Inflyttning

Severin och familjen tog chansen att bli del av den gröna industrirevolutionen

När Severin Hakizimana läste i tidningen om Northvolts batterifabrik i Skellefteå hajade han till direkt – han ville bli del av den gröna industrirevolutionen i norra Sverige. Med hjälp av programmet Relocate matchades han mot VUX-utbildningen till automationsoperatör på Campus Skellefteå och ett halvår senare gjorde han sin första arbetsdag på Northvolt. Då hade han, frun Antoinette Habonimana och deras fyra barn redan lämnat Stockholm och flyttat till huset på Köpmangatan i Burträsk sedan några månader tillbaka.

– Allt har gått jättebra och vi har fått hjälp med allt vi behöver, säger Severin.

Severin och Antoinette kommer ursprungligen från Burundi. Efter en lång tid som flyktingar i Zambia kom de 2019 till Sverige och Stockholm, där de tillsammans med sina fyra barn bodde i en lägenhet i stadsdelen Kärrtorp. Det var här Severin fick nys om Northvolts jättesatsning i Skellefteå, en gigafabrik som driver världens grönaste produktion av batterier. När fabrikens alla produktionslinor är i drift väntas 4 000 människor jobba här.

Rekordlåg arbetslöshet

Den gröna omställningen och det starka näringslivet gör att Skellefteå har lägst arbetslöshet i hela Sverige. Samtidigt råder det stor konkurrens om arbetskraften och samhällsomvandlingen i Skellefteå är så stor att arbetsgivarna behöver rekrytera från andra delar av landet. Därför sökte Arbetsförmedlingen, Region Västerbotten, Northvolt och Skellefteå kommun stöd från EU och Europeiska Socialfonden för att ta fram nya sätt som ska göra det enklare för de utan arbete att flytta till Skellefteå för att bo, leva och arbeta. Man startade programmet Relocate, som på flera sätt stöttar den som vill flytta till Skellefteå och skapa sig en framtid där.

Gillar utbildningen

Severin tog kontakt med Relocate och blev kallad till informationsträff. Han matchades sedan mot VUX-utbildningen till automationsoperatör, som Northvolt varit med och initierat, och i april 2022 påbörjade han studierna.

– En jättebra utbildning som görs på engelska, vilket passar mig. I oktober tog jag examen och då kunde jag börja arbeta på Northvolt. Det kändes jättespännande att få chansen på ett så stort företag. Jag vill vara med och bidra till ett bättre klimat och på Northvolt får jag chansen att göra det, säger Severin, som till en början flyttade själv till Skellefteå.

– Jag ville jobba vid sidan av utbildningen och eftersom jag hade erfarenhet från arbete inom vården kunde Relocate hjälpa mig att hitta jobb på ett vård- och omsorgsboende, säger han.

”Burträsk är vårt hem nu”

Antoinette anmälde sig också till Relocate och eftersom hon studerade till undersköterska kunde även hon matchas mot jobb inom vård och omsorg. I samhället Burträsk ordnade man jobb åt henne på boendet Burträskgårdarna samt boende åt familjen. Antoinette och barnen Kish, 14 år, Keisha, 12 år, samt Keilla och King, båda 9 år, kom till Skellefteå två månader efter Severin och hela familjen flyttade då in i huset på Köpmangatan.

Relocate hjälpte även familjen att söka fritidsplatser åt barnen, så att Antoinette kunde börja arbeta så snabbt som möjligt, och kopplade även in kultur- och fritidsguider för att hitta aktiviteter åt barnen.

– Allt har gått jättebra och alla bitar var på plats redan innan vi kom hit. Mina vänner i Stockholm undrar om vi inte ska flytta tillbaka, men det här är vårt hem nu. Burträsk är ett lugnt och jättefint samhälle, med snälla och hjälpsamma människor, barnen trivs i skolan och vi har nära till allt vi behöver – affär, skola, hälsocentral och busshållplats. Och jag kan gå till jobbet, säger Antoinette.

Informationsträffar om Relocate

I november och december arrangerar Relocate ett flertal informationsträffar i Stockholm, där alla som är registrerande på Arbetsförmedlingen som arbetssökande, alltifrån nyligen inskrivna till långtidsarbetslösa, är välkomna. På träffarna berättar Relocate om vilket stöd som deltagarna kan få i frågor kring utbildning, fritidsaktiviteter, flytt och bostäder samt andra viktiga delar. Deltagarna får också träffa arbetsgivare som berättar om vilka jobbmöjligheter som finns.

Låter det intressant? Läs mer på https://skelleftea.se/relocate/startsida/informationstraffar-och-event Länk till annan webbplats.

Hela familjen har hittat rätt i Burträsk. ”Det är ett lugnt och jättefint samhälle, med snälla och hjälpsamma människor”, säger Antoinette.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 november 2022