Hållbart liv

Familjens resa för en hållbar livsstil – alla bidrar på sitt sätt

På Hjortronstigen i Skellefteå bor Angelica Holmqvist tillsammans med sin sambo Lee och deras två döttrar My och Ellie. Tegelhuset uppe på kullen blev en perfekt kompromiss mellan stadsliv och att vara omgiven av lite skog – det passar också bra med deras engagemang för hållbarhet och en grön livsstil.

– Att leva hållbart behöver inte vara så komplicerat. Det lilla i vardagen kan göra stor skillnad, säger Angelica.

Morön har inte bara blivit ett geografiskt hem för familjen Holmqvist/Lundgren utan även en plats där familjelivet får utrymme. Här finns allt som behövs för deras intressen.

­– Det är nära till skogen, pulkabacke, lekplats, badplatser och idrottsanläggningar vilket gör det till en idealisk plats för oss, säger Angelica.

När de för fem år sedan stod inför valet att köpa hus så ville hon själv ha närheten till bekvämligheterna som stadslivet erbjuder och hennes man Lee trivs gärna med skogen inpå knuten. Det är precis vad man får på idylliska Hjortronstigen.

Det är såklart ett villakvarter med allt vad det innebär, men ändå avskilt och utsikten från matsalsbordet är ståtliga granar som vackert ramar in 60-talshuset som de själva renoverat till stor del.

Med familjens aktiva livsstil blev Morön det perfekta komplementet, och Angelica är även engagerad som fotbollstränare i Moröns BK F16-lag.

Familjen har gjort hållbarhet till en central del av sin vardag, trots att de inte bor på landsbygden så är det lätt att bedriva odling, till exempel. Runt huset planteras det olika grödor och i växthuset trängs tomat med bland annat gurka, chili ­– och till och med melon. Det är Lee som har familjens gröna fingrar och gärna provar sig fram.

– Melonerna blev superfina, det kunde man inte tro med tanke på var vi bor, konstaterar hon.

För att inte tala om vildhallonen som växer runt tegelknuten.

Sommartid är de självförsörjande på många fronter när det kommer till grönsaker. Det passar bra eftersom familjen varje vecka planerar in åtminstone en vegetarisk rätt.

– Vi försöker göra det vi vet att barnen gillar, men inte bara makaroner och korv. Lyckligtvis har de varit öppna med att prova sig fram så vi äter fisk, kyckling och kött men varierar varje vecka med olika vegetariska rätter för att få en nyttig och grön balans. Det kan bli halloumipytt, soppor, grytor med röda linser och kokosmjölk, det finns mycket gott bara man kollar runt lite, säger Angelica.

Intresset grundar sig i klimatfrågan och vilken värld vi ska efterlämna till nästa generationer, menar hon.

– Senaste åren har det blivit så uppenbart att vi behöver agera. Vilken värld vill vi egentligen att våra barn ska ärva? Jag tror att den enskilde ändå kan påverka ganska mycket, särskilt om det är många som bidrar, menar hon.

Cyklandet är en nyckelaspekt av deras hållbara livsstil. Med en elcykel utrustad med lastbox tar Angelica barnen till skolan och kan göra stora matinköp. Att bo hyfsat centralt betyder att bilen kan stå långa perioder.

– Elcykeln är mitt bästa köp och jag tar den dagligen till jobbet, året runt, det sparar både pengar och ger den där vardagsmotionen man mår bra av. På vintern är den stabil och utrustad med dubbdäck. Jag känner mig aldrig osäker på den, säger hon.

För dem handlar ett hållbart leverne inte om att sätta för höga krav på sig själva.

– Man behöver inte göra det så komplicerat. Det lilla gör stor skillnad och har man väl börjat tänka i de här banorna så kommer mycket naturligt av sig självt, det blir till exempel ingen stor grej att återvinna när vi har de här kärlen i garaget. Då är det lätt att ta med allt till återvinningen, betonar Angelica.

Det finns både små och större insatser att satsa på, den kanske enskilt största posten var att satsa på bergvärme som husets värmekälla, det installerades direkt vid husköpet – både klimatsmart och bra för plånboken.

– Det går att göra medvetna val för att minska sin miljöpåverkan, vi är inga miljöhjältar, men alla kan göra något för att minska sitt klimatavtryck. Det handlar om att göra det man kan, säger Angelica.

FAKTA:

Det här är familjen

Angelica Holmqvist, 35 och Lee Lundgren, 35 samt döttrarna My, 8 och Ellie, 5.

Yrke: Angelica är frisör och Lee jobbar som snickare.

Bor: Morön, Skellefteå.

Tre hållbara mattips

1. Jennie Walldéns indiska grönsakscurry med cashewnötter.

2. Gör puré av grönsaker, rotfrukter och bär och frys in i små iskuber. Perfekt att ta fram som smaksättare i grytor eller smoothie.

3. Hacka chili och frys in och använd som smaksättare i matlagningen.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 mars 2024