Karriär

Erik bytte karriär för andra gången – och stortrivs

Tanken på att byta jobb kan upplevas både övermäktig och lite skrämmande.

Eller lockande och ett sätt att utvecklas.

För Erik Bolin, 43, har den personliga utvecklingen alltid varit viktig och Yrkeshögskolan blev vägen in till hans andra karriärbyte.

– Jag tänkte så här: hur det än går så har jag lärt mig något nytt och det är inte fy skam. Nu i efterhand ångrar jag ingenting, säger Erik.

Trots att han ännu inte gått klart utbildningen har han fått jobb på anrika Skellefteåföretaget Stilmek som sysslar med legoproduktion av komponenter till kunder inom tillverknings- och basindustrin. Han är mitt uppe i sin LIA-praktik (lärande i arbete) som planerare.

– Jag jobbar med beredning och planerar som en del av produktionen så att vi bland annat når leveranstider. Jag ska skriva mitt examensarbete här i maj, sedan är jag färdigutbildad och kan börja på riktigt så att säga, säger Erik.

Han kommer senast från en tjänst på Team Sportia på handelsområdet Solbacken och innan dess var han arbetande förman på ett återvinningsföretag.

– Det är ju ganska tryggt och skönt att jobba på ett och samma ställe, man vet vad man har men inte alltid vad man får. Jag kan förstå om tanken på att säga upp sig känns knepig, helt ärligt, för vilka gör egentligen sådana helomvändningar – och två gånger – som jag ändå gjort, säger Erik och skrattar.

Erik bytte bana mitt i livet

”Fick allt serverat”

Det började med att Eriks kompis Cesar Orellano hoppade på yrkeshögskoleutbildningen ”produktionstekniker automatiserade tillverkningsprocesser” på Campus Skellefteå och väckte Eriks intresse att göra samma sak. Hemma blev Erik peppad av sambon Idha Edström.

– Jag har båda att tacka för att jag tog klivet. Jag menar, hur skulle jag kunna lära mig något som 40-åring? Det var så mina tankar gick, vilket var helt fel. Det gick alldeles utmärkt och utan större vånda, konstaterar Erik med glimten i ögat.

Han behövde bara läsa in teknik från gymnasiet innan utbildningen påbörjades.

Hur fungerade det att läsa upp betyget?

– Jag fick allt serverat digitalt, det var inloggningar och länkar till proven som jag gjorde online. Det gick som ett huj egentligen och var inga större problem för mig som bara är normalintresserad av teknik, berättar han.

”Känslan säger att jag är på rätt ställe”

Den tvååriga utbildningen innehåller bland annat kurser som avhandlar produktionsekonomi, lärande av Lean-produktion, arbetsledning och logistik.

– Den innehöll delar som jag tyckte kunde vara intressanta och som jag tänkte kunde göra mig attraktiv på arbetsmarknaden. Det är verkligen en positiv arbetsmarknad i Skellefteå, med en påtaglig kompetensbrist som gör att företagen skriker efter folk, säger Erik.

Det låter som att du rekommenderar ett karriärbyte?

– Jag rekommenderar det absolut. För mig har det varit lyckat, jag har inte vantrivts på mina tidigare jobb men jag har velat lära mig nya saker, träffa nya människor och utvecklas. Det gör dig till en bra medarbetare när du kommer in med andra erfarenheter och den sortens människor tror jag arbetsgivare vill ha, säger han.

Vad har du för nya mål?

– Det är så otroligt viktigt för mig med personlig utveckling, jag har mycket att lära på mitt nya arbete och min målsättning är att kunna se hela verksamheten och förstå vad jag kan tillföra med mina kunskaper och min personlighet. Känslan säger att jag jobbar på helt rätt ställe, säger Erik.

Nya jobbet som planerare på Stilmek känns helt rätt

FAKTA

Namn: Erik Bolin.
Ålder: 43.
Familj: Sambo, fyra barn varav två bonusbarn.
Bor: Villa i centrala Skellefteå.
Yrke: Planerare på Stilmek.
Tidigare yrken: Arbetande förman på ett återvinningsföretag, säljare på Team Sportia.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 april 2023