Karriär

Relocate – snabb väg till jobb för Salim

Uppsalabon Salim Khoury hade länge sökt efter en heltidstjänst, men när han kom i kontakt med programmet Relocate gick allting snabbt. På bara några veckor hade han flyttat till Skellefteå och fått jobb på Skellefteå kommuns måltidsenhet.

– En spännande erfarenhet. Alla har varit så hjälpsamma och ansträngt sig för att göra det bra för mig, säger han.

25-årige Salim Khoury kommer ursprungligen från en förort till Syriens huvudstad Damaskus. 2015 kom han till Sverige och Uppsala, där han arbetade deltid som kockbiträde på Uppsala kommuns måltidsenhet. Han ville ha en stabilare anställning och i oktober 2021 tipsade en vän honom om programmet Relocate, ett unikt stöd som gör det enkelt att flytta till Skellefteå för att jobba, bo och leva.

Salim ansökte till programmet och bifogade cv och arbetsgivarintyg. Efter en tids urvalsprocess kontaktades han av representanter från Relocate. Han blev tillfrågad om han kunde tänka sig att arbeta som kockbiträde.

– Jag sa att jag var mer än villig att prova, berättar Salim som bara några veckor därefter blev kallad till en digital jobbintervju.

– Jag berättade om mina erfarenheter och de kontaktade mina referenser. En tid senare blev jag kontaktad igen och fick frågan när jag kunde flytta, säger Salim.

I början av december kontaktades han igen med ett erbjudande om att redan följande tisdag börja arbeta som kockbiträde.

– Jag ringde min rumskamrat i Uppsala och frågade om det var okej att jag flyttade ut direkt. Sedan packade jag mina grejer och köpte en tågbiljett till Skellefteå. I Skellefteå möttes jag av medarbetare från Relocateprogrammet som välkomnade mig och gav mig stöd med praktiska saker, berättar Salim.

Salim Khoury fick jobb på Skellefteå kommuns måltidsenhet

Validering till kock

Som kockbiträde arbetar han i flera kommunala kök och han trivs med jobbet och medarbetarna.

– Min svenska är inte perfekt, men mina kollegor är tålmodiga, glada och väldigt hjälpsamma så det funkar jättebra, säger Salim som får beröm av Daniel Hällgren, enhetschef vid måltidsenheten.

– Salim visade snabbt att han har stora kunskaper i köket och han har ett otroligt engagemang, säger Daniel.

Salim genomgår en validering för att bli kock. Valideringen tar upp till åtta veckor, beroende på den anställdas tidigare kunskaper, och den praktiska delen görs i de kommunala köken med en kock som handledare. I valideringen ingår även en webbutbildning. Både praktik och teori görs på ordinarie arbetstid.

– Vi tog fram den här utbildningen eftersom det råder brist på kockar över hela landet och vi har haft svårt att rekrytera personal till våra kök, berättar Daniel Hällgren, som är positiv till tjänsterna som programmet Relocate erbjuder.

– Relocate hittar människor med rätt kompetens och stöttar deltagarna som kommer hit med praktiska saker vid sidan av arbetet. De får till exempel lära sig mer om Skellefteå som plats att leva, jobba och bo på samt hjälp med att hitta nätverk, aktiviteter och sociala sammanhang, säger Daniel.

Vill du veta mer om Relocate?

Mer information finns på www.skelleftea.se/relocate Länk till annan webbplats. och den 14–15 mars arrangerar Relocate informationsträffar i Stockholm, i samarbete med Stockholms stad. Anmälningslänk hittar du på www.skelleftea.se/relocate/deltagare Länk till annan webbplats..

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 mars 2023