Amanda och Pamela Senn Ruminot

GUIDE

Upplev norrskenet i Skellefteå

Skellefteå, är inte bara känt för sina vackra landskap och kulturhistoria. Här kan du även uppleva ett av naturens mest fascinerande fenomen – norrsken. Med sina mörka vintermånader och klara nätter är Skellefteå en utmärkt plats för att både se och fånga den gröna himlen på bild. Här kommer lite knep på hur du kan maximera dina chanser att se norrskenet och tips på hur du bäst upplever det i Skellefteå kommun.

Vad är norrsken?

Norrsken, eller aurora borealis, uppstår när laddade partiklar från solen kolliderar med jordens atmosfär nära de magnetiska polerna. Detta skapar ett ljussken som kan skifta i olika färger, från grönt till rött och violett, beroende på vilka gaser partiklarna träffar. I Skellefteå syns norrskenet oftast som ett mjukt grönt sken över horisonten, men vid starkare aktivitet kan hela himlen lysa upp i både grönt, blått och rosa.

Fransesca Quartey sitter i trappen

Var och när kan du se norrsken i Skellefteå?

Skellefteå ligger på en perfekt breddgrad för att uppleva norrsken under vinterhalvåret. Den bästa tiden att se norrsken i Skellefteå är mellan september och mars, då nätterna är långa och mörka. Då norrskenet visar sig från sin bästa sida när det är riktigt mörkt, är det viktigt att bege sig bort från stadens ljusföroreningar. Som tur är finns här många platser där du kan njuta av norrskenet utan störningar från artificiellt ljus.

  1. Vitberget är ett populärt friluftsområde strax utanför centrala Skellefteå. Härifrån har du en fantastisk utsikt över staden och dess omgivningar. På en klar natt är det en av de bästa platserna att få en glimt av norrskenet.
  2. Bjuröklubb, söder om Skellefteå, är en fantastisk plats för att uppleva norrsken, även på vintern när havet är täckt av is och marken är täckt av snö. Den här gamla fyrplatsen, som ligger högt på en klippa, ger en otrolig utsikt. Det är dessutom längt från stadens ljus, vilket ofta gör norrskenet ännu starkare.
  3. Kågnäsudden, strax norr om Skellefteå, är en riktigt bra plats för att se norrsken. Här vid kusten har du fri sikt över havet och slipper stadens ljus som annars kan störa upplevelsen.
  4. Vitberget i Kalvträsk må vara en liten promenad men kan vara väl värd mödan. Här kommer du högt upp i utkikstornet på bergets topp och kan njuta av norrskenet över det vidsträckta skogslandskapet. Tips för att öka dina chanser att se norrsken Även om Skellefteå är en utmärkt plats för att uppleva norrsken så kan de största och mest minnesvärda stunderna kräva både tålamod och förberedelser.
Fransesca Quartey sitter i trappen

Tips för att öka dina chanser att se norrsken

Även om Skellefteå är en utmärkt plats för att uppleva norrsken så kan de största och mest minnesvärda stunderna kräva både tålamod och förberedelser. Här är några tips för att maximera dina chanser:

  1. Håll koll på väder och norrskensprognoser: Norrsken syns bäst under klara nätter. Använd väderappar för att planera dina norrskensutflykter, och ladda ner en app för norrskensprognoser, som Aurora Forecast, för att få veta när aktiviteten är som högst.
  1. Undvik ljusföroreningar: För att se norrsken i all sin prakt bör du undvika områden med starkt artificiellt ljus. Ju längre bort från stadens ljus du kommer, desto bättre.
  1. Var redo under tidiga kvällar: Även om norrsken oftast syns senare på natten, kan det dyka upp redan vid skymning. Håll ögonen öppna från tidig kväll och framåt.
  1. Utrusta dig för att fånga norrskenet på bild: Om du vill fotografera norrskenet, är en systemkamera med manuell inställning och stativ nödvändigt. Använd en lång slutartid och ett vidvinkelobjektiv för att fånga ett stort område och så mycket ljus som möjligt.

Att se norrsken är en speciell upplevelse där du får chansen att njuta av ett av naturens häftigaste fenomen i en lugn och vacker miljö. Oavsett om du bor här eller bara är på besök, så finns det massor av möjligheter att uppleva norrskenet. Ta med en termos med något varmt, ge dig ut i naturen och gör dig redo för en minnesvärd kväll under natthimlen.

Text: Visit Skellefteå

Foto: Visit Skellefteå