EVENEMANG

My Home - My Team

Det är slutspelstider i Skellefteå. Nu börjar slutspelet i ishockey för Skellefteå AIK - stadens främsta ishockeylag och de möter Rögle i finalen. Här är allt du behöver veta om sporten och laget.

Ishockey - sporten

Ishockey, ibland bara kallat hockey, är en lagsport som spelas på is. Den som gör flest mål i en match vinner. Mål gör man om pucken passerar det andra lagets mållinje.

Spelarna har skridskor på sig och även en hel del skydd som till exempel hjälm, benskydd, handskar, byxor och skulderskydd. Man spelar med en klubba som består av kompositmaterial. Sporten spelas med en puck - inte med boll. Pucken är gjord av vulkaniserat gummi.

Pucken skall i regel spelas med klubban. Att spela pucken med klubban högre än axelhöjd är inte tillåtet. Istället är det i många fall tillåtet att stoppa pucken med handen, när pucken lobbas eller passas högt, men då måste spelaren i fråga omedelbart släppa ned den precis intill sig – annars skall domaren blåsa av för "felaktig handstoppning. Spelare som befinner sig i sin egen försvarszon får dock passa pucken till en medspelare med handen. Om detta istället utförs i mitt- eller anfallszon ska domaren blåsa av för så kallad (otillåten) "handpassning".

Ishockey är en fysisk sport och det är tillåtet att tacklas.

Varje lag har en målvakt och fem utespelare på isen under spelet. Men lagen har också fler spelare att tillgå under matchen. Uppställningen är en målvakt, två backar och tre forwards, kallat lines, som spelar samtidigt. Spelarna byter hela tiden under match och på bänken finns ofta två ytterligare backpar och tre lines. Dessutom finns oftast ytterligare en målvakt, en back och en forward att tillgå.

Spelplanen är uppdelad i tre delar. Isen är markerad med en röd och två blå linjer. Den röda mittlinjen delar isen i två halvor, medan de blå linjerna separerar isen i tre lika stora områden: en försvarande zon, en mittzon och en anfallszon.

Matcherna spelas i 60 minuter uppdelat i tre perioder som är 20 minuter långa. Där emellan är det pauser på 18 minuter. Speltiden är effektiv och matcherna tar ungefär 2-2,5 timme. Om det är oavgjort så spelas en fem minuter lång förlängning - med endast tre utespelare på isen - för att avgöra matchen. Den kallas sudden death då första målet avgör hela matchen.

Om en match fortfarande är oavgjord efter förlängningen så blir det straffar. Då vinner det lag som gör flest mål på tre straffar. Om inget av lagen gjort mål på straffarna eller lagen gjort lika många mål på straffarna så blir det sudden death-straffar för att utse en vinnare

I slutspelet, som spelas efter grundserien är över, så spelas matcherna i ett obegränsat antal perioder på 20 minuter tills ett lag gör mål. Då kan matcherna bli väldigt långa. Skellefteå AIK:s längsta match spelades under slutspelet 2024 då Axel Sandin-Pellika avgjorde matchen mot Linköping i den sjätte perioden mot - efter 116 minuters spel.

Det finns massor av regler i ishockey och många kan vara svåra att förstå - även för spelarna själva ibland. Det är därför de ofta står och diskuterar med domarna. På varje match finns två huvuddomare och två linjemän. Linjemännen kontrollerar den röda och de blå linjerna.

Här är några ord som kan vara bra att hålla koll på:

• Tekning. Vid periodstarterna och efter varje spelstopp/avblåsning görs en tekning mellan två spelare i varsitt lag på en av tekningspunkterna. De två spelarna som ska utföra tekningen ställer sig i riktning mot var och ens offensiva målbur med sin klubba på isen mot varandra i det vita fält som finns i tekningspunkten (medspelarna placerar sig bredvid och bakom sin tekare). Domaren (huvuddomaren i början av period och efter mål, linjedomare efter övriga spelstopp) släpper ned pucken och spelarna försöker spela pucken till sitt lag. Nedsläppet ska normalt ske närmast den tekningscirkel/punkt som den senaste passningen slogs, skottet avlossades eller pucken passerade före avblåsningen.
  • Icing. Om en spelare skjuter pucken från egen planhalva och passerar den förlängda mållinjen i anfallszonen stoppas spelet för icing, därefter följer ett nedsläpp (tekning) i felande lags försvarszon. Vid spel i numerärt underläge (box play) är icingregeln helt upphävd.
  • Offside. Vid varje anfall måste pucken vara först över den blå linjen innan någon anfallsspelare får åka över blålinjen in i anfallszonen. En spelare anses vara i mittzon så länge en skridsko är antingen på isen eller i luftrummet över isen i mittzon. När pucken hamnar utanför anfallszonen medan anfallsspelare befinner sig innanför måste samtliga anfallsspelare åka ut ur zonen innan laget kan föra in pucken igen och anfalla på nytt. En spelare som backar in med pucken och således kommer före pucken in i anfallszon, skall tillåtas så länge spelaren har full kontroll över pucken innan spelaren korsar linjen.
  • Boxplay och powerplay. Ibland blir spelare utvisade. Då får laget spela med en spelare mindre i 2, 5 eller fler minuter, ibland kan det också vara 2+2 minuter. Det kan bli utvisning för många saker. Till exempel vid en felaktig tackling, om någon slår en motståndare över händerna, fäller en spelare eller skjuter pucken upp på läktaren. bland annat. Om man är laget som spelar med en spelare mindre så kallas det boxplay, spelar du med en spelare mer så kallas det powerplay. Som minst får laget ha tre spelare på isen.

Skellefteå AIK - laget

Skellefteås bästa lag heter Skellefteå AIK Länk till annan webbplats. - men kallas oftast bara för AIK i staden. Laget spelar i den bästa ligan i Sverige som kallas SHL (Swedish Hockey League). Den rankas som en av de fem bästa ligorna i världen.

Skellefteå AIK har blivit svenska mästare vid tre tillfällen, 1978, 2013 och 2014.

När laget spelar matcher i Skellefteå har de svarta tröjor med gula detaljer. När de spelar på andra platser spelar de i gula tröjor med svarta detaljer.

De spelar sina hemmamatcher på Skellefteå Kraft Arena.

Laget består främst av svenska spelare - men i år finns också en spelare från Lettland och en spelare från Kanada i truppen. Det är väldigt vanligt att laget har spelare från andra länder. I laget har det funnits spelare från bland annat Frankrike, Finland, Grekland, USA, Norge, Danmark, Tjeckien och många andra länder.

Skellefteå AIK har funnits som hockeylag sedan 1943.

Klubben har också ett damlag Länk till annan webbplats. som just tagit sig upp till damernas högsta liga, SDHL.

Supporterklubben heter North Power Länk till annan webbplats. och de har sitt tillhåll på Västra stå. En läktardel i arenan där det inte finns sittplatser. Man kan bli medlem i North Power.

Lagkaptenen heter Jonathan Pudas.

Slutspelet

Grundserien i SHL spelas i 52 omgångar. Den har just avslutas och nu börjar slutspelet. Slutspelet spelas i utslagsform. Eftersom Skellefteå AIK slutade tvåa i grundserien får laget börja spela kvartsfinal. Lagen som slutade på plats 7-10 i tabellen spelade för åttondelsfinal.

I kvartsfinalen som inleds den 22 mars möts lagen i bäst av sju möten. Laget som först når fyra segrar går vidare till semifinal. Det andra laget blir utslaget och får ta nya tag nästa säong som börjar i september.

I semifinalen möter man ett annat lag och det är återigen bäst av sju matcher som gäller. Alltså att laget som först vinner fyra matcher går vidare.

Vinner man semifinalen så väntar final. Även där så är det bäst av sju matcher som gäller. Laget som först vinner fyra matcher vinner guldet och blir svenska mästare. Då får man en pokal som kallas Le Mat-pokalen. Den har fått sitt namn från ishockeyns grundare i Sverige, Raoul Le Mat. Le Mat, som var född i Frankrike, var en amerikansk filmregissör som introducerade ishockeyn i Sverige.