Hållbart liv

Isabelle och Petter hittade sitt drömliv på landet

Från en lägenhet i Göteborg till restaurering och renoveringsobjekt i Ljusvattnet utanför Burträsk. Isabelle och Petter Knyck följde sina drömmars mål och gjorde helomvändning i livet. Husrenovering, odling och bygemenskap har gjort att paret hittat hem.

Det är bråda dagar på Knyckskagården. När vi hälsar på springer Petter och Isabelle fram och tillbaka med var sin skottkärra och det förbereds som bäst inför sommarens odlingar – vissa frön har redan hamnat i jorden, som i det 42 kvadratmeter stora växthuset där tomater, gurka, chili och paprika kommer klä utrymmet i sköna färger. Potatis, squash och kålrötter odlas utomhus i stora odlingsbäddar.

– Det är en underbar period det här, säger Isabelle som strör ut gräsklippet över trädgårdslandet.

Hon är inte obekant med byn Ljusvattnet. Hennes barndomshem ligger snett över vägen som slingrar sig igenom byn och det vackra odlingslandskapet. Här bor också föräldrarna kvar.

I yngre ålder hittade Isabelle till Göteborg där hon träffade göteborgaren Petter – paret flyttade ihop i en lägenhet men tankarna på hus växte sig starkare och likaså intresset för byggnadsvård och odling.

Den där balkongodlingen började kännas liten.

– Vi tyckte om kulturutbudet och såklart våra vänner i Göteborg, men livet var stressigt och vi sökte en annan livsstil. När möjligheten att köpa den här gården dök upp så kändes det helt rätt. Huset och omgivningarna var ett enda renoveringsprojekt som vi såg stora möjligheter med eftersom huset hade rätt grundförutsättningar. Jag kände damen som bodde här tidigare så jag ville väldigt gärna hjälpa gården att leva vidare och jag är så glad att Petter också ville det, berättar Isabelle.

Nästa år har paret bott tio år i Ljusvattnet och familjen har utökats med en son som hunnit bli två år gammal. Att åka med i snöskottartraktorn på vintern med morfar, springa runt på gården och ha massor med lekytor är såklart en höjdare.

– När vi bor så här har vi mycket tid tillsammans och det känns fint att kunna ge honom det, säger Isabelle.

För Petter var förändringen såklart störst med att flytta till en helt ny landsända men omställningen till livet i norr har medfört många plus – han fick ingenjörsjobb på Rönnskärsverken dit han bilpendlar och har fått blomma ut med sina intressen med gården.

– Vännerna från Göteborg tycker väl att vi är lite "crazy" och undrar hur vi kan fixa allt det här – och hur vi orkar, skrattar han.

– Men det är en livsstil, vi lever det här livet och renoverar hela tiden, när man är färdig med ett projekt så går man vidare. Det finns hur mycket jobb som helst men i det här lugnet så kan man utvecklas och hela tiden lära sig något nytt.

Isabelle fyller på:

– Jag upplever en stor kreativitet av att bo så här, det öppnar upp för att testa olika saker och lära sig något nytt. Det känns härligt i själen på något vis att odla och rusta upp gården, det för med sig att man kan släppa ner axlarna. Här odlar grannarna också och tillsammans skapas den här gemenskapen som vi uppskattar där alla hjälper alla. Det är härligt att man nästan blir som en enda stor familj, förklarar Isabelle som studerar museologi – branschutbildning för museer och kulturarv på Umeå universitet.

Sedan flytten har de renoverat köket till ett drömmigt lantkök med breda, trärena golvplankor som är såpskurade. Det är husets hjärta.

Här kommer de att koka grytor på färska grönsaker som sedan stoppas i frysen, redo att plockas fram under vintern.

– Målet är att vara så självförsörjande som möjligt. Trädgården innehåller mycket av det vi vill äta, som potatisen som vi lägger i vår jordkällare så vi har att plocka fram under vintern, säger Petter.

Trädgårdslandet har en tydlig uppdelning som de bevarat och det visade sig att den planerades av en trädgårdsarkitekt en gång i tiden.

– Vi gillar att blanda blommor med grönsaker och värnar om den biologiska mångfalden. Det får gärna kombineras med potatisar så att det blir en levande trädgård. Det är en hela tiden en lärdom att odla – ibland går det bra ett år, nästa år går det sämre. Det är egentligen bara att testa sig fram och idag har vi fördelen att det är superenkelt att googla sig fram eller fråga grannarna om råd. Vill man börja smått är det ju roligt med ärtskott – ett jordlager, vattna, sedan vanliga gula ärtor, lite plast med hål och sedan kommer det upp underbara ärtskott som kostar ganska mycket i affären att köpa. Då har du färska grönsaker varje morgon, tipsar Isabelle.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 november 2023