Skellefteå kommun jobbar med digitalisering inom vård,- omsorg och stöd på flera olika sätt och med flera olika verktyg för att individer ska kunna leva livet bäst möjligt. Här har vi sammanfattat ett par korta, intressanta fakta. Visste du att ...

… Antalet personer som behöver stöd väntas öka med 51% på 10 år, från 193 000 år 2020 till 291 000 år 2030.
Källa: Vård och omsorg om äldre, Lägesrapport 2020, Socialstyrelsen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

… Skellefteå kommuns antagna riktning ”Digitalt först” innebär att teknik ska användas där och när den gör nytta – för individen eller för verksamheten. Läs mer om "Digitalt först" här.

… Skellefteå har som första kommun i landet lyckats med en förvaltningsövergripande upphandling av välfärdsteknik. Det kan du läsa mer om här.

… Skellefteås vård, omsorg och stöd använder sig av fiktiva individer, personas, för att underlätta och säkerställa att man alltid utgår från individens perspektiv. Läs mer om vilka de fiktiva individerna är här.

… I Skellefteå har man byggt en lärmiljö och upplevelseverkstad, Lärcentra, där medarbetare och studerande kan testa och öva på många olika moment. Till exempel att med hjälp av VR känna på hur det kan vara att ha en kognitiv nedsättning, hur man utför olika typer av lyft på rätt sätt, eller med hjälp av en viktdräkt testa hur det kan kännas att vara rörelsehindrad. Läs mer och se en film från Lärcentra här.

… Man med hjälp av trygghetskameror haft 70 000 trygga tillsyner och ostörda nätter i Skellefteå. Och att 70 000 nätter är lika med 192 år, eller tre elefantliv. Läs mer om hur trygghetskameror bidrar till ostörda nätter här.

… 5G öppnar upp för flera nya möjligheter att använda teknik inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården. Till exempel uppkopplade duschrobotar eller läkare som opererar patienter som befinner sig på en helt annan plats. I Skellefteå finns en testmiljö för 5G hos The Great Northern. Läs mer om hur 5G kan göra vården och omsorgen bättre.

… Verksamheter i Skellefteå kommun kan boka en VR-upplevelse, där individer på exempelvis vård- och omsorgsboenden kan testa på att resa virtuellt. Läs mer och se en film om hur VR används i Skellefteå.

Fortsätt utforska

Fortsätt utforska