Skellefteå Konsthall

 

15 juni – 15 sep

BEA SZENFELD - HAUTE PAPIER

I sommar har Skellefteå Konsthall glädjen att visa papperskonst av Bea Szenfeld i utställningshallen på Sara Kulturhus. I gränslandet mellan konst, konsthantverk och design skapar Bea banbrytande verk som lätt känns igen i kreativt uttryck och skickligt handarbete.

Beas signum är papper och att skapa konst genom att omvandla svårarbetade råmaterial till synes fjäderlätta vikta papper. Hennes fantasifulla kläder av vitt papper tillika visioner och skulpturer har burits genom åren av en rad artister som Björk, Lady Gaga och fd kulturministern Alice Bah Kuhnke. I utställningen som öppnar i juni visas fjorton av hennes skulpturala verk, som också kan bäras, där varenda liten pappersbit är noggrant uttänkt och tillvaratagen. I augusti adderas utställningen med hennes starka verk Station 5, som handlar om att bära sorgen över ett förlorat barn, sextio pappersbebisar, skapat under flera års tid med stipendiestöd från Svenska kyrkan. I augusti visas även hennes första större konstinstallation At Least We Have Dogs. Verken i utställningen är uppbyggd av stora mängder format papper och kilometer av sömnad med tunn tråd.

Bea Szenfeld (f. 1972 i Polen och verksam i Stockholm) är utbildad vid Beckmans designhögskola. Hennes verk har ställts ut på bl.a. Dunkers kulturhus, Röhsska museet, Liljevalchs konsthall och Somerset House i London samt ingår i samlingarna hos bl.a. Statens konstråd, Kulturen i Lund och Nordiska museet. Hon har mottagit en rad priser, däribland H&M:s designstipendium, TV3 Fashion House, Årets blickfång vid Elle-galan och Konstnärsnämndens arbetsstipendium. Szenfeld sommarpratade i Sveriges Radio 2014 och stod för den konstnärliga utformningen av Polarprisceremonin i Stockholm 2015. Hon sitter bland annat i juryn för Ung Svensk Form och styrelsen för Stockholms Hantverksförening. Förutom Haute Papier på Skellefteå Konsthall är hon aktuell med att delta med ett verk på MET museets modeutställning i NY.

Meijersamlingen

Donation

Aktiviteter

Tätortssatsning

Konst- och arkitektur i Boliden

ghfghhhh

BothniaSalong

Sommaren 2024

ghfghhhh

Artist Talk

Lyssna & se på Artist Talk

ghfghhhh

Evenemang - på gång just nu