Arctic Center of Energy

  • Projekt Verksamheter
  • Fas Planeras
  • Plats Centrala stan

En ny mötesplats växer fram på Campus Skellefteå

I Skellefteås utveckling och på väg mot målet om 90 000 invånare år 2030 har utbildning och forskning en given plats. Nu planeras det för en unik byggnad där flera olika verksamheter kommer samverka. Byggstart 2024 och ska stå klar vid årsskiftet 2026/2027.

På västra sidan om biblioteket på Campus Skellefteå, planeras det för en ny och energismart byggnad, på cirka 8000 kvm fördelat på sju våningar. Det blir en insida med öppna ytor och stora glaspartier med utsikt över Skellefteälven. Byggnaden kommer kunna ses från olika platser i Skellefteå, från båda broarna i öst och väst till strandpromenaden på norra sidan av älven.

Den nya byggnaden på Campus Skellefteå blir en levande mötesplats, testbädd och labbmiljö för samhället elektrifiering. Huset blir bland annat hemvist för kompetenscentret Arctic Center of Energy, som drivs av Luleå Tekniska Universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun.

Att byggnadens stomme byggs av trä, går i linje med Skellefteå kommuns träbyggnadsstrategi och höga ambitioner kring hållbart byggande. För att kvalitetssäkra hållbarhetsambitionerna kommer byggnaden att certifieras enligt Noll CO2 och Miljöbyggnad guld. Byggnaden kommer att bli en av de första i Sverige att certifieras enligt Miljöbyggnads nya mer omfattande certifiering 4.0. Även certifieringen enligt Noll CO2 utmärker sig, det blir en av de första att genomföras i norra Sverige.

Aktörer
Skellefteå kommun
PEAB

Bild: Skissförslag LINK Arkitektur

Aktuellt i projektet

Länkar

Relaterade planer

Fler projekt i samma kategori

Visar 2 av 3 nyheter