Bo och leva

Drömlivet i norr blev till tidning

En helt ny tidning på engelska har sett dagens ljus i Skellefteå.

Från redaktionen i Västanträsk, utanför Bygdsiljum, berättar paret Paul Connolly och Donna Richmond om allt som hör till livet i Norrland.

Målgruppen är alla nya Skellefteåbor som pratar engelska.

– Vi har blivit evangelister för den här regionen och vill hjälpa människor att integreras. Vem vet, kanske stannar de för resten av livet precis som vi, säger Paul."Vi ska skriva om saker som vi själva hade behövt veta när vi flyttade hit"

I början av mars publicerades den första utgåvan av Norrland Living. Det blev starten på ett
32-sidigt månadsmagasin med ett innehåll som spänner över allt från fakta och guider till intressanta featureartiklar om människor som lever och verkar i Skellefteås region. Allt skrivet på engelska.

Pauls och Donnas planer är storslagna och en direkt följd av Northvolts jättesatsning i Skellefteå, som redan dragit till sig många engelskspråkiga inflyttare. För tio år sedan flyttade de själva från London till Västanträsk och vet vilka falluckor som finns.

– Idén uppstod egentligen från konversationer vi hade med andra inflyttare, vänner som också
upplevde sig socialt utanför till en början. Vi kände igen oss i det. Vi vet att människor vill lära
sig svenska, men vi vill överbrygga det glappet och bidra med något användbart som kan hjälpa dem att snabbare integreras och bli en del av Skellefteås samhälle, säger Paul.

NYTTIG INFORMATION

Målet är att involvera lokalbefolkningen i tidningen och därför finns i varje nummer en panel bestående av tolv Skellefteåbor som ger tips och förslag.Det blir artiklar om ämnen som skola, svenska traditioner, shopping, evenemang, restaurang, mat och dryck i kombination med invandrarberättelser och intervjuer med lokala profiler.

– Det är en stor grej att flytta och särskilt till ett nytt land. Vi kommer publicera saker som vi
själva hade velat göra eller behövt veta när vi kom hit från England. Det är så mycket i vardagslivet som kan bli stora hinder när man inte vet varifrån man ska ta hjälp. I tidningen blir det en mix av information, men även berättelser från livet i Norrland och möten med intressanta människor, säger Donna.

– Ta bara en grej som att flytta in i ett trähus för första gången. Hur sköter man om ett sånt?
Eller svampplockning som jag själv blev introducerad för. Vilka svampar går äta och vilka kan
döda dig? Det är helt klart nyttig information, säger Donna och ler.

Precis som namnet Norrland Living antyder är framtidsplanen att sprida magasinet till övriga
delar av norra Sverige, där det också pågår historiskt stora industrietableringar med stor
inflyttning som följd.

AMBASSADÖRER

Tillsammans har Paul och Donna en gedigen journalistisk bakgrund. Paul har skrivit för stora mediebolag, som The Times, Reuters, Daily Mail och Metro, medan Donna var bildredaktör och fotograf för The Times och BBC. Egentligen hade deras eget liv varit den perfekta huvudstoryn i första numret av Norrland Living. Paul och Donna träffades på The Times i London och bestämde sig för att göra slut med det karriärstressiga och uppskruvade tempot i världsstaden.

De tog beslutet att byta ut lägenheten och London Underground mot ett gammalt hus i Västanträsk utanför Bygdsiljum med utsikt över sjön och sparkåkning om vintern. Kontrasterna, som de själva blev förälskade i, har gjort dem till varma ambassadörer för livet i Norrland. Paul kallar sig till och med för evangelist och har gjort allt för att leva upp till epitetet. För något år sedan var han anlitad av Skellefteå kommun i ett projekt som gick ut på att värva lärare på plats från England till Skellefteå, vilket resulterade i ett flertal lyckade rekryteringar efter Pauls ”predikningar”.

– Svenskar är svenskar, ni trumpetar inte ut hur bra det är att bo här, så jag tog över den rollen och gör det fortfarande, säger han. – Det är inte så tillåtet att säga ”vi har det
bäst”.

De flesta som bor här tycker att ”det är väl okej”, men vi vet hur lycklig man kan bli av
att bo här och vilken fin uppväxtmiljö våra två döttrar har. Men vi ska också berätta om det som inte är lika bra och försöka ge den opolerade sanningen, menar Donna.

I första hand är det hon och Paul som står för finansieringen av magasinet, som kommer att distribueras på strategiska ställen där engelskspråkiga rör sig, bland annat på Northvolts fabriksområde. Tidningen kommer även att finnas med i de välkomstboxar som Skellefteå kommuns inflyttare får.

FAKTA

Namn: Paul Connolly och Donna Richmond
Familj: Tvillingarna Leila och Caitlin, 8 år.
Ålder: Paul, 58, Donna, 48.
Bor: Västanträsk, Bygdsiljum.
Aktuella: Med tidningen Norrland Living

PAUL OCH DONNA VÄLJER


Surströmming eller fish and chips?
Högertrafik eller vänstertrafik?
Lorents Burman eller Boris Johnson?
Skellefteälven eller Themsen?
Skellefteå AIK eller Arsenal?
Volvo eller Range Rover?
Boviken eller Brighton?

Norrland Living Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 september 2022