Rekryteringsevent

Stort sug att flytta norrut vid Piteås och Skellefteås rekryteringsevent på Skansen

Intresset för att flytta norrut när Piteå och Skellefteå bjöd in till rekryteringseventet P.S. Saknar dig på Skansen. 1200 personer hade anmält sig och såväl kommunerna som medverkande företag hade fullt upp hela dagen med att besvara besökarnas frågor om lediga jobb, bostäder, barnomsorg, skolor och livet i norr. Nu hoppas vi på många nya invånare i våra kommuner.

Det är fjärde gången som Piteås och Skellefteås gemensamma rekryteringsevent P.S. Saknar dig genomfördes på Skansen. I år var det ett ökat fokus på jobb, vilket märktes tydligt. Väldigt många besökare var redan en bra bit in på sin flytt norrut.

Jonatan Nilsson och Josefin Ollikainen är ett Stockholmspar som redan bestämt sig. De har inga direkta anknytningar i norr, men har redan varit på en rundtur i regionen för att reka. I nuläget lutar det åt Piteå.

- Vi ska flytta upp, vi har bestämt oss. Vi söker en annan livsstil, närmare naturen och bort från storstadsstressen. Det här eventet är jättebra för oss som vill göra den här förändringen innan det blir aktuellt att bilda familj, säger de.

- Vi har en viktig gemensam uppgift – att få folk att flytta norrut. Oavsett om det är till industrin eller kommunen eller vad de än söker... Vi har jobben! Det är en jättestyrka att vi står här tillsammans och berättar om livet i norr – allt från jobb, bostäder, förskoleplats för barnen, kultur och fritidsutbud, säger Kata Nilsson, kommunalråd i Piteå kommun.

- Styrkan i det här eventet är just samarbetet med Piteå, två platser som tillsammans har en stor arbetsmarknad och ett stort område vi kan erbjuda, säger Evelina Fahlesson, kommunalråd i Skellefteå kommun.

Dagen började med snöoväder, som sedan utvecklades till en solig dag fylld av framtidshopp och en positiv inställning till Sveriges hetaste region. Kompetensbehovet är stort i många Norrbottens- och Västerbottenskommuner, vilket gör det ännu viktigare att samverka.

Skellefteå har redan en stor inflyttning. Det senaste året har cirka 1000 flyttat till Skellefteå, vilket bidragit till att Skellefteå blivit än mer mångkulturellt. Men både Skellefteå och Piteå behöver och önskar att fler flyttar upp och samverkan är en framgångsfaktor.

Besökarna bjöds på wokad palt, korv över öppen eld, aktiviteter och en mysig stämning både bland besökare och arbetsgivare. Fokus var dock jobben, där möjligheten att boka enskilda samtal mellan arbetsgivare och kandidater var nytt för året.

- Det är ett fantastiskt trevligt event och vi hoppas och tror att vi kommer träffa många intresserade som vill flytta hem till Skellefteå och bidra till den gröna omställningen, säger Jonas Ellman, Skellefteå Energi i början av dagen.

- Vi finns i hela landet och ser både Piteå och Skellefteå som väldigt intressanta marknader. Vi ska växa med 200 personer de närmaste sex åren, så vi kommer behöva jättemycket folk som flyttar in till vår region. Därför känns det jätteviktigt för oss att vara med här, säger Christoffer Caesar, Wibax

- Vi behöver massor med människor till Skellefteå och norra Sverige och det är därför vi gör det här. Vi bjuder in hemvändare och alla som är intresserade och vill berätta om allt fantastiskt som händer i norra Sverige just nu och vi behöver faktiskt dem för att klara den framtida utvecklingen, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör Skellefteå kommun.

Vid dagens slut var både arrangörerna och arbetsgivare nöjda. Många bra samtal, många besökare som redan tagit beslutet och ett konstaterande att evenemang som detta gör skillnad.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 april 2024