En trygg plats som uppskattas för mångsidigheten, de korta avstånden och den enkla vardagen – samtidigt som äventyren väntar runt hörnet. Skellefteå kallas ofta för tiominutersstaden då man på max tio minuter kan ta sig mellan hemmet, jobbet,
skolan och fritidsaktiviteterna. Här går livet ihop.

Mer för familjen

Nyhetsreportage

 • Anderstorpsgymnasiet startar engelskspråkigt diploma-program

   Hösten 2022 är det premiär för en internationell, högskoleförberedande gymnasieutbildning i Skellefteå. Anderstorpsgymnasiet har blivit en kandidatskola för International Baccalaureates (IB)s Diploma programme och målsättningen är att kunna titulera sig som en IB-skola under 2023. – Undervisningen genomförs på engelska och ger möjlighet för både internationella och svenska elever att förbereda sig inför fortsatta studier, säger Maria Hedman som är IB-koordinator på Anderstorpsgymnasiet.
 • Lotta Schelin i digitalt livesamtal under Skellefteå Pride

  Lotta Schelin är en av världens främsta fotbollsspelare med fyra OS, tre VM, flera EM och ligatitlar och historiska 88 landslagsmål, fler än någon annan svensk fotbollsspelare. Under Skellefteå Pride gästar Lotta Skellefteå digitalt och deltar i ett spännande livesamtal om sin karriär.
 • Därför valde vi Skellefteå

  Från Brooklyn, Blackburn och Umeå – vägarna till Skellefteå kan se ut på många olika sätt. Vi har träffat hemvändare och inflyttare som dragits till Skellefteå och blivit kvar.
 • De lämnade Birmingham för Skellefteå: ”Enklare familjeliv här”

  När Ellen och Kristopher Vanes beslutade sig för att lämna byn Stonnall, strax norr om Birmingham i England, och flytta till ett annat land så föll valet på Skellefteå. Efter grundlig research fastnade de för svenska östkusten och flytten till byn Klutmark, strax utanför Skellefteå, blev en fullträff för paret och deras söner Seth, 6, Isaac, 5, och Noah, 1. – Här fokuseras det mer på familjelivet än i England. Vi har högre lön, huspriserna är rimliga och pojkarna trivs mycket bättre i den svenska skolan och förskolan, säger Ellen.
 • Hållbart i Holmsvattnet

  Sara och Robin Sjöstedt drömde om en gård att forma till sin egen. Och i Holmsvattnet hittade de vad de letat efter. Med ett ständigt hållbart tänk har paret en långsiktig plan om att gå mot självhushållning. ”Målet är att båda två ska gå ner i arbetstid och ägna mer tid åt vår skog och mark istället. Och den möjligheten har vi här”, säger Robin.

Följ oss på sociala medier

Missa inget. Följ oss på sociala medier! Facebook Instagram LinkedIn YouTube