Kultur och hållbarhet

Nu får Sara-plantorna leva vidare i Skellefteås mylla

I dag för ett år sedan planterades tre livskraftiga trädplantor i Sara Lidmans anda vid invigningen av Sara kulturhus.

Nu, lagom till jubileet, har eken, tallen och granen återplanterats på tre olika orter runt om Skellefteå där de ska växa sig stora under lång tid framöver.

När Sara kulturhus öppnade upp portarna var det ett nytt spännande offentligt utrymme för skellefteåborna att ta del av. Huset fylldes direkt av ivriga steg i trappor och på de trägolv som nu har fått en vacker nötning under det första året.

Här har besökarna tagit del av utställningar, konserter och föreläsningar, lånat böcker, ätit god mat, sovit gott, spanat och ”spaat”. Nu när trähuset dessutom står där och blickar ut över nejderna från sina 20 våningar och nära 80 meter i höjd, gör den också nytta som klimatsmart byggnad. Träden som använts har skördats inom en radie av 6 mil runt Skellefteå och innehåller stora mängder lagrad koldioxid – den motsvarar ungefär 13 500 personers flygresor från Stockholm till New York.

Varje artist som uppträder i Sara kulturhus tilldelas en plakett och för varje plakett ska ett träd planteras. Träden ska sedan tillsammans bilda den så kallade Kulturskogen – där träden växer för både kulturen och klimatet.

Som en symbol för träden som användes planterades en tall, en gran och en ek under invigningen av Samhällsbyggnadsbolagets vd Ilija Batljan, kommunalrådet Evelina Fahlesson och landshövding Helene Hellmark Knutsson.

Så här minns de dagen och berättar samtidigt vad de väntar sig av Sara kulturhus i framtiden:

Helene Hellmark Knutsson:

”Det jag minns från invigningsdagen var att det var blåsigt, fullt av folk och framtidstro. Och väldigt mycket stolthet. Över Skellefteå, över byggnaden och över kulturarvet, inte minst Sara Lidman. Att man äntligen fick visa upp för världen vad man tillsammans hade åstadkommit, genom generationer, genom samarbeten och genom en gemensam vision.

Sara kulturhus har sedan den dagen levererat varje dag: en succépremiärföreställning med Musikanternas uttåg, en mötesplats för gamla och nya skelleftebor, mängder av uppmärksamhet i nationell och internationell press. Och verkligen satt Skellefteå på kartan som ett eftertraktat besöksmål och bostadsort. Jag är övertygad om att Sara kulturhus kommer att fortsätta leverera på den höga nivån i framtiden också. Och att hon då och då kommer att fortsätta överraska oss med nya upplevelser långt över vår förväntan”.

Ilija Batljan:

”Det var en fantastisk dag för Skellefteå och Sverige med ett hus som för alltid kommer att symbolisera att samarbetet mellan det privata näringslivet och den offentliga sektorn kan skapa både industrihistoria och samhällsutveckling. Sara kulturhus var och är en central pusselbit för att sätta Skellefteå på kartan både som Europas mest hållbara hus och huset som bidrog till den fantastiska utvecklingen som staden genomgår, där Skellefteå fortsätter växa som de träd vi planterat”.

Evelina Fahlesson:

”Tyvärr var det fortfarande vissa pandemirestriktioner så jag minns att jag saknade att vi inte kunde bjuda in alla invånare till denna dag, jag hade så gärna velat se och höra deras reaktioner. Men vi hade en digital sändning som jag förstått uppskattades av många och vi vet ju alla att huset kommer stå kvar i många, många år framöver. Nu har besökare fått uppleva både känslan i huset, kanske konsthallen, stadsbiblioteket och annan upplevelse som teater eller en konsert. Jag minns också doften av trä i huset och det var en härlig stämning, vi var många som kände oss stolta över vad som åstadkommits så här långt”.

”Jag tror inte vi förstår Saras riktiga storhet ännu, det är klart att vi läst vad flera medier skrivit om huset och dess innehåll och det har varit ett fantastiskt år, men jag tror att det kommer så mycket mer och möjligheterna är oändliga. Och där välkomnar vi förstås alla invånares tankar och idéer!”

Tanken med planteringen var att träden efter ett år skulle återplanteras, ute i skellefteåmyllan någonstans, för att där växa sig frodiga och ståtliga under hela sin livsperiod. Via ett nomineringsförfarande har skellefteåborna gett förslag på var träden skulle passa bäst och slutdestinationen för träden blev Missenträsk, Solvik och Hjoggböle.

Där har man nu tagit emot plantorna med en blandning av stolthet och glädje. I Hjoggböle har tallen placerats på bönhustomten, bara några meter från det ställe där byns största författare Per Olov Enquist växte upp i det gröna huset.

Marianne Hedman lovar att tallen ska få kärlek där den står utanför PO Enquists barndomshem i Sjön

– För honom var gröna huset, bönhuset och skogen runtomkring och Bensberget centralt i hans författarskap. Det känns fantastiskt roligt att få plantera en tall, han beskrev sig ju själv som en lång vandrande tall, berättar Marianne Hedman som var god vän med P O.

Hon har tillsammans med maken Gunnar drivit Författarbyn Hjoggböle i snart 17 år, ett projekt inom Sjöns Bönhusförening med syfte att sprida kunskap om byns fyra författare och deras verk; Per Olov Enquist, Hjalmar Westerlund, Kurt Salomonsson och Anita Salomonsson.

– Nu ska tallen få kärlek. Det känns som ett perfekt träd till en stor man som ofta skrivit om tallarna i sin litteratur, säger Marianne.

Tallen får växa upp i anslutning till björken som planterades när bönhuset fyllde 80 år. Bönhuset byggdes efter Enqvists pappa Elofs död.

En annan självklar plats för den årsgamla granplantan blev Missenträsk. Några meter från Sara Lidmans barndomshem i en solig sluttning planterade Patrik Edström granen.

I Missenträsk står Sara-granen, bara några meter från Sara Lidmans barndomshem.

– Det här kommer bli ett stort och livskraftigt träd, det känns ju som att Sara själv är här och vakar över trädet, säger Patrik när han sätter spaden i marken.

Patrik är uppvuxen på ett lantbruk i grannbyn och minns hur Sara gärna kom förbi hans mamma och pappa för att hålla sig uppdaterad med vad som hände i trakten.

– Hon hade ofta med sig en hink och fick råmjölken som hon sedan gjorde kalvdans av. Hon var en sådan människa som hälsade på för att pratas vid, en varm och mycket spontan kvinna. Jag minns så väl när jag träffade Sara med min dåvarande flickvän och hon slog ut armarna och utbrast ”men ååh vilken vacker kvinna du är”. Det var Sara det, säger Patrik och ler.

Patrik Edström planterar granen och tror att den kommer bli stor och livskraftig

– Det passar ju så bra att det blev ett träd som planteras, hon var ju en riktig trädkramare så det känns helt rätt att något ska få stå och gro alldeles vid hennes barndomshem, säger han.

Den tredje plantan har satts i jorden på Solviks folkhögskola, cirka 1,5 mil norr om Skellefteå. Här planeras det för en kulturpark i närheten av skolans landmärke och där finns numera också Sara-eken.

Eken har planterats i närheten av Solviks folkhögskola. Det tycker Elisabet Andersson, Åsa Wallmark och Fredrik Marklund passar bra eftersom eken råkar vara en symbol för lärandet.

– Det känns så fint att vi fick eken som står för lärandet, det finns en vacker symbolik runt det och folkhögskolan, säger Fredrik Marklund, som själv läser på Solvik och var den som skickade in nomineringen.

Här är Åsa Wallmark konstlärare och drivande kraft bakom projektet konstparken. Hon ser också starka kopplingar till lärandet.

Fredrik Marklund var den som nominerade platsen vid Solvik för ekens placering. Åsa Wallmark jobbar som konstlärare på skolan och uppskattar att man får vara en del av Skellefteås kulturliv på detta vis.

– Det finns en symbolik kring personlig utveckling hos oss, här får varje människa växa sig starkare och synas och det är också det vi hoppas att eken ska få göra under många år framöver. Det känns jättekul att få vara en del av Skellefteås kulturliv där Sara verkligen var en central och betydelsefull gestalt, säger Åsa.

Den 8 och 10 september 2022 firade Sara kulturhus 1-årsjubileum med ett händelserikt program.

Fotograf: Patrick Degerman

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 november 2022