Friluftsliv

En rikare tillvaro med pippi på fåglar

På en veranda i Hjoggböleliden sitter David Möller och spanar ut över lägdorna. Och lyssnar. Han gör ofta det. Härifrån kan han höra orren spela då och då, se tranor och gäss spatsera omkring och vänta på att flyttfåglarna ska passera. Men även skymta fåglar som blå kärrhök, stäpphök och brun glada som han sett två gånger den senaste veckan. Och ljungpipare!

– Blåhaken borde komma vilken dag som helst nu, säger David.

Det är sensommar och just denna kväll ska han bara ta en liten sväng med kikaren i den direkta omgivningen för att göra det han älskar mest: spana på fåglar.

Han flyttade hit från Dalarna förra sommaren med sin hemvändande sambo Evelina och sonen Emil, 3 år. Till vardags jobbar David som VVS-konstruktör, men i stort sett varje ledig stund ägnas åt fågelskådning.

– Det tar tid. Den här sjukdomen blir värre. Jag går sällan någonstans utan min kikare och känner mig dum om jag glömmer att ta med den, säger David och ler.

Han berättar upprymt om rariteterna som får upp hans puls – som när den vitryggiga hackspetten flög förbi huset, eller när upplevelsen av att ha sett en lappmes på Bjuröklubb blev så stark att han körde i diket.

– Fågelskådning är ett fantastiskt sätt att upptäcka omgivningen. Jag har farit runt mycket. Första sommaren här var jag ute och cyklade varje natt – det blir ju aldrig mörkt!

I Skellefteå kommun finns det omkring 20 fullfjädrade fågelskådare. Det vill säga personer som aktivt spanar efter fåglar och rapporterar sina observationer till Artportalen. Det är få, i synnerhet jämfört med studentstäderna som ofta har hundratals entusiaster. Kanske beror det på att intresset väcks hos studenter som på plats i en ny stad upptäcker arter som inte känns bekanta?

Davids eget intresse vaknade i 16-årsåldern, men det var först år 2019 i samband med studier i Göteborg som det tog fart på allvar. Nu är han 33 år och mer inbiten än någonsin.

– Jag vet inte vad som fascinerar med fåglar. Det är väl spänningen i att upptäcka dem. Sedan är de vackra och de är ju runt oss hela tiden. Det är berikande i vardagen, att känna till dem, säger David som på ett sätt sörjer att inte fler delar hans passion.

– Tyvärr delar man väl lite för ofta med sig till de som inte är införstådda, det blir ofta långa monologer, säger han och skrattar.

Kvällens tur bjuder inte på några överraskningar, men vi skymtar i alla fall svala, ringduva och buskskvätta.

– Jag har ingen favoritfågel, alla är vackra på sitt sätt och storleken på fåglarna har ingen betydelse. Däremot är stora antal mäktiga, säger David och strosar tillbaka mot huset.

– Nu hör man gulärlan, säger han glatt.

Året med fåglar i Skellefteå

Vinter

Bra tid att skåda i centrala Skellefteå eller vid fågelmatningarna. Många fåglar som domherrar, nötkråkor och hackspettar söker sig till stan nu. Om havet är öppet bjuder Kågnäsudden och Bjuröklubb på lommar, alfågel och tobisgrissla. Finns det andra öppna vattendrag, som en råk i Skellefteälven, vid Bergsbydammen eller under Sundgrundsbron kan man hitta övervintrande sjöfåglar där. Strömstare kan man hitta i öppet strömmande vatten i Bygdsiljum, längs Bureälven och Klintforsån. Under bra rönnbärsår kan man se fåglar som sidensvans, tallbit och övervintrande trastar. I februari–mars sätter ugglorna igång och spelar. Då kan man åka ut efter skymning och lyssna längs skogsvägar. Vanligast är pärluggla och sparvuggla, men med lite tur kan man även höra lappuggla eller slaguggla.

Vår

Höjdpunkten. Flyttfåglarna återvänder. De första redan i slutet av mars och de sista anländer i början av juni. En av höjdpunkterna är när gäss, ranor och sångsvanar rastar i stora mängder. Även bra tid att se rovfåglar. Bra platser är bland andra Ersmarksängarna/Kusmark där just gäss, tranor, och svanar rastar, Gärdefjärden, Ostträsket, Åvikskärret, Innervik, Björnsholmen (vid lågvatten) där många vadare rastar på reveln som sticker ut i Ursviksfjärden. Skellefteälven i centrala Skellefteå, liksom området runt Kyrkholmen, Lustholmen, Rovön och Medlefors är också fint, både för en del sjöfåglar och sångare. På Lustholmen/Rovön finns fina chanser att se eller höra arter som stenknäck, steglits, svarthätta, rosenfink, göktyta och mindre hackspett.

Sommar

I början av juni är bästa tiden för att lyssna på sångare. Man kan hitta arter som sävsångare, härmsångare eller någon ovanligare art som näktergal, busk- eller kärrsångare. Samtidigt som de sista flyttfåglarna anlänt börjar sträcket söderut för en del arter. Vadare sträcker hela sommaren. Arter som svartsnäppa, kärrsnäppa, kustsnäppa och stor-, små- och myrspov passerar på väg söderut. Juli är den svagaste tiden att skåda. Fåglarna har slutat att sjunga och många ligger på sina bon, men allt eftersom börjar fler och fler av ungarna växa upp och lämna bona, och då börjar det sjuda av liv igen med ungar som skriker efter mat och föräldrar som matar. Bra skådeplatser under sommaren är Skellefteälven och hela kustremsan.

Höst

Aldrig finns det så många fåglar, till antalet, att se på som nu, när alla ungarna har lämnat sina bon och många sträcker söderut. Det kan dock vara knepigt att artbestämma många fåglar. Dels har ungfåglarna ofta en annan fjäderdräkt än vuxna fåglar, och många vuxna fåglar byter fjäderdräkt och får även de ett annat utseende. Bra skådeplatser är kusten, inte minst Bjuröklubb. På Frostkåges strandnära ängar samlas stora mängder gäss och rovfåglar som orm- och fjällvråk, havsörn, duv- och sparvhök. I slutet av hösten finns även chans att hitta lite ovanligare östliga arter som taigasångare och kungsfågelsångare längs kusten.

Vad behöver man?

Kikare – Handkikare i första hand, som man sedan kompletterar med en tubkikare för att kunna iaktta fåglar på längre håll.

Kamera – Så att man kan dokumentera sina fynd.

Anteckningsbok eller mobiltelefon att anteckna i.

Fågelbok eller app i mobiltelefon.

Tips på appar och webbsidor:

Artportalen. Här kan man rapportera sina fynd och även se vad andra rapporterat. Bra sida för att se vad som observerats och även lära sig vad man kan se, när och var.

Fågelguiden. Mycket bra fågelbok som också finns som app.

Birdnet. App som hjälper en med fåglars läten. Man spelar helt enkelt in fåglarnas läte och appen talar om vad det är för fågel. Fungerar ofta bra, men inte alltid.

Facebook. Här finns grupperna Fåglar i Västerbotten och Fåglar inpå knuten, där man både kan se vad andra sett och få hjälp med artbestämning.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 november 2023