Mitt i city, med havet som granne eller skogen utanför dörren? Vare sig du söker idyllen på landet, livet i staden eller något mittemellan finns alla möjligheter att hitta just din drömbostad och plats i livet.

Upplevelser runt knuten!

I Skellefteå har du aldrig långt till en riktigt bra upplevelse. Inget ligger längre bort än en 30 minuters bilfärd – vare sig du gillar konst och kultur, fartfyllda aktiviteter eller stilla naturupplevelser.

Karta över Skellefteå med länkar till aktiviteter och områden Ta några svängar i Storklinta Skidcenter Odla morötter i kolonilotten Trixa med cykeln vid Skellefteå bike arena Sätt en 360 i Skateparken Vandra bland omväxlande natur längs Kyrkstigen Promenera genom Bonnstan och Nordanå Ta ett dopp i Falkträsket efter jobbet Ta del av världens kultur i Sara kulturhus Ta ett nytt steg i din karriär på Campus Skellefteå Åk bort och kom hem igen. Flygplats 20 minuter. Vandra efter Linnéstigen vid Bure älv Besök fyren på Bjuröklubb Paddla kanot i älven och ut mot havet Åk längdskidor i ett av våra elljusspår Förtöj båten vid Kåge hamn Koppla av med fyrfota vänner i ridhuset

Reportage: Leva och bo

Reportage: Leva och bo

 • Hyra ut sin bostad – en vinst för alla inblandade

  Efterfrågan på att hitta en bostad i Skellefteå är större än på länge – för den som har utrymme finns det möjligheter att hjälpa till för att lätta på bostadstrycket. Vi hälsade på hos familjen Lundmark som har stor erfarenhet av att hyra ut. – Det har gett oss mycket glädje genom åren och fina kontakter med nya människor, säger Lennart Lundmark.

 • Med havet som granne året runt

  Beslutet att sälja västerbottensgården med cykelavstånd till Skellefteås centrum är inget som Alexandra Sundberg och David Forsström har ångrat. – Det räcker att titta ut över havet och den här föränderliga vyn så känner man sig hemma, säger Alexandra.

 • Vallen vill växa – här lever landsbygden

  Vallen är så mycket mer än bara en by i Skellefteå kommun. Här lever och frodas människor som alla bidrar till en landsbygd som andas livskvalitet. – Det känns som att man sitter och skryter, men det är ju den sanning som jag upplever, säger Johan Andersson, infödd Vallenbybo.

 • "Vebomark- Det är här det händer!"

  Det finns många livskraftiga byar runt om i Skellefteå. Men kanske är det något alldeles speciellt med Vebomark. – Här händer det mest per capita, utlovar Torbjörn Vallgren som är det närmaste av en urinvånare i byn. Vi var naturligtvis tvungna att hälsa på i ”Vebo” för att se om påståendet stämmer. Och vi blev inte besvikna.

 • Nybyggarna – från dröm till verklighet

  För fem år sedan kunde familjen Kärnebro sätta nyckeln i dörren på sitt nya hus. Då stod deras egendesignade lösvirkeshus på Sunnanå klart. – Det var en period av mycket funderande och val, men det blev precis som vi ville ha det, säger Emma.

 • Därför valde vi Skellefteå

  Från Brooklyn, Blackburn och Umeå – vägarna till Skellefteå kan se ut på många olika sätt. Vi har träffat hemvändare och inflyttare som dragits till Skellefteå och blivit kvar.

 • De lämnade Birmingham för Skellefteå: ”Enklare familjeliv här”

  När Ellen och Kristopher Vanes beslutade sig för att lämna byn Stonnall, strax norr om Birmingham i England, och flytta till ett annat land så föll valet på Skellefteå. Efter grundlig research fastnade de för svenska östkusten och flytten till byn Klutmark, strax utanför Skellefteå, blev en fullträff för paret och deras söner Seth, 6, Isaac, 5, och Noah, 1. – Här fokuseras det mer på familjelivet än i England. Vi har högre lön, huspriserna är rimliga och pojkarna trivs mycket bättre i den svenska skolan och förskolan, säger Ellen.

 • Del 4. Från Lövånger till Kalvträsk

  Lövånger är en av de sydligaste utposterna i Skellefteå kommun, cirka fem mil söder om stan. Det är här vi börjar en resa som kommer att kretsa en hel del kring en av kommunens främsta tillgångar: Skogen. Folk här känner väl till värdet av en bra skog och nog vore det kanske "ohult" att offra ett prima träd på någonting så fåfängt som en julgran.