Bostäder

Flyttade från Grenoble till Skellefteå – så hittade familjen ett hem

När Arnaud Lucas skulle flytta med familjen från Grenoble i sydöstra Frankrike till Skellefteå var bostaden en viktig pusselbiten att få på plats. Med hjälp av Northvolt och Skellefteå kommun hittade de ett mysigt hus med egen trädgård i Bergsbyn.

- När du lämnar din “comfort zone” är det väldigt viktigt att hitta en trygg plats, ett riktigt hem, säger Arnaud.

Allt fler söker sig till Skellefteå från hela världen för arbete och studier, och även om nya bostadsområden växer fram finns det utmaningar att hitta rätt boende. Samtidigt finns det privatpersoner med bostäder att hyra ut – men regler kring uthyrning kan uppfattas som svåra och snåriga. Därför har Skellefteå kommun skapat en liten guide för dig som vill hyra ut bostad i Skellefteå. En av de som hittat ett nytt hem i Skellefteå är Arnaud Lucas som flyttade med sin fru Blandine Roig, parets två barn och två katter hela vägen från franska Grenoble till Skellefteå.

- När vi började söka efter ett hus att hyra var det svårt att veta hur man ska gå till väga. Vi hade ett datum för flytt men ingen aning om var vi skulle landa, säger Arnaud Lucas.

Via samarbete mellan Northvolt och Skellefteå kommun fick paret kontakt med en privat hyresvärd som hyrde ut ett hus i Bergsbyn. Arnaud och Blandine skrev ihop ett personligt brev där de presenterade familjen, sin bakgrund och vilka önskemål de hade när det kom till boendet.

- Vi hade tur – vi hittade ett fantastiskt hus som påminner mycket om hur vi bodde i Frankrike. Här finns en liten trädgård där vi kan odla, och både barnen och katterna har gjort sig hemmastadda, berättar Arnaud.

Arnaud och Blandine arbetar idag båda två som projektledare på Northvolt, och barnen har fått plats på skola och förskola i närheten av hemmet. Efter lite ommålning och uppgradering stod huset inflyttningsklart i april.

- Både barnen och vi trivs väldigt bra. Det är ett lugnt och vackert bostadsområde, lärarna har varit fantastiska med att få barnen att känna sig trygga och Skellefteå kommun anstränger sig verkligen för att underlätta för nyinflyttade att känna sig välkomna. Det här är hemma nu, säger han.

Och för den som överväger att göra samma resa som Arnaud och familjen har han ett par tips:

- Skriv ett personligt brev där du berättar om dig själv och din familj, er livsstil och vad ni söker efter med en bostad. Det är viktigt att både du och den som hyr ut känner sig trygg i att det blir en bra matchning. Och ta hjälp från kommunen och arbetsgivaren – det är inte lätt att veta vilka regler och förutsättningar som gäller i ett nytt land.

Funderar du på att hyra ut din bostad i Skellefteå?

Skellefteå kommun har sammanställt en sida där du hittar det du behöver veta för att hyra ut din bostad. Där finns länkar, tips men också uppgifter för att komma i kontakt med en bostadslots.

Bostadslots

Northvolt har en särskild bostadsbank och matchar ihop ditt objekt med någon av deras bostadssökande. Här kan både hyresvärd och hyresgäst få hjälp med hyreskontrakt och nyckelutlämning för en trygg uthyrning för bägge parter.

Northvolts bostadsbank Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 februari 2024