Fritid

Hållbara prylbibliotek bidrar till en aktiv fritid

På Kulturbanken och Fritidsbanken i Skellefteå ska du kunna låna allt från instrument, spel och pyssel till sport- och friluftsutrustning. Helt gratis. I september drog verksamheten igång på lokalerna på Nordanå. För allmänheten slår portarna upp i december.
– Det är en hållbar verksamhet som riktar sig till alla som vill upptäcka och
prova på olika aktiviteter, säger föreståndaren Johannes Lindberg.

Fritidsbanken Sverige är en ideell nationell förening, vars medlemmar med sina prylbibliotek
finns utspridda på över 100 olika orter i landet. Grundpelaren är återbruk av utrustning som lånas ut kostnadsfritt för att bidra till en aktiv fritid för så många som möjligt.
Ledorden är: Alla får låna, allt är gratis.

Unik bredd med något för alla

Förutom det mer välkända konceptet Fritidsbanken startades även det lokala initiativet Kulturbanken i Skellefteå. Verksamheterna delar lokaler och upplägget är detsamma för båda, men med lite olika inriktning. All utrustning är skänkt av privatpersoner, föreningar, företag eller organisationer. Sakerna har till största del lämnats in till Solkrafts second hand-butik Rondellen, återvinningscentralernas återbruk eller i entrén på Stadshuset.
– Vi har fått bra respons på vår annonsering och saker som kanske stått oanvända i förråd hos både privatpersoner och verksamheter kommer nu till nytta hos oss i stället. Vi siktade på att ha cirka 1 000 registrerade prylar att låna ut från start och det lyckades vi med, så nu ökar vi. Vi tar tacksamt emot alla gåvor vi får och ser till att de kommer till nytta, här eller med hjälp av våra
kollegor på Solkraft, säger Johannes.
Han arbetar på Kultur- och fritidskontoret, som är huvudman för Fritidsbanken och Kulturbanken i Skellefteå.

Vill se samarbeten

Skellefteå växer och i takt med det har Johannes och hans kollegor sett en ökad efterfrågan på att
låna utrustning till rörelse och aktiviteter.
– Självklart vill vi att fler ska få möjlighet att låna utrustning, men vi vill även skapa en intressant mötesplats där människor kan upptäcka nya aktiviteter och bli inspirerade att lära sig nya saker. Här på Nordanå finns gott om ytor som gör det möjligt att låna utrustning och prova den precis utanför våra dörrar. Exempelvis låna ett krocketspel som sidoaktivitet till picknicken, säger Johannes och berättar att
verksamheterna välkomnar samarbeten med olika föreningar.
– Förutom att kanske skänka utrustning till oss för att fler ska få upp ögonen för deras aktiviteter ser vi gärna att föreningar kan komma till oss och berätta om sina verksamheter, eller kanske bidra med kunskap och tips på hur utrustning ska underhållas. När vi har möjlighet kommer vi även jobba ute i fält med aktiviteter och medverka vid evenemang, där vi kan erbjuda prova på-aktiviteter, allt för att stötta föreningslivet och bidra till bättre folkhälsa och ökad rörelseglädje.

FAKTA: FRITIDSBANKEN OCH KULTURBANKEN I SKELLEFTEÅ

  • Öppnade på Nordanå i september, närmsta granne till Exploratoriet.
  • Har ett brett sortiment av utrustning för rörelse och aktivitet, som lånas ut gratis
  • Utrustningen är begagnad, men underhålls för att vara i fint bruksskick.
  • Lån är kostnadsfritt, lånetiden är 14 dagar.
  • På fritidsbanken.se/lagersaldo kan du se vilken utrustning som är tillgänglig och vilken som är utlånad. Inga bokningar sker digitalt, utan lånen görs på plats.
  • Låntagaren uppger namn och telefonnummer och får en bekräftelse på sms, där det även står när utrustningen ska återställas.
  • Grupplån är möjligt för det större sällskapet eller föreningen.
  • skelleftea.se/fritidsbanken och skelleftea.se/kulturbanken finns mer information
    om verksamheterna och hur man skänker prylar till verksamheten.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 mars 2023