INFLYTTARE

Nu börjar nästa kapitel med Skellefteå för Lina

Efter 16 år har Lina Öberg flyttat från radhuset i Stockholmsförorten till villa på Sunnanå i Skellefteå. Både hon och maken Nils Bränström fick likartade jobb som i Stockholm.
– Det känns som ett helt nytt Skellefteå jämfört med det vi lämnade. Om inte den här utvecklingen skett så är det inte säkert att vi flyttat hem igen, säger hon.

I samma veva som det var dags för julfirande flyttade familjen Öberg/Bränström norrut igen. Nu väntade en ny start på familjelivet i nya kvarter men i en bekant stadsmiljö. Eller kanske inte så bekant när allt kommer omkring.

– Vi har åtminstone åkt upp en gång per år och hälsat på släkt och familj men när man bor på en annan ort blir det väldigt tydligt med alla förändringar. På många sätt känns det som en helt ny stad, centrum har byggts ut ner mot älven och det har tillkommit nya stadsdelar och nya restauranger så det har varit lite av att börja om med Skellefteå, berättar Lina.

 

Nils är från Sjungande Dalen och Lina från Bergsbyn. Att det blev Sunnanå och södra sidan älven var ändå inte en slump.

– Här bor många av våra gamla vänner så det kändes naturligt att hålla koll på vilka objekt som dök upp och leta sig hit, säger hon.
För den som kör runt kvarteret förstår man att de landat rätt med sexårige sonen Folke. Här står gungställningar tätt med sandlådorna och på uppfarterna ligger sparkcyklar och trängs med cyklar. Familjenärvaron är med andra ord hög.

– Vi hade lyxen att en av mina bästa kompisar bor två hus bort med sin familj, så vi har inte behövt ”jaga” en massa nya vänner att umgås med. Men vi har varit inställda på att vi får anstränga oss mer och vara öppna för att träffa nytt folk. I Stockholm hade vi vänner som fanns på andra sidan stan och dem såg man betydligt mer sällan så utifrån den synvinkeln har vi vunnit mycket socialt. Där blev allt ett mycket större projekt även om man bara skulle träffa vänner, säger Lina.

Fick snabbt jobb

Sedan Folke föddes har Lina och Nils känt att de ska ”vara på plats” innan han börjar årskurs ett.

– Var den platsen fanns hade vi inte kommit fram till. Om det betydde att vi skulle stanna i Stockholm eller flytta visste vi inte. Efter förra julen började vi dock landa i att flytta till Skellefteå igen eftersom vi båda kommer härifrån men det handlade såklart om jobb också, det kändes som en väldigt viktig faktor, säger Lina.

Nils började kasta ut några krokar på arbetsmarknaden och blev ganska snabbt erbjuden ett jobb på WSP som byggkonsult. Lite senare erbjöds Lina jobb som digital formgivare på Once Upon som är en tjänst där man kan skapa designade fotoböcker direkt från mobilen.

– Jag hade egentligen inte så stor koll på Once Upon utan blev tipsad av en kompis. Jag blev glatt överraskad av möjligheten att kunna fortsätta jobba ”inhouse” med digital formgivning av en produkt och med ett gäng som är otroligt härligt. Näringsmässigt har det poppat upp hur mycket företag som helst som jag inte hade en susning om innan. Överlag är det ett helt nytt Skellefteå jag lär känna nu. Det gör ju skillnad att jag var 22 och fyller 38 i sommar, jag ser visserligen saker på ett helt annat sätt, men jag vet inte hur vi hade resonerat om Skellefteå var samma Skellefteå som för 17 år sedan – då är det nog inte lika troligt att vi flyttat tillbaka, menar hon.

En annan puls

Sommaren 2003 startade resan som kom att vara betydligt längre än hon kunde ha föreställt sig. Hon påbörjade en treårig utbildning i Eskilstuna inom informationsdesign. Efter utbildningen flyttade hon till Stockholm med en kompis och började jobba på reklambyrå – sedan tuffade det på med olika jobb innan hon fick in en fot på Hennes & Mauritz som formgivare på konsultbasis. De sista 2,5 åren i Stockholm anlitade Polarn o Pyret hennes tjänster.

– Först och främst är jag otroligt tacksam som haft möjligheten att få jobba på den typen av företag. En sak som jag tar med mig är att de fungerar som vilket företag som helst. Det är egentligen inte så stor skillnad förutom en större kundkrets och marknad att nå ut på, men även här på Once Upon jobbar vi mot flera marknader, säger Lina.

När hon nu bytt ut Stockholms pulserande liv mot Skellefteås lugnare tempo kan det också vara något hon saknar med att bo i en mindre stad.

– Efter så många år hinner man vänja sig vid ett visst utbud och en hög puls, det är både på gott och ont. Det är mindre stress här och vi behöver inte vara först på plats på badhuset för att slippa trängas. Vi tycker fördelarna överväger – och så har vi fått riktiga vintrar, det är kanske en av de större vinsterna, säger Lina nöjt.
Men först väntar första sommaren hemma på Sunnanå med familjen.

– Vår son kommer få en annan typ av relation med våra familjer som kusiner, morbröder, fastrar, morfar och farmor och farfar och det ser vi alla fram emot.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2022