Högre utbildning
Naser hittade ett forskarteam i världsklass på Campus Skellefteå
På Campus Skellefteå hittade elingenjören Naser Nakhodchi ett forskarteam med spetskompetens och möjligheten att kombinera familjeliv med en krävande doktorandtjänst vid LTU. Nu tar är han snart färdigdisputerad, tar steget in i Northvolt och efter fyra intensiva år har hela familjen på rotat sig i Skellefteå.
- För en barnfamilj är det en fantastisk stad – lugnt och vackert. Det är lätt att trivas, säger Naser Nakhodchi.
I vår kliver Naser Nakhodchi in på sin nya tjänst på Northvolt i Skellefteå. Han kommer senast från en doktorandtjänst vid LTU där han forskat om övertoner – harmonics – i lågspänningsnät. Det kan exempelvis handla om hur nya anslutningar påverkar det befintliga nätet, hur anslutning av elbilar och solceller slår mot ett 50 år gammalt elnät som är byggt för helt andra påfrestningar.
- Jag hade egentligen inga planer på att återgå till studier. Vi bodde i Malmö och jag sökte jobb i södra Sverige. Jag kände ärligt talat inte ens till Skellefteå i det läget, berättar Naser Nakhodchi.
Men så dök ett välkänt namn dök upp i inboxen på LinkedIn. Det var professor Math Bollen från LTU som tipsade om en doktorandtjänst med placering i Skellefteå – ett spännande forskningsområde med ett internationellt erkänt forskarteam.
- Det är få universitet i världen som arbetar med just detta, och gruppen är välkänd – kanske topp tio globalt. Omkring 100 kvalificerade personer sökte tjänsten, så det var stort när jag fick den.
Så nu gick flyttlasset, 140 mil från Malmö till Skellefteå. Till att börja med bodde familjen i en lägenhet som universitet hjälpt till med, men efter ett år sattes första spadtaget i tomten på Morö Backe där de nu byggt sitt hus. Och att familjen trivs i området råder det inga tvivel om.
- Folk här är väldigt öppna och snälla och vi har fina grannar. I större städer kan det vara svårt att komma in, men här är det enklare. Dottern hittade snabbt kompisar i skolan och leker varje dag med de andra barnen i området.
Över lag har flytten gått väldigt smidigt. Hustrun Maryam Mottahedin hittade arbete inom en månad – först som lärare och sedan med en tjänst hos organisationen Rädda barnen. Äldsta dottern har funnit sig till rätta på Engelska skolan och lillasyster skolas in på förskola i maj.
- Det har förstås sina sidor att bo så här långt norrut: lite för mörkt och kallt på vintern, lite för ljusa nätter på sommaren. Men för en barnfamilj är det en fantastisk stad – lugnt och vackert.
Att Campus Skellefteå är förhållandevis litet jämfört med andra universitetsområden ser Naser bara som en fördel. Inte minst att vuxenutbildningen håller till i samma område.
- Jag kunde gå svenskkurs i fastigheten intill mitt kontor. Dessutom är det lätt att trivas, man känner alla som arbetar på campus och folk är otroligt snälla och inbjudande till alla som kommer dit. Av de platser jag bott, studerat och arbetat trivs jag bäst i Skellefteå.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 september 2023