Livsstil

Din guide över de dolda pärlorna du kan besöka i sommar

Har du redan utforskat alla vinklar och vrår på Sara kulturhus? Känns Bjuröklubb som en för enkel utmaning? Är du ute efter nya vyer? Lugn – vi har lösningen på allt det där. Låt oss genom vår guide, Johan Seger, presentera några av Skellefteås mest fantastiska men kanske mindre kända utflyktsmål.


VANDRING I KALVTRÄSK

Upplev vacker och kuperad skogsmiljö med totalt 50 kilometer vandringsled i Kalvträskbygden. Starta vid Kvarndammen och gå den 3 mil långa rundslingan, över höjder, bäckar och åar med fantastisk utsikt över sjöarna Holmträsket och Vitträsket. Besök björngrottan eller klättra upp till utsiktstornet på Vitberget för en otrolig vy över trädtopparna. Längs leden kan du se vilda djur som hare, älg och fåglar, och med mycket tur även kungsörn, räv eller lodjur. Det finns även kortare rundslingor på 2 till 10 kilometer och en tillgänglighetsanpassad sträcka vid sjön Kalvträsket.

AVANÄSET NATURRESERVAT

Erbjuder en ostörd och naturskön kust och skärgårdsupplevelse. Här finns vackra klipphällar, tallar som är över 200 år gamla, sandstränder och naturskogar att utforska. Hällmarkerna är fina för en promenad och i skyddade lägen hittar du en rikare växtlighet med bland annat gultåtel och rörflen. Ett tips är att vandra runt på Avanäsberget och Oxberget, där du kan njuta av den fantastiska utsikten över havet. Andra tips värda att utforska är Gammelhamnen som är en vacker naturhamn eller Vitsanden som är en lång sandstrand som sträcker sig genom den norra delen av reservatet. Vid Tackelkammarviken finns också en mindre sandstrand att koppla av på. Naturreservatet ligger cirka 7 kilometer söder om Lövånger. Sväng av E4-an mot Avan och sedan kan reservatet nås via mindre bilvägar.

PEDALBÅT PÅ BURTRÄSKET

Burträsk Camping och Stugby erbjuder någonting helt fantastiskt: möjligheten att hyra pedalbåtar som rymmer fyra personer i varje båt. Luta dig tillbaka och låt fötterna göra jobbet medan du glider fram på det lugna vattnet. Med pedalbåten kan du enkelt navigera på Burträsket och upptäcka hemliga vikar och pittoreska stränder. Oavsett om du tar med dig familjen, vännerna eller bara vill ha en avkopplande stund för dig själv, så kommer en dag med pedalbåten att bli en minnesvärd upplevelse. Ha lite picknick i båten och njut av en solig dag på vattnet.

LOBERGSGROTTAN

Utforska Lobergsgrottan i Bygdsiljum, Skellefteås största och längsta grotta. Ingången kan vara lite knepig att upptäcka och är ganska trång men väl inne i grottan öppnar sig en stor grottsal. Du behöver alltså inte krypa för att utforska denna grotta, men du kommer att behöva en ficklampa eftersom det är kolsvart längre in. Ett tips är att ta med några levande ljus att tända inne i grottan för att skapa en mysig autentisk grottupplevelse. Grottan hittar du på koordinaterna N64.332498°, E20.574719° och ingången ligger på Lobergets östsida intill en rasbrant. Att beträda en grotta innebär alltid en risk, så det kan vara lämpligt att ha med både hjälm och en kompis på detta äventyr.

JÄTTUNGSMYRAN

Utforska Jättungsmyran, en av Skellefteås mest fascinerande och unika naturskatter. Denna vidsträckta och orörda myr erbjuder en enastående möjlighet att uppleva den svenska vildmarken i sin renaste form. Vandra och låt dig förtrollas av den tysta skönheten, med endast vinden och fågelsången som sällskap. Här kan du också bevittna ett fantastiskt djur- och växtliv. Speja med kikare efter de sällsynta och skygga fågelarter som häckar i området, och låt dig fascineras av den storslagna flora av orkidéer, mossor och annan vegetation. Som alltid när du besöker ett naturreservat är det viktigt att inte störa djurlivet. Tänk också på att ta med skor som tål våt terräng och ett par extra strumpor. Jättungsmyran ligger 35 kilometer väst om Burträsk.

NASALEDEN

Nasaleden är en fantastisk vandringsled som sträcker sig från Forsbacka (Krångfors) till Glommersträsk. Leden bjuder på en omväxlande terräng och vacker natur genom många små byar. Totalt mäter leden 82 kilometer med åtta delsträckor och höjdskillnaden är 250 meter. Under din vandring kommer du även att stöta på mysiga rastplatser där du kan ta en välförtjänt paus, grilla en korv eller bara njuta av den lugna atmosfären. Nasaleden är en tuff led som tar i genomsnitt 22 timmar att gå. Men för backpacking, fågelskådning och camping är det en perfekt led att utforska. Om du vill fortsätta vandringen kan du gå från Glommersträsk till Avaviken i Arvidsjaurs kommun. Packa ryggsäcken, bind på dig vandringskängorna och låt äventyret börja!

FURUBERGETS NATURRESERVAT

Furuberget är en fantastisk plats med en härlig urskogskänsla. Naturreservatet ligger cirka 15 kilometer nordost om Jörn. Skogen på Furuberget har nästan inte påverkats alls av skogsbruk och här hittar du granar som är upp till 300 år gamla och tallar som är 350 år. Här är granarna på den branta nordostsluttningen täckta av garnlav. I små bäckraviner längs östra och västra sidorna finns en fantastisk urskogsartad granskog med mycket död ved. Naturreservatet ligger cirka 15 kilometer nordost om Jörn. Du kan nå området via en skogsbilväg som går norr om reservatet. Välkommen till en upplevelse som ger dig en unik inblick i naturens underbara mångfald.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 november 2023