Ny student i Skellefteå

Nu börjar en spännande studietid.
Din framtid.

Välkommen som ny student i Skellefteå. Oavsett hur dina framtidsdrömmar ser ut, och avsett vilken utbildning du ska gå, så hoppas vi att du är peppad på ditt nya liv.

Som ny på Campus och kanske i Skellefteå så vill vi hjälpa dig på vägen och göra din tid här att se tillbaka på med glädje när du tillslut tar steget vidare i din nya karriär.

Att vara student i Skellefteå har många fördelar. Här hinner vi mer utan att behöva skruva upp tempot. Ett naturskönt campus mitt i Skellefteå med närheten till land, hav och berg. Här finns förutsättningarna att leva tryggt och samtidigt utforska nya drömmar. Både vad gäller karriär, familjeliv och det du tycker om att göra på fritiden.

Studentlivet på Campus

Så här ser livet som student ut på Campus Skellefteå. Här umgås vi oavsett vilket universitet, högskola eller vilket program du går på. Det börjar med uppstartsperioden men det tar inte slut där. Med en aktiv studentförening och engagerade undersektioner så blir ditt studentliv fyllt av trevligheter och det bästa av allt att du kan bli en del av det. Välkommen!

Välkommen student!

Kristina Sundin Jonsson, Kommundirektör Skellefteå kommun, hälsar dig student välkommen till Campus Skellefteå.

Varmt välkommen till Campus Skellefteå – och till ett spännande studieår på en plats för utveckling och möjligheter. Men också en plats för värme och samarbeten.

En av de största fördelarna med Skellefteå är att människor hinner mer utan att behöva skruva upp tempot. Mångsidigheten och de korta avstånden får helt enkelt tillvaron att lättare gå ihop. Från Campus har du till exempel gång- och cykelavstånd till det mesta. Utbildningarna på Campus Skellefteå håller hög kvalitet och många stannar gärna kvar i Skellefteå efter avslutade studier, det om något tycker vi är ett bra betyg. Skellefteå är dessutom en av Sveriges bästa städer för studenter och grönlistad som studieort enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Det händer mycket i Skellefteå och norra Sverige just nu. Här finns ett starkt, expansivt, kreativt och branschledande näringsliv. Det betyder att arbetsmarknaden också växer väldigt mycket och det behövs ny kompetens för att klara av tillväxten. Det i sin tur gör att du har stora chanser att få jobb efter avslutad utbildning. Välkommen hit!

På Campus finns restaurang, café, studentpub, idrottshall och mycket mer. Studentföreningarna anordnar egna aktiviteter, men du kan också ta dig över älven för att komma till stadskärnan med restauranger, uteställen, shopping och ett kulturhus med ett brett kulturutbud av olika slag. Det är även nära till naturen. Spring, cykla eller promenera längs älvspromenaden, hyr en kajak och paddla längs älven. Vintertid kan du åka längd och slalomskidor på Vitberget. Oavsett vad är vi rätt säkra på att du hittar något som passar dig.

Studentlivet på Campus är levande, studenterna och föreningarna anordnar egna aktiviteter med allt från spelkvällar till häng på studentpuben. Här finns studenter både från övriga Sverige och från andra länder, en bra förutsättning för att lära känna nya människor. En undersökning som gjordes 2021 visade dessutom att studentlivet på Campus är väldigt uppskattat, oavsett om du nyss tagit studenten och vill uppleva nolleperiod eller om du har familj och barn och vill knyta nya kontakter på andra sätt.

 

Om du bor i Skellefteå och är student men studerar på annan ort så finns möjlighet till att söka pendlingsbidrag.

Förutom Campus Skellefteås egna servicefunktioner som kan nyttjas av samtliga studenter och högskolestuderande (Yh) även finns Umeå universitet studentservice samt Luleå tekniska universitet Studenttorg på Campus Skellefteå. Hit kan du, som läser någon av deras utbildningar eller vill veta mer, vända dig för Passerkort som ger till tillträde till meröppet in till biblioteket, campushallen, studentgrupprummen och datasalarna. Skriva Tenta, boka studierum eller studiehjälp.

VFU är den verksamhetsförlagda delen av en utbildning och Under VFU ges studenter möjlighet att träna och utveckla sina färdigheter inom sitt område. Men också information om annat som kan göra din studietid enklare och mer givande. Du är välkommen till Campus Skellefteå och här finns en rad fördelar som du kan läsa mer om här

Tro det eller ej men plötsligt är det dags för att göra ditt Exjobb. Vilket upplägg som är aktuellt för ett examensarbete varierar beroende på vilket program du läser.

  • Alla som studerar en högre utbildning på Campus Skellefteå erbjuds bostad via Skebos bostadsgaranti. Det betyder att du som blivit antagen vid Luleå tekniska universitet, Umeå universitet eller annan eftergymnasial utbildning på Campus Skellefteå som är minst 18 veckor lång, är garanterad en bostad via Skebo. Du behöver bara folkbokföra dig i Skellefteå.
    Läs mer om bostadsgarantin

Du behöver en hemförsäkring oavsett om du hyr lägenhet i första eller andra hand, är inneboende, bor i studentbostad eller eget hus. Hemförsäkringen gäller i regel vid brand, inbrott, överfall, rättskydd och resor.

Du behöver bara folkbokföra dig i Skellefteå. Om du inte redan gjort detta så behöver du göra en:

 

Vi förstår att nätverk är avgörande för dina studier och för din fritid. Här kan du koppla upp dig utan problem.


Lyssna på låten eller se videon

Vår hemstad

Kanske känner du det. Det vi har här. Det där enkla. Närheten men samtidigt storheten. Någonstans att leva ut - på riktigt. Med sammanhållning. Kämparglöd. Stora idéer. Det här är vår hemstad!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
30 maj 2024