Energi & Cleantech

I Skellefteå finns en av Sveriges största energileverantörer med 4100 GWh förnybar energi och lokala aktören Boliden återvinner 120 000 ton elektronikskrot varje år, vilket gör Skellefteå störst i världen inom sitt område. Campus Skellefteå är Luleå tekniska universitets forskningscentrum för träteknik, som specialiserat sig på träfysik och industriellt bostadsbyggande. Andra viktiga forskningsområden inkluderar högspänningsenergi, distribuerade datorsystem, samt spelutveckling och animation.

Du kan lära dig mer på olika sätt. Yrkesutbildning, fristående kurser, Yrkeshögskola, Universitet eller Uppdragsutbildning.

Det finns möjlighet att bilda studiegrupper som en del av Campus tjänster.

Studera på distans

Skellefteå Kraft är en av Sveriges största kraftproducenter med en framstående position inom utvecklingen av miljöanpassad energiproduktion som vindkraft, vattenkraft och bioenergi. Bolaget är en stor arbetsgivare på orten med behov av allt från ingenjörer och tekniker till ekonomer och montörer.

North Sweden Cleantech är en regional innovations- och exportplattform för grön teknik, ren energi och hållbara lösningar från Västerbotten och Örnsköldsvik.

Elintensiv industri

Med en stabil infrastruktur, god tillgång av förnyelsebar energi och vana att hantera stora kunder är Skellefteå ett säkert val för elintensiva verksamheter. Årtionden av utveckling inom den tunga industrin har skapat ett av världens mest stabila elnät och med det kommunägda energibolaget Skellefteå Kraft finns goda förutsättningar att säkra ett långsiktigt lågt elpris. Via Luleå Tekniska Universitet på Campus Skellefteå ges utbildningar i bland annat datornätverk, energiteknik och elkraftsteknik.

Northvolt & Node Pole

Det som kan bli Europas största fabrik för produktion av litiumjonbatterier byggs i Skellefteå. Northvolt, med målet att bygga världens grönaste batterier med ett minimalt koldioxidutsläpp har till en enorm expansion av underleverantörer och behovet av kompetens och arbetskraft. Tillgång till förnybar el, närproducerade metaller och återvinning av batterierna ska möjliggöra detta och i sin tur bidra till Europas omställning till förnybar energi.

Node Pole ägs av kraftbolagen Vattenfall och Skellefteå Kraft, och samarbetar med fler än 60 medlemsföretag, kommuner och Business Sweden. Node Pole arbetar för etableringar inom datacenterindustrin, liksom andra energiintensiva industrier i tillväxt såsom ex vis kolfiber- och batteriproduktion. Känd från flertalet stora etableringsframgångar i Sverige som Facebook, Amazon Web Services och Northvolt.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 november 2021

Hittar du inte vad du söker?

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.