Historia
Jul, jul, ljuvliga jul?
Finns det en gemytligare tid än julen? Det beror nog på vem du frågar. Faktum är att den sannolikt kan förknippas med trauman i Karsträsk. Här är tre julhändelser i Skellefteå som utmanar den rådande bilden av högtiden.
1. Väna lucior?
Vi börjar på Skellefteå lasarett där en norsk patient på 1940-talet genomgick en operation. Han vaknade nyopererad i sin säng av att det uppenbarade sig vitklädda skepnader med ljus i händerna. Totalt omedveten om begreppet luciafirande drog han den enda rimliga slutsatsen att skepnaderna var änglar. Den tillfälliga och skulle det visa sig inte korrekta insikten om att han dött fick honom skräckslaget att dra täcket över huvudet.
Bilden ovan: Luciafirande personal på Skellefteå lasarett, 1927. Foto: Skellefteå museum
2. Julfågeln
Julbock känner du till. Julfågeln som på julaftonskvällen gick runt gårdarna i Karsträsk och levde allmänt oväsen, skrämde och bet barn pratas det desto mindre om. Men traditionen kring den levde åtminstone från tidigt 1930-tal till 1960-talet. Ett vittne beskriver: ”Under min barndom kom alltid julfågeln en stund efter jultomten och det började med att fågeln förde ett herrans oväsen och dunkade med träkäppen redan ute på brotrappan. Sen leddes den runt i köket där alla hade samlat sig. Mindes den med mest skräck. Min mamma berättade också att när hon var liten försökte hon krypa upp på järnspisen för att klara sig undan men julfågel kom ändå och hackade på henne.”
BILDEN: Julfågeln på bilden är tillverkad av en hundskinnspäls där en träkäpp med ett "fågelhuvud" gjort av en uttermössa trätts genom ena armen. Foto: Eje Persson/Skellefteå museum
3. Fulgranen
"Det går knappt att hitta en fulare gran." Kritiken var inte nådig när föreningen Lövångerbygdens utveckling presenterade samhällets officiella julgran 2016. Sargad och kal på sina ställen var det en eländig syn – till och med föreningens ordförande Evy Andersson erkände det utan omsvep. Men, tillade hon, den fyller ju sin funktion. Till Norran sa hon: "Den gör en sista tjänst genom att hålla upp en ljusslinga. Den ser förfärlig ut på dagen, men fin på kvällen när den jättesnygga ljusslingan gör så att man inte ser granen.” Det optimistiska resonemanget hjälpte till att vända opinionen. Sällan har en gran fått mer sympatier och plötsligt var Lövånger i medias blickfång. "Fulgranen – ett lyft för Lövånger" rapporterade tidningar ända ner till Skåne. Snart såldes också en minivariant av granen av det lokala företaget Furniture Farm som normalt sett bygger tv-bänkar och soffbord.
BILDEN: Fulgranen i Lövånger blev en succé. Foto: Patrick Degerman
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 6 december 2024