Livsprojekt

Livet i skogen är en konst

Att bo i en skogsstuga utan el, vatten och avlopp året runt gör onekligen att Sara Forsström sticker ut från mängden.

– Jag har alltid jobbat utifrån naturen och nu lever jag också min dröm genom att bo i den, säger konstnären från Skellefteå.

Det är himmelskt vackert att köra längs Kågedalen, särskilt nu när höstlöven gör allt för att övertrumfa den bruna omgivningen i alla otänkbara färger. Kågedalen är samlingsnamn för orterna Kåge, Ersmark, Kusmark, Sandfors, Storkågeträsk och Hebbersliden med omkringliggande byar. När man passerat de pittoreska lantbruksbyarna med namn som hämtade från en Torgny Lindgren-roman och det glesnar ännu mer mellan fastigheterna, det är då man ska svänga av till Sara.

Avfarten är så liten att den knappt finns. Skogsvägen leder sedan rakt in i skogen och över en bäck där vi måste kliva ut och provhoppa på en träbro för att förvissa oss om att det går köra bil. Det svajar, gungar och kränger till innan den är över.

Efter en kilometer ser vi något som liknar ett tak genom stortallarna. Och så småningom Sara.

– Välkomna, ni hittade hit!

Den finska lapphunden Tjarvva är Saras enda sällskap och kanske kan det samiska hundnamnet som betyder skare ge en fingervisning om hur snöläget kommer vara i vinter. Någon skoter vill hon "inte dra på sig" utan litar mer till sig själv och längdskidorna när hon ska transportera förnödenheter till stugan från landsvägen.

– Det är klart att det kommer bli en utmaning och det är mycket jag ska hinna med innan snön kommer, som att frakta hit mer ved, säger Sara.

På förrådets yttervägg hänger en klyvyxa som skvallrar om vad Sara håller på med om dagarna. Blåsorna i händerna avslöjar ännu mer.

Och högarna av ved i förrådet betyder värme. Talesättet att egenhuggen ved värmer flera gånger stämmer onekligen.

Men hur hamnar egentligen en 35-årig tjej från Kusmark i en sån här avkrok? Ett tältinköp ledde till att hon nördade in på lättviktsvandring och tanken på en långvandring fanns hela tiden där. Ett liv på resande fot i en minibuss var också ett alternativ. Svaret blev en stuga i skogen.

– Den ultimata kombinationen av mina drömmar om ett enklare liv nära naturen, summerar hon.

Lite längre uppför tallbacken äger hennes föräldrar en timmerstuga.

– Jag har varit i den här skogen så många gånger som barn och det har nästan jämt varit en dröm för mig att äga en stuga och jag har haft mammas och pappas stuga som referens. Utan el och avlopp, så billig driftkostnad som möjligt och så lite som möjligt som kan strula, säger Sara.

Men beslutet att flytta från livet i centrala Skellefteå till skogen rymmer ett lite utförligare svar. Det är nog många som skulle vilja göra som Sara, att ta sin tillflykt ut i skogen till tystnaden och en enkel tillvaro, men det är få som tar klivet från sitt ekorrhjul.

För Sara var det desto enklare.

– Jag har aldrig varit en del av ekorrhjulet, jag är 35 år nu och har varit yrkesverksam konstnär i tio år. Visst har jag haft extrajobb under den tiden, men då har det oftast varit som en effekt av yttre påtryckningar. Jag har jobbat i butik, med logistik och nu senast som parkeringsvakt. Det har varit nyttigt att lära känna nytt folk, men jag har känt mig ganska olycklig i rollen ändå, att behöva ha "måsten" så långt ifrån det jag upplever som mitt kall, berättar hon.

– Till slut sa min dåvarande partner att "du måste sluta med extrajobben om du inte ska förbli olycklig", och det hjälpte mig att våga ta steget och faktiskt göra den förändringen. Jag lever hellre fattig, faktiskt. Men nu börjar det ändå släppa lite med konstnärskapet och jag har fått en hel del förfrågningar.

Är det ett konstprojekt eller ett livsprojekt att bo här ute?

– Livet och konsten går ihop för mig. Det känns som en naturlig följd i mitt konstnärskap. Jag jobbar egentligen bara utifrån naturen så det känns underbart att bo i skogen. Från och med nu blir den min ateljé, säger Sara.

Vänner, kollegor och bekanta – hon är förvånad över hur många som hyllat hennes beslut. Och inte bara jägare och friluftsfolk.

– Jag tror det är lite av tidens gång, att många längtar efter något enkelt och hanterbart.

Sara har under hösten installerat ett fönster ovanför diskbänken och ska även montera en täljstenskamin som kommer värma gott.

– Jag har alltid haft lätt för att arbeta med händerna, jag tror det hänger ihop med livet som konstnär, konstaterar hon.

Och att tända en brasa i bastun i vinter och kliva rakt ut i snön med stjärnhimlen ovanför talltopparna blir ett konstverk i sig.

DET HÄR ÄR SARA

Namn: Sara Forsström

Ålder: 35.

Familj: Mamma, pappa, bror, syster, ettåriga lapphunden Tjarvva och katten Sten.

Yrke: Konstnär.

Bor: I en stuga i Kågedalens skogar.

Heter på Instagram: sara_forsstrom

Betydelsen av en off-gridder: Någon som bor i ett hem som inte är anslutet till någon av de huvudsakliga bekvämligheterna som el och vatten, gärna på en ödslig plats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 april 2024