Så blir Skellefteås förskolor alltmer hållbara

Hållbarhet är i fokus när Skellefteå kommun bygger nya förskolor. Genom åren har det gjorts stora framsteg för att minimera klimatpåverkan. Ambitionen är att vara en föregångare i branschen och att hela tiden bli ännu bättre.

Rickard Jonsson är hållbarhetsansvarig på Fastighetsavdelningen i Skellefteå kommun. Han har varit med på den resa som kommunen gjort när det handlar om att bygga ännu mer hållbart.

– När jag började på kommunen för åtta år sedan hade vi på Skellefteå kommun byggt två förskolor som var lågenergi/passivhus. Då var det mycket fokus på just energifrågan. Vi gjorde många studiebesök och hade ambitiösa planer. Då blev det nästan som en ny standard med passivhus, säger han.

Nästa steg handlade om att börja bygga i trä.

– Moröhöjdens förskola var den första förskolan vi byggde helt i trä. Det visade sig vara väldigt bra på alla sätt och vis. Såväl ekonomiskt som byggmässigt var det bara positivt. Det var vår första miljöbyggnadscertifiering. Sen fortsatte vi därifrån.

Discgolfare

Rickard Jonsson hållbarhetsansvarig på Fastighetsavdelningen, Skellefteå kommun.

Idag är alla Skellefteå kommuns nya förskolor miljöbyggnadscertifierade och byggs i trä. Men under årens lopp har myndighetskraven succesivt skärps, och kommunen har hela tiden strävat efter att bli ännu bättre på att bygga klimatsmart.

– Vi började så småningom titta på det här med solceller och batterilagring. Och andra tekniska lösningar för att få ner energianvändningen, säger Rickard.

Efter att ha varit borta från kommunen i några år är Richard nu tillbaka som hållbarhetsansvarig. Nu arbetar han med att minimera kommunens klimatpåverkan ytterligare. När Boliden nu ska få en ny förskola ha man skruvat på alla parametrar.

– Med Bolidens förskola har vi jobbat igenom alla materialval en gång till. Det är ett stort lärande, och vi har gjort ett gediget arbete.

Genom att dela erfarenheter och fortsätta att lära av varje projekt kan Skellefteå vara med och driva utvecklingen mot mer hållbara och cirkulära byggprocesser på lokal nivå.

– Vi vill inte bara uppfylla myndighetskrav utan också ta egna initiativ för att vara en föregångare inom hållbart byggande, säger Rickard.

Att se till långsiktiga mål och att involvera hela samhället är en nyckel för att göra verklig förändring i byggbranschen.

– Resan är mycket att prova och se det som en möjlighet att lära. Och går det inte bra nu, så är det ett steg närmare att det går nästa gång. Vi gör inga stordåd på ett år eller två. I fastighetsvärlden pratar vi 50 års livslängd på byggnader, säger Rickard Jonsson.

FAKTA: Skellefteå kommun ligger idag rejält under snittet för klimatpåverkan när nya förskolor byggs. Efter arbetet med den kommande förskolan i Boliden är Skellefteå nere på 170 kg CO2/m2, jämfört med rikssnittet på 250.

Relaterat innehåll