Befolkningsrekord

Nu är Skellefteåborna fler än någonsin

1994 hade Skellefteå sitt hittills största invånarantal med 75 822 invånare i kommunen. Den 26 september 2023 är den siffran slagen då nyinkomna siffror visar att just idag har Skellefteås invånarantal vuxit till 75 833 personer.

Siffrorna har under en längre period pekat uppåt. Under 2022 ökade Skellefteå kommuns befolkning med 1009 personer. Det var första gången på 50 år som Skellefteå ökade med mer än 1000 personer på ett enda år. Vid årsskiftet var befolkningen uppe i 74 402 invånare. Under 2023 har den här utvecklingen pekat allt brantare uppåt. Vid halvårsskiftet var befolkningen uppe i 75 313 och när vi nu skriver september så är rekordet ett faktum.

- Tredje kvartalet brukar vi normalt sett se en lite svagare befolkningsutveckling i Skellefteå eftersom många yngre flyttar härifrån för att studera på andra orter. I år ser vi en positiv utveckling under tredje kvartalet, även om det är lite för tidigt att räkna in de slutgiltiga siffrorna ännu. Vi är extra glada över att vi även har en stark utveckling på de högre utbildningar som ges här i Skellefteå, säger Evelina Fahlesson, kommunalråd (S).

Siffrorna uppdateras varje vecka så det exakta antalet invånare kan variera både uppåt och nedåt från dagens siffra innan året slutligen summeras.

- Vi hoppas att den starka trenden håller i sig hela året, men slutresultatet vet vi först i början på nästa år. Personal som jobbar här tillfälligt syns inte i den här statistiken, men vi hoppas förstås att även de ska upptäcka vilken fin plats vi bor på och välja att bosätta sig här, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå kommun.

Det mesta tyder dock på att utvecklingen kommer att fortsätta vara positiv när det gäller befolkningstillväxten.

- Utvecklingen ser stark ut och vi möter ständigt nya människor från andra delar av Sverige och från andra länder på våra inflyttarträffar som vi återkommande arrangerar. Vi kan alla hjälpas åt för att få fler att trivas här och då är det ofta den här sociala samvaron som blir viktig för att man ska vilja stanna kvar. Om befolkningen ska öka är det ju lika viktigt att människor vill bo kvar, som att nya flyttar in, säger Helena Renström, marknadschef för Skellefteå kommun.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 november 2023