Konsten att komma igång i studentstaden Skellefteå

Du funderar på att studera på Campus Skellefteå. Fantastiskt! Du är välkommen hit oavsett om du är helt ny i Skellefteå eller ny som student. Men först kanske du vill veta vad Skellefteå har att komma med och hur just du ska hitta din plats här.

Till att börja med kan det vara skönt att veta att du som studerande på en högre utbildning är garanterad en bostad när du flyttar hit. Du kan i praktiken flytta in redan idag och slipper fundera över var du ska bo nästa månad. Istället kan du helhjärtat ägna dig åt dina studier och att upptäcka din nya stad. Studentbostäderna ligger på gångavstånd till Campus Skellefteå, har låg hyra – lägre än de flesta andra studentstäder och med fri internetuppkoppling i ett av Sveriges bästa stadsnät.

Så bra! Nu har jag fri surf och någonstans att bo. Sen då?

Tre killar sitter på en picknickfilt och spelar kort

Studentliv

Event och trevligheter

Trevligt på Campusområdet och nära till city med allt från små lokala arrangemang till stora konserter och sportevenemang.

En tjej och en kille äter mat på en restaurang

Studentliv

Mat och Dryck

Utbudet av restauranger, caféer, pubar och barer växer hela tiden. Välkommen och smaka på livet på andra sidan älven och i hela kommunen.

Studentliv

Aktivera dig

Här hittar du tips på vad du kan se och göra i Skellefteå, vare sig du längtar efter stadens puls eller häftiga naturupplevelser

Det är nära till det mesta i Skellefteå och i regel tar du dig alldeles utmärkt till ställen till fots, rullstol, hoverboard eller cykel. Vintertid kan även en hederlig spark visa sig väldigt användbar.

Men redan här kan vi passa på att klargöra att den genomsnittliga Skellefteåbon INTE tar skotern till skolan/jobbet/affären/festen/tandläkaren – den används i regel för helgutflykter i den mån man äger en.


Annars kan du alltid ta bussen. Inom en snäv omkrets från stadskärnan ligger en mängd gym, två köpcentra, biograf, teater, kulturcentra, en slalombacke, friidrottsanläggning, Campus och mycket mer.

OK, det finns en stadskärna. Vad gör jag för att roa mig en kväll i Skellefteå?

Utan att känna dig privat, gissar vi att du är inställd på studentliv med allt vad det kan innebära. Några av de sakerna är att inte vara på hemmaplan, möta nya ansikten, ha rätt begränsat med pengar och fylla helger med annat än studier. Många studenter på Campus hänger på studentpuben Traversen. Men fastna inte där i all evighet. Ta dig över Skellefteälven (förslagsvis via en av broarna) så är du inne i centrum. Under vinterhalvåret kan du dessutom nästan varje vecka se SHL-hockey på plats i Skellefteå Kraft Arena.

Skellefteå är till stora delar en vinterstad och många Skellefteåbor kan knappt vänta på att se de första snöflingorna singla ner. En rad processer startar inom dem när winter mode aktiveras och det innefattar inte sällan strategier för hur längdskidorna ska vallas. Det finns gott om preparerade skidspår – bara på den centralt belägna skidstadion Vitberget finns ett 20 kilometer sammanhängande elljusspår. När det är barmark används spåren flitigt för löpning och mountainbikes.

Det är ett slitet uttryck, men det finns inga dåliga väder. Om du ser till att utrusta dig med varma och funktionella kläder öppnas norra Sveriges vinterliv upp för dig – och det är någonting verkligt magiskt oavsett om du ger dig ut på en utflykt med choklad och mackor och bara beskådar vinterlandet eller tar på dig ett par skridskor och snurrar runt på naturisen i Svandammen på Nordanå. Den är belyst i neonfärger och det strömmar klassisk musik ur högtalarna intill – ärligt talat är det hela som taget ur en scen av Gilmore Girls! Hur som helst är Skellefteå ett utmärkt ställe om du gillar snö och naturligtvis finns här internationella mästerskapet i vintersim när det är som kallast i februari. Enligt uppgift upplevs det nollgradiga vattnet varmare då, men det får du ta reda på själv.

Allt detta prat om aktiviteter gör mig hungrig. Hur ser det ut på matfronten i Skellefteå?

Här finns ett varierat utbud av restauranger och caféer, oavsett om du är köttätare eller vegetarian. De senaste åren har inneburit en boom av nyetablerade ställen – alla med sin egen prägel. Ett av dem är Café på bit som väckt mycket uppmärksamhet för sin ganska unika affärsidé: Att servera fika till tv-spelande gäster. Här finns en mängd spelkonsoler och kronan på verket är i princip vartenda Nintendo 8-bitarspel som någonsin getts ut i Sverige. Ta gärna med din egen handkontroll och förlora dig i några timmar. Ingen kommer att döma dig!

Hur är Skellefteåborna då?

Skellefteåborna är påhittiga, nyfikna och gillar det som upplevs som äkta. Däremot låter de sig inte imponeras av det som är auktoritärt och uppblåst. Det betraktas som ogivande. I likhet med många andra delar av Norrland är hierarkier eller samhällsklasser inte särskilt tydliga – folk är olika, men folk är ändå folk, helt enkelt.

En sak till (och det här är ingen generalisering, utan objektiv fakta):
De säger plättar istället för pannkakor, det kan vara bra att ha koll på.

Skellefteå verkar vara toppen, men visst ligger det väldigt långt bort?

Beroende på var i landet du bor kan Skellefteå verka avlägset, men med flygplatsen strax utanför stan är omvärlden aldrig långt borta. Skellefteå Airport har flera dagliga avgångar till och från Stockholm Arlanda (cirka 50 minuters flygtid) och jobbar hela tiden på fler destinationer. Men du kan givetvis ta dig hit via bil, buss och tåg också.

Ja! Allt det där låter ju toppen. Men det måste vara någonting som saknas i Skellefteå?

Absolut: Du.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 januari 2023

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.