Stina Wirsén Bilderbokskonst - för barn och deras vuxna, 9 februari - 25 mars 2022
Stina Wirsén, född och uppvuxen i Älvsjö, Stockholm, har med sina illustrationer i bland annat dagspress bidragit till att lyfta fram och stärka tecknade illustrationens ställning. Efter utbildning på Konstfack 1985–92 har Wirsén sedan 1997 fram 2016 varit chefsillustratör på DN och idag frilans. I sitt arbete växlar hon stil och metod i olika genrer, allt från mode- till resereportage, i samarbete både med journalister och författare nationellt och internationellt. Hennes särpräglade stil känns dock alltid igen med sina säkert slarviga linjer som precist fångar karaktärer och nutida kontexter.
År 2007 och 2010 illustrerade Stina Wirsén för posten frimärken med svenska modeskapares kreationer samt svenska delikatesser. Konstnärliga gestaltningsuppdrag är också något hon arbetar med för Skellefteås räkning har hon gjort verken ”Växa-väx lilla frö” 2015 på Alhems förskola. Sedan slutet av 90-talet har Stina Wirsén illustrerat egna och andras texter, det har resulterat i över 100 barnböcker. Många titlar har översatts till andra språk, barn i Kina, Abu Dhabi och Tyskland läser om Vem-djuren. De små brokiga figurerna finns i böcker och på tyger och muggar i Japan, Danmark och Indien. Det allmängiltiga och djupt mänskliga drabbar både barn och vuxna, oavsett land. Stinas böcker har satts upp på teater och de har blivit film, de används i förskolor som pedagogiska verktyg. Flera av Stinas barnböcker skildrar konflikter och starka känslor, vilket uppskattas av många barn och vuxna.
Utställningen Bilderbokskonst har i större omfattning visats och tagits fram i samarbete Värmlands museum. I Skellefteå har ett urval gjorts som fokuserar på Wirséns bilderböcker och konst för barn och deras vuxna. Bland annat kommer bilderna till böckerna om Rut och Knut att visas som är resultatet av ett samarbete inom familjen Wirsén, författaren och specialläraren Carin Wirsén och formgivaren Christian Wirsén. Böckerna tar upp med expressiva bilder och pricksäkra rim de goda och ibland uppslitande med att ha syskon. År 2007 tilldelades böckerna Expressens barnbokspris, Heffaklumpen och året därpå fick boken ”Rut och Knut ställer ut” Elsa Beskow-plaketten. I utställningen visas även Stina Wirsén egna böcker om Vem-serien som inleddes 2005. I ”Vems kompis?” och ”Vem är död?”, tar Wirsén upp stora moraliskt laddade frågor, där konflikter, sorg och saknad behandlas utan omskrivningar. Wirsén beskriver situationen och lämnar tolkningen åt läsaren. Bokserien ”Brokiga” som också kommer kunna ses med dess fantasifulla figurer som stimulerar till inlärning har växt till att omfatta även textilier och prylar till barn. År 2012 fick hon Stockholms stads kulturpris. I motiveringen till priset kan läsas: ”Med minimalistisk och träffsäker stil fångar Stina Wirsén det väsentliga i laddade situationer utan att moralisera. (…)” I utställningen kan man även se två lekskulpturer som är framtagna i samarbete mellan Stina Wirsén och hennes dotter Klara Wirsén Suchowiak, konstnär och formgivare.
Är du nyfiken att veta mer om Stina Wirsén, se: www.stinawirsen.se Länk till annan webbplats.
Arrangör: Skellefteå konsthall i samarbete med Sara kulturhus
Plats: Södra Foajén, Sara Kulturhus
Artist talk
Artist talk mellan konstnären Stina Wirsén och Klara Wirsén Suchowiak samt skådespelaren Tuuli Heinonen.
Stina Wirsén och Klara Wirsén Suchowiak
Skellefteå konsthall har i samarbete med Sara Kulturhus bjudit in barnboksförfattaren och illustratören Stina Wirsén till Skellefteå.