Offentlig konst i Byske

 

Konstpromenader i Byske

Sommaren 2023 skapade Skellefteå Konsthall utställningar och konstpromenader som kopplades till den offentliga konsten i Byske. Tätortsatningen i Byske var ett samarbete mellan konsthallen, Byske camping och företagen Hemmafröjd, Byske karamellfabrik, Café Alice samt Brogalleriet.

Offentlig Konst i Byske

Torfrid Olsson ”Lycklig resa” friskulptur av corténjärn och mässing, 1974, Byske skola

Torfrid Olssons egna ord om verket: ”Resenären ser vi på hästens huvud – hår och man fladdrar i vinden när ekipaget ger sig av…Färdkosten är god, en hästsko från skolan försedd med kraftiga broddar – etisk fostran för liv och samlevnad – kunskaper för vidare aptit på kunskaper.”

Hannes Wagnstedt, ”Thalatta”, mosaik, 1968, Badhuset i Byske

Hannes Wagnstedt gjorde för badhuset i Byske, Skellefteå kommun, 1968 två väggutsmyckningar i mosaik Thalatta (12x5 m) och Småfisk (5,1 x 1,2 m). Thalatta föreställer en solnedgång i ett västerbottniskt kustlandskap liknande Byske och Småfisk avbildade korallrevsfiskar i olika storlekar. Den större väggutsmyckningen restaurerades 2012 och den mindre utsmyckningen Småfisk hade till större delen vittrat sönder och gick inte att rädda.

Allan Lindqvist, ”Adam och Eva”, mosaik, 1965, Byske skola

Allan Lindqvist hann under sin levnad göra ett flertal gestaltningar åt Skellefteå kommun i teknikerna mosaik och emalj. Mosaiken föreställande Adam och Eva var ett uppdrag åt Byske Centralskola 1968. Motivet är klassiskt komponerat med huvudpersonerna Adam och Eva intill ett träd med ormen och äpplet. Det som utmärker sig är de starka färgerna och blomsterarrangemangen och fåglarna i onaturlig storlek.

Utan titel, måleri och grafiskt tryck, 2015, Byske förskola

My Ekmans gestaltning består av väggmålningar på svängda väggar med tryck på plexiglas i geometriska former som böjer sig efter väggen. Mönstret och de tryckta formerna riktar blicken mot husets arkitektur och vardagens geometri och uppmuntrar till lekfullhet och fantasi. Den konstnärliga gestaltningen är tänkt att kunna användas i förskolans pedagogiska inriktning mot matematik och de olika avdelningarnas namn som kuben, cirkeln osv. förtydligas med grafiska tryck vid respektive avdelning.

Dhan Lundmark, Laxsprånget, limträ, 2003, Byske Laxdal

Laxsprånget är en 20 m hög staty ett B i kantig runskriftsform. Laxen symboliserar laxdalen samt laxfisket och B:et bygdens rika historia och de fornfynd som gjorts efter Byske älven. Statyn är i limträ och har tjärats med naturtjära av Martinsons Trä i Bygdsiljum. Betongfundamentet väger runt 120 ton. Idén till en jättelax kom från Byske samhällsnämnd och i samband med det första EU projektet för orten Byske laxdal arbetades idén fram tillsammans med konstnären Dhan Lundmark.

Sven-Erik Fryklund, ”Lekande laxar”, friskulptur i brons, 1959, höjd 1 m

Sven-Erik Fryklund föddes i Stockholm och utbildade sig till arkitekt, samt tog sin snickarutbildning hos Carl Malmsten och skulpturlinje på Konstakademin. Hans gesällarbete belönades med Sveriges hantverksorganisations stora silvermedalj. Fryklund har formgivit bland andra pinnstolarna Lilla Åland för Malmsten Haga för Hagafors Stolfabrik Länk till annan webbplats.