Verksamhet

Seniortorg – bingo för hälsosamt åldrande

Hur kan man åldras på ett hälsosamt och självständigt sätt?

Den frågan vill Seniortorg Skellefteå hjälpa till att besvara.

Här erbjuds allt från föreläsningar och vägledning till rörelsebingo.

Vi kliver in huvudentrén vid museet på Nordanå. Just innanför dörren, där garderoben vanligtvis huserar, hörs plinket från gitarrer. Här inne finns Seniortorg Skellefteå. Torget beskrivs som en upplevelseverkstad och en lärmiljö som ska inspirera äldre. Framför allt känns det som ett riktigt trevligt ställe att hänga på. En fritidsgård för grånade tinningar, om man så vill. Just den här dagen står ”dutt-n-go” på programmet. En gruppaktivitet som varvar animerade rörelser till musik med bingospel.

– Allting handlar om att vi vill skrida kunskap kring ett hälsosamt och självständigt åldrade.

Orden är Kristina Nordmarks. Hon är enhetschef för Enheten för tidiga insatser på Skellefteå kommun. Hon berättar att bakgrunden till det nystartade seniortorget är Skellefteå kommuns förändrade demografi. Alltså, att antalet äldre blir allt fler när Skellefteå växer.

– När andelen invånare i arbetsför ålder blir färre vill det till att man fördröjer insatser för de äldre i den mån det går. Vi har också en utmaning i att många känner sig ensamma, och det är inte heller bra för hälsan, säger hon.

Alla seniorer är välkomna till torget. Dessutom går det jättebra att ta med barn och barnbarn.

– Vi försöker se det som en generationsgemensam plattform, säger Kristina.

Verksamheten slog upp dörrarna i februari, och har öppet måndag till fredag mellan klockan 12 och 15. De första 2,5 månaderna kom nästan 500 besökare.

– Det känns jätteroligt att så många hittat hit. Men vi tror att det är fler som skulle behöva veta att vi finns! Vi vet att det bor över 18 000 personer över 65 i vår kommun. Men egentligen spelar det ingen roll vilken ålder man har, alla är välkomna, säger Kristina.

Vill man inte ta del av någon aktivitet går det bra att bara komma och fika en stund.

Men just den här dagen är det alltså prova-på-gitarrkurs med Medborgarskolan. Att samarbeta med föreningar som ordnar aktiviteter för äldre är en viktig del av verksamheten berättar Kristina.

– Vi är intresserade av att lyfta upp dem, för där har man möjlighet att fortsätta träffas med de som har samma intresse. Vi vet att hjärnan påverkas väldigt positivt när man provar på sådant som man inte har gjort förut. När hjärnan mår bra då mår vi oftast bra i övrigt också, säger hon.

Föreläsningar är ett annat återkommande inslag på Seniortorg Skellefteå. Det kan handla om allt från den goda sömnen till tomatodling. Allt för att må bra och ha ett hälsosamt och självständigt liv så länge som möjligt.

Nu hoppas Kristina Nordmark att verksamheten ska fortsätta att utvecklas och kunna erbjuda ett utbud som seniorerna själva vill ha även framöver.

– Vi planerar olika temaveckor framöver, till exempel vill vi lära oss att bli bättre på att förundras över saker och ting.

Att öka tillgängligheten är ett annat mål.

– Vi hoppas att vi ska få till den tekniska utrustningen att sända digitalt, så att man kan man ta del av utbudet hemifrån också, säger Kristina.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 november 2023