarna på Campus Skellefteå håller hög kvalitet och många stannar gärna kvar i Skellefteå efter avslutade studier, det om något tycker vi är ett bra betyg. Skellefteå är dessutom en av Sveriges bästa städer för studenter och grönlistad som studieort enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Det händer mycket i Skellefteå och norra Sverige just nu. Här finns ett starkt, expansivt, kreativt och branschledande näringsliv. Det betyder att arbetsmarknaden också växer väldigt mycket och det behövs ny kompetens för att klara av tillväxten. Det i sin tur gör att du har stora chanser att få jobb efter avslutad utbildning. Välkommen hit!

På Campus finns restaurang, café, studentpub, idrottshall och mycket mer. Studentföreningarna anordnar egna aktiviteter, men du kan också ta dig över älven för att komma till stadskärnan med restauranger, uteställen, shopping och ett kulturhus med ett brett kulturutbud av olika slag. Det är även nära till naturen. Spring, cykla eller promenera längs älvspromenaden, hyr en kajak och paddla längs älven. Vintertid kan du åka längd och slalomskidor på Vitberget. Oavsett vad är vi rätt säkra på att du hittar något som passar dig.

 

Studentlivet på Campus är levande, studenterna och föreningarna anordnar egna aktiviteter med allt från spelkvällar till häng på studentpuben. Här finns studenter både från övriga Sverige och från andra länder, en bra förutsättning för att lära känna nya människor. En undersökning som gjordes 2021 visade dessutom att studentlivet på Campus är väldigt uppskattat, oavsett om du nyss tagit studenten och vill uppleva nolleperiod eller om du har familj och barn och vill knyta nya kontakter på andra sätt.

Se till att du har de ansökningshandlingar som behövs och att du uppfyller behörighetskraven för kursen eller programmet du vill söka. Vilka dessa är hittar du oftast i beskrivningen av programmet eller kursen. Är du osäker på om du uppfyller kraven kan du kontakta en studie- och yrkesvägledare för rådgivning.

  • 15 mars Webbanmälan öppnar för ansökan till universitet och högskola generellt.
  • 15 april Sista anmälningsdag
  • 2 maj Sista dag att betala anmälnings­avgift eller styrka avgifts­befrielse
  • 21 juni Sista kompletteringsdag
  • 11 juli Antagningsbesked med svarskrav
  • 19 juli Sista svarsdag
  • 25 juli Sista antagningsbesked

Läs gärna mer på Antagning.se Länk till annan webbplats.

Det finns många olika typer av utbildningar på Campus Skellefteå. Fristående kurser, hela program, onlinekurser, möjlighet till distansstudier eller studier på plats. Välj din utbildning utifrån vad näringslivet efterfrågar eller det du redan brinner för. Utbildningarna brukar vi dela in i kategorierna:

Det finns självklart möjligheter för dig som läser:

Till universitet och högskola ansöker du på antagning.se Länk till annan webbplats., antingen via webb eller genom att skicka ett brev. Yrkeshögskola söker du via utbildningssamordnaren (skolan).
Vuxenutbildning ansöker du via Skellefteå kommuns webb

I de allra flesta fall får du ett mejl med antagningsbesked. Har du blivit antagen eller reservplacerad finns instruktioner för hur du tackar ja eller nej till platsen. Håll reda på sista svarsdag.

Alla som studerar en högre utbildning på Campus Skellefteå erbjuds bostad via Skebos bostadsgaranti. Det betyder att du som blivit antagen vid Luleå tekniska universitet, Umeå universitet eller annan eftergymnasial utbildning på Campus Skellefteå som är minst 18 veckor lång, är garanterad en bostad via Skebo. Du behöver bara folkbokföra dig i Skellefteå.

Du behöver en hemförsäkring oavsett om du hyr lägenhet i första eller andra hand, är inneboende, bor i studentbostad eller eget hus. Hemförsäkringen gäller i regel vid brand, inbrott, överfall, rättskydd och resor.

Du behöver bara folkbokföra dig i Skellefteå. Om du inte redan gjort detta så behöver du göra en:

Vi förstår att nätverk är avgörande för dina studier och för din fritid. Här kan du koppla upp dig utan problem.

Distansstudier på Campus

Det finns ett ökat behov av att studera på egna villkor. Att få vara i sin hemmiljö och studera det man vill utan att göra avkall på sin tid. Kombinera kompetensutveckling och jobba samtidigt eller kombinera kurser individuellt. Via Campus Studentservice får information, vägledning och stöd i ditt lärande. Som studerande har du tillgång till bibliotek, grupprum, datorer, videokonferens, trådlöst internet och kopiering. Här kan du även göra din tentamen.

Läs mer om service för distansstudier

Sidinformation

Senast uppdaterad:
15 januari 2024