Kompetensattraktion

Mysigt när hemvändare intog Skansen

Efter två års uppehåll var hemvändareventet P.S. Saknar dig tillbaka på Skansen. Mysfaktorn var hög och intresset stort för Piteås och Skellefteås framtid, likväl som för medverkande företag och myndigheters erbjudanden. Syftet med eventet är att informera om allt spännande som händer i regionen och förhoppningsvis locka utflyttade och andra nyfikna att välja Piteå och Skellefteå som hemkommun – i närtid eller på sikt.

Solen lyste med sin frånvaro, men det spelade inte någon roll när Piteå och Skellefteå bjöd utflyttade och andra intresserade till ett hemvändarevent på Skansen.

Drygt 1500 personer sökte sig till eventet som ägde rum vid Sollidenscenen. Stämningen var god och intresset stort för Piteå kommun, Skellefteå kommun och de 21 företag och myndigheter som visade upp sig och berättade om utveckling och satsningar i regionen.

- Det har varit en jättebra dag med ett stort intresse, både bland utflyttade och andra som inte har någon koppling till våra kommuner. När vi samarbetar mellan kommunerna visar vi upp att vi har ett gemensamt behov och är redo att tänka nytt, det är viktigt, säger Andreas Lind, kommunchef Piteå.

- Det är tredje året som vi arrangerat P.S Saknar dig här på Skansen, under pandemin körde vi en digital kampanj istället. Det är en fantastisk möjlighet att visa upp oss och våra företag som behöver rekrytera nya medarbetare och talanger. Rekordstora investeringar pågår i vår region, så vi jobbar brett och offensivt för att skapa intresse att bo och leva i norra Sverige, säger Helena Renström, marknadschef på Skellefteå kommun.

Torunn Törnblom och Karolina Sundström serverar korv under P.S. Saknar dig.

En viktig målgrupp är barnfamiljer, så det var full aktivitet i pysselhörnan och maskotarna Rejne från Piteå och Acka från Skellefteå var populära och delade ut kramar. Det julpyntade området inramades av stämningsfull julmusik, stor nyfikenhet och doften av grillad falukorv. Dessutom serverades drygt 220 kilo wookad palt – ett uppskattat inslag.

- Vi tycker det är ett jättebra initiativ, bra att visa upp behovet av personal. Även om vi inte direkt har planer att flytta hem till Skellefteå nu, så vet man aldrig vad som händer i framtiden, säger Rebecca Frisk, utflyttad från Skellefteå.

Rebecca Frisk och Björn Bolton

Rebecca Frisk och Björn Bolton

Det är Piteå kommun och Skellefteå kommun som arrangerar eventet P.S. Saknar dig, men väl på plats är det de medverkande företagen som har huvudrollen.

- Vi har träffat besökare som haft en stor variation av kompetenser. När vi inte haft något att erbjuda har vi istället slussat dem vidare till andra företag. Samverkan inom regionen och mellan företag är avgörande för utvecklingen i norr och vi måste jobba tillsammans så vi klarar kompetensförsörjningen även 2025, 2030 och framåt, konstaterar Annika Pettersson, HR-ansvarig på Wibax.

Sofia Stark, Annica Pettersson, Matilda Nilsson från Wibax.

Sofia Stark, Annica Pettersson, Matilda Nilsson från Wibax.

- Dagen har bjudit på många bra samtal, bland annat med studenter som varit nyfikna på Boliden. Vi tycker det är jättebra med den här kraftsamlingen som Piteå och Skellefteå gör tillsammans, för vi kan inte ensamma lösa den utmaningen med rekrytering som vi har framför oss i regionen, säger Jonas Lindgren, Boliden.

- Jag tycker det varit en fantastisk dag, det blir fina samtal både när man står och wookar palt och när man minglar. Vi har varit runt 30 personer från våra kommuner, så vi har kunnat guida besökarna vidare till den som har bäst information om det de frågat efter – barnomsorg, boende eller annat. Det är styrkan i P.S. Saknar dig, säger Patric Lundström, kommunalråd Piteå kommun.

Huvudsponsor för P.S. Saknar dig är Wibax, Sparbanken Nord och Skellefteå Kraft.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 mars 2023