Studera på distans

Det finns ett ökat behov av att studera på egna villkor. Att få vara i sin hemmiljö och studera det man vill utan att göra avkall på sin tid. Kombinera kompetensutveckling och jobba samtidigt eller kombinera kurser individuellt.

Att plugga på distans kan se ut på lite olika sätt. Den kan innehålla en eller flera träffar på Campus Skellefteå, eller på respektive universitet eller yrkeshögskola medan andra är distans utan träffar. I det senare fallet sker allt över internet.

Tänk på att en del träffar är obligatoriska, du måste alltså delta i undervisningen på plats. Och du, kom ihåg att studera på distans visserligen är flexibelt, men det kräver lika mycket tid av dig som att studera på campus.

I vissa distanskurser kan det ingå en tentamen som kan genomföras vid ett lärcentra eller lärosäte på eller i närheten av hemorten.

Pluggar du på annan ort men bor i Skellefteå

Om du studerar på någon av dom närliggande universiteten eller helt på distans så har du möjlighet att ta del av viss service från Campus Skellefteå.

Undervisningen sker på olika sätt. En lärare kan lägga upp text, bild, presentationer, video och annat som du behöver för din kurs. Genom videokonferens kan du delta i till exempel gruppdiskussioner. Så även fast ni sitter på olika platser i världen så träffas ni ändå.

Att läsa på distans kan vara bekvämt när man inte kan eller vill flytta. Men det kräver lika mycket tid som att studera "vanligt".

Det är enkelt att studera på distans, men det krävs också en hel del självdisciplin. Du lägger själv upp planeringen för att kunna följa med i utbildningens och kursens planer. En utbildning på halvfart kräver att du studerar ungefär 20 timmar per vecka. Utbildningar på helfart motsvarar en normal arbetstid på 40 timmar per vecka.

Du måste naturligtvis också ha tillgång till en uppkopplad dator, vilket är en grundförutsättning för att kunna komma åt bland annat lär plattformen som används i samband med undervisningen. Distansundervisning sker till största del över nätet. Vissa kurser kräver också andra material eller verktyg. Ibland behövs en webbkamera eller om du till exempel läser design ett speciellt program.

Ang tillgången på distansstudier erbjuder både universiteten som finns på Campus Skellefteå ett antal kurser och program och likaså erbjuds Yh-utbildning på hel eller delvis distans. Se respektive universitet /högskola för mer information.

Via Campus Service kan du få information, vägledning och stöd i ditt lärande. Som studerande har du tillgång till bibliotek, grupprum, datorer, videokonferens, trådlöst internet och kopiering. Här kan du även göra din tentamen. För det krävs att du är registrerad och det kan göra här: Registrering Lärcentrum Länk till annan webbplats.

Campusbiblioteket är öppet för alla som söker kunskap och kanske är det fler än du som läser samma kurs eller liknande och är intresserad av att skapa en studiegrupp för att öka motivationen och hålla intresset vid liv.

Läs mer om Campusbiblioteket

Även om behovet av att få lägga upp sitt eget schema och planera sin egen studietid är stort så uppstår ibland behovet av stöd för att behålla farten. Ambitionen är att på Campus Skellefteå erbjuda studiegrupper för dig som vill. Träffar för att få diskutera och stötta varandra. Ta en kaffe och hålla energin uppe.

Läs mer och anmäl intresse

För dig som har obligatoriska tillfällen där du behöver vara på närliggande universitet så ersätter vi bussresor mot kvitto. Allt för att underlätta din studietid.

Läs mer om resebidrag

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 augusti 2023