Uppfinningar

Fullt blås i Bodans instrumentfabrik

Han är syntaren som blev ”Big in Japan”.

Det här är den smått osannolika historien om hur Johan Berglund från Bodan, Skellefteå, tog sin hobby hela vägen från källaren till Kung Charles kröning.

Hemma hos Johan i Bodan, en mil utanför Skellefteå, är idyllen närmast total. Intill det röda huset med vita knutar betar får på åkrarna. Några uthus, en grusväg och lummiga omgivningar. Det är inte mycket som skvallrar om vad som ryms innanför väggarna – en instrumentfabrik vars egensinniga syntblås-hybrider nått framgång världen över.

Vi tar det från början.

– Jag har alltid haft musik och instrument som hobby, och alltid varit en syntmänniska. Jag hade ett instrument som heter EWI, eller electronic wind instrument, en blandning av en saxofon och en synt. Kring 2016 grejade jag på med att programmera och kläckte då tanken att man borde kunna bygga en egen, säger Johan.

Sagt och gjort. Han byggde en prototyp och lade ut resultatet på några forum för elektronik-intresserade. Efter att ha fått kontakt med en spelare av systerinstrumentet, den trumpetliknande EVI:n (electronic valve instrument) som inte längre fanns att köpa någonstans, utvecklades projektet i den riktningen och till slut satt han med en färdig produkt – en ny EVI.

– Det var många som hörde av sig och var intresserade av att få tag på en. Jag kom snabbt fram till att någon nog måste bygga den och tänkte sedan att: Det måste nog bli jag!

Bland annat hörde den ursprunglige uppfinnaren, legenden Nyle Steiner från USA, av sig.

– Han blev jätteglad att någon tog hans grejer vidare.

Johan fokuserade först på trumpetvarianten, och lite senare kom han igång med byggandet av saxofonen. Sedan har det, med hans egna ord, ”som brakat iväg”.

– Saxofonvarianten är den riktiga storsäljaren nu. Någonstans på vägen blev jag kontaktad av en kille i Japan som hade sett det jag gjort. Han blev min agent i där. Nu producerar de saxofonvarianten på licens i Japan.

Kring 2018 bestämde sig Johan för att säga upp sig från jobbet som datortekniker i Skellefteå och starta bolaget Berglund Instruments. Ett stort steg, berättar han.

– Jag har alltid varit en trygghetsmänniska och tyckt att det varit bekvämt att vara anställd. Men det här var världens chans att göra något som jag brinner för. Så det var bara att ta tjuren vid hornen och ta reda på hur man startar eget företag. Där har resurser som LTU Business och Nyföretagarcentrum i Skellefteå varit guld värda, säger han.

Själva huvudverkstaden, där han löder och monterar, finns nere i källaren i ett före detta hobbyrum. I ett uthus finns ett skrivarrum med 3D-skrivare och en laserskärare. I garaget görs metallarbeten, och på övervåningen testar Johan instrumenten i sitt musikrum.

– Jag gör i princip allting själv. Med lödning och sådant får jag ibland hjälp av min mor, som är pensionär. Och en vän i Huddinge, John Stäck, hjälper mig med programmering. Sen försöker jag hitta en balans mellan att bygga instrument och utveckla nya produkter.

Han beskriver sitt nya liv som instrumentmakare som ”surrealistiskt”.

– Jag har haft tur och fått uppmärksamhet tidigt av folk som är stora musiker på de här instrumenten. Det har gjort att fler vill ha dem. De får instrumenten att låta jättebra! Då vill andra ha dem också.

Resan med företaget har också inneburit en personlig resa.

– Förut har jag haft svårt att prata i telefon och sådana saker, men jag blev tvungen att bryta det där. Nu har jag inga problem längre att ringa kunder, och det är jag väldigt glad för.

Och hur var nu det där med kung Charles kröning?

– Lionel Richie spelade under kröningskonserten, och hans saxofonist är en av mina kunder. Jag fick ett meddelande en morgon att mitt instrument hade synts för en miljard människor över hela världen. Det var helt galet! Jag gick in på Youtube och såg BBC:s klipp från det där. För mig kändes det otroligt stort, säger Johan.

FAKTA

Namn: Johan Berglund

Ålder: 50 år.

Familj: Frun Sara och tre bonusbarn.

Bor: Bodan.

Intressen: Musik är största intresset. Elektronik och datorer, tv och film.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 november 2023