Flytta hit

Från Indien till Degerbyhallen med fjäderlätta steg

Flytten till Skellefteå blev en smash-hit.

Badmintonfrälsta Rajesh Alamuri från Indien har hittat hem. Inte minst i Degerbyhallen.

Skellefteå är den bästa platsen jag har bott på, säger han.

Rajesh växte upp i hamnstaden Kakinada i sydöstra Indien. Tack vare sitt yrke – han jobbar med konstruktion av batterier – har han redan hunnit uppleva många platser i världen. I fem års tid flyttade han runt i USA: New York, Kalifornien, Phoenix, Michigan och Texas. Det var där som en ovanlig förfrågan kom: Ville han flytta över halva jordklotet, långt upp till norra Sverige?

– En av Northvolts rekryterare såg mig på Linkedin och kontaktade mig. Jag tänkte: Varför inte? Jag visste att Norden hade höga betyg när det gäller både levnadsstandard och utbildningsnivå. Det verkade vara en riktigt bra plats att bo på, säger han.

I juli 2022 gick flyttlasset till Skellefteå. Hans fru Jyothi bor kvar i USA.

– Vi måste ordna med hennes uppehållstillstånd. Så jag måste vänta några månader till för att vara med henne, säger han.

Förutom den viktiga pusselbiten stortrivs Rajesh med det nya livet i Skellefteå. Det beror delvis på jobbet, som är en stor del av tillvaron. Men den andra delen är kanske nog så viktig: Badminton!

– Jag skulle säga att tack vare badmintonsamhället här i Skellefteå så är det den bästa plats jag har bott på, säger han.

Kärleken till badmintonsporten började redan hemma i Indien när Rajesh tog sin kandidatexamen.

– Det fanns en utomhusbadmintonplan vid universitetet och vi spelade varje dag efter skolan. Sen fick jag mitt första jobb i Bangalore och flyttade dit. Det var en stor stad och jag kände knappt någon där. En av mina vänner tog med mig till en badmintonplan, och vi började spela. Det blev en del av min identitet, säger han.

Sedan dess spelar Rajesh badminton så ofta han får chansen.

– Det är en enkel sport att bli bra på. Det blir aldrig tråkigt!

Att det fanns en badmintonhall i Degerbyn var faktiskt en förutsättning för att flytta hit berättar han och ler.

– Under intervjuprocessen sa de att jobbet kunde vara i Västerås eller Skellefteå. Jag googlade och säkerställde att båda platserna hade en badmintonanläggning!

Väl på plats fick Rajesh snabbt kontakt med flera personer på Skellefteå Badmintonklubb.

– De sa: "Kom bara och anslut dig och ha kul”. Det är det jag älskar med min klubb! De är så välkomnande. Jag fick med mig några kolleger från Northvolt och vi började spela, säger han.

Idag går han till hallen fyra gånger i veckan eller mer. Badmintonen har fått en stor och viktig plats i livet.

– Det är där jag drar gränsen mellan arbete och privatliv. Jag försöker alltid spela så fort jag slutar jobba. Jag går till klubben, spelar, och då börjar min fritid. Det gör att jag inte behöver ta med mig den stress jag kan ha på jobbet hem.

Nu har han planer på en turnering för alla kollegerna – ett Northvolt Open.

– Jag vill introducera fler till den här sporten. Men det är ett stort projekt, med många människor som jobbar i skift. Vi hoppas kunna få till det, säger han.

Finns det plats för något annat i livet förutom jobb och badminton? Rajesh ler.

– Folk driver med mig för att jag bara gör två saker. Men hemma läser jag mycket också, vanligtvis 4–6 böcker samtidigt. Och så är jag är vegetarian och lagar mycket mat. Och så är ju min fru 4 000 mil bort, så det blir många videosamtal.

Fakta: Rajesh Alamuri

Ålder: 34 år.

Familj: Hustrun Jyothi i Louisville, Kentucky.

Bor i: Skellefteå.

Från: Staden Kakinada i regionen Andhra Pradesh, Indien.

Intressen: Badminton, läsning, vegetarisk mat.

Fakta: Degerbyhallen

Degerbyhallen ligger på Spårvägen 6 i Skellefteå. Här finns banor för såväl badminton som bordtennis. Tidsbokning görs på sajten degerbyhallen.bokamera.se.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 december 2023