Sara kulturhus

  • Projekt Verksamheter
  • Fas Genomförd
  • Plats Centrala stan

Ett kulturhus för många upplevelser

Namnet är inspirerat av Sara Lidman, en av Sveriges främsta författare. I Skellefteås utveckling och på väg mot målet om 90 000 invånare år 2030 har kultur- och besöksnäring en given plats. Kulturhuset öppnade hösten 2021.

Sara kulturhus ska vara en naturlig mötesplats för alla, där olika kultur- och konstformer förs samman, inspirerar och utmanar varandra. Ett stort och flexibelt hus ger möjlighet att stå som värd för större kongresser, turnerande shower, galor, utställningar och tävlingar. Det gör att Skellefteå fortsätter att växa och vara en attraktiv plats att besöka, bo och verka i.

Genom att kombinera kulturevenemang med möten, måltidsupplevelser och premiumhotell skapas förutsättningar för en välbesökt byggnad med brett utbud som innebär möjligheter Skellefteå inte haft tidigare.

Tillsammans med lokala och internationella aktörer inom byggteknik och energi var målet att skapa ett miljövänligt, hållbart och energieffektivt hus. Att fastighetens stomme och fasad är av trä, går också i linje med Skellefteå kommuns träbyggnadsstrategi och ambitioner kring hållbart byggande.

Sara kulturhus är ett unikt hus där flera olika verksamheter och innehåll samverkar, vilket ställer höga krav på fysisk flexibilitet och transformation. Något som effektiviserar husets nyttjandegrad, men som också gör byggnaden komplex och utmanande. Ett kulturhus som vågar!

Aktörer
Skellefteå kommun
Skellefteå industrihus

Om huset

Sara kulturhus är ett av världens högsta trähus med sina 20 våningar och sträcker sig cirka 80 meter upp från marken.

I kulturhuset finns totalt sex scener, två gallerier, ett bibliotek och en foajé med en öppen och inbjudande planlösning. Kulturhuset är hem åt både Västerbottensteatern, Skellefteå konsthall, Stadsbiblioteket och Museum Anna Nordlander (MAN).

I byggnaden finns dessutom helt nytt hotell med spa och tre restauranger.

Ta del av invigningsdagen på kommunens Youtubekanal Länk till annan webbplats.

På Visit Skellefteås webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa mer och se videon Storys from Sweden.

Relaterade projekt

Relaterade planer

Fler projekt i samma kategori