Inflyttare - varmt välkommen till Skellefteå!

En av de största fördelarna med Skellefteå är att människor hinner mer utan att behöva skruva upp tempot. Mångsidigheten och de korta avstånden får helt enkelt tillvaron att lättare gå ihop. Här finns förutsättningarna att leva tryggt och samtidigt utforska nya drömmar.

Här finns jobben

Välkommen hem!

Arbetsmarknaden i Skellefteå blomstrar och behöver dig och din kompetens. Med flera tusen jobb i platsbankerna och Sveriges lägsta arbetslöshet finns attraktiva jobb vilken bransch du än är verksam i!

Välkommen hem till Sveriges bästa arbetsmarknad!

Lyssna på låten eller se videon

Min hemstad

Kanske känner du det. Det vi har här. Det där enkla. Närheten men samtidigt storheten. Någonstans att leva ut - på riktigt. Med sammanhållning. Kämparglöd. Stora idéer. Det här är vår hemstad!

Mer av platsen

Berättelser från Skellefteå!

Läs de senaste reportagen om Skellefteå och människorna som gör Skellefteå till den plats det är. Häng med!

 • Hyra ut sin bostad – en vinst för alla inblandade

  Efterfrågan på att hitta en bostad i Skellefteå är större än på länge – för den som har utrymme finns det möjligheter att hjälpa till för att lätta på bostadstrycket. Vi hälsade på hos familjen Lundmark som har stor erfarenhet av att hyra ut. – Det har gett oss mycket glädje genom åren och fina kontakter med nya människor, säger Lennart Lundmark.

 • Erik bytte karriär för andra gången – och stortrivs

  Tanken på att byta jobb kan upplevas både övermäktig och lite skrämmande. Eller lockande och ett sätt att utvecklas. För Erik Bolin, 43, har den personliga utvecklingen alltid varit viktig och Yrkeshögskolan blev vägen in till hans andra karriärbyte. – Jag tänkte så här: hur det än går så har jag lärt mig något nytt och det är inte fy skam. Nu i efterhand ångrar jag ingenting, säger Erik.

 • Jennys karriärbyte ledde till jobb på Northvolts fabrik

  När Blåforstjejen Jenny Carlsson födde två barn bestämde sig familjen för att flytta från Oslo hem till Skellefteå. I samma veva gjorde hon ett tvärt karriärbyte och började på Vux-utbildningen automationsoperatör. I dag är hon skiftchef på Northvolt och spelar en viktig roll i den nya industrins tillväxt. – Det var det som lockade mig mest, jag ville ha ett jobb som stämmer överens med mina värderingar, säger Jenny.

 • Anderstorpsgymnasiet startar engelskspråkigt diploma-program

   Hösten 2022 är det premiär för en internationell, högskoleförberedande gymnasieutbildning i Skellefteå. Anderstorpsgymnasiet har blivit en kandidatskola för International Baccalaureates (IB)s Diploma programme och målsättningen är att kunna titulera sig som en IB-skola under 2023. – Undervisningen genomförs på engelska och ger möjlighet för både internationella och svenska elever att förbereda sig inför fortsatta studier, säger Maria Hedman som är IB-koordinator på Anderstorpsgymnasiet.

 • Ann-Therese, 55, bytte karriär: ”Jag känner mig stolt”

  Går jobbet bara på rutin och den där arbetsglädjen kanske ebbade ut? I dag finns det flera yrkesutbildningar som hjälper till att styra om karriären – ofta skapade efter ett stort behov på arbetsmarknaden. För Ann-Therese Tjärnlund, 55, ledde karriärbytet från journalist till undersköterska till en nytändning. – Det här kan jag rekommendera alla dagar. Jag känner mig också lite stolt för att jag skaffat mig ett helt nytt yrke, säger hon.

 • Skellefteå växer med fler bostäder

  Under 2022 blir upp emot 1000 bostäder färdigställda, och i framtiden väntar tusentals fler. Vi bygger och planerar som aldrig förr. Nya bostäder, områden, arbetsplatser och ny infrastruktur tar form, och behovet av mark är stort. Det kräver ett långsiktigt tänk – och det har Skellefteå. Läs mer om projekten som blir inflyttningsklara under 2022 här.

  Karta över bostäder som blir inflyttningsklara 2022
 • Relocate – snabb väg till jobb för Salim

  Uppsalabon Salim Khoury hade länge sökt efter en heltidstjänst, men när han kom i kontakt med programmet Relocate gick allting snabbt. På bara några veckor hade han flyttat till Skellefteå och fått jobb på Skellefteå kommuns måltidsenhet. – En spännande erfarenhet. Alla har varit så hjälpsamma och ansträngt sig för att göra det bra för mig, säger han.

  Salim Khoury
 • Lotta Schelin i digitalt livesamtal under Skellefteå Pride

  Lotta Schelin är en av världens främsta fotbollsspelare med fyra OS, tre VM, flera EM och ligatitlar och historiska 88 landslagsmål, fler än någon annan svensk fotbollsspelare. Under Skellefteå Pride gästar Lotta Skellefteå digitalt och deltar i ett spännande livesamtal om sin karriär.

  Vybild över ett vintrigt Skellefteå
 • Snart OS – Skellefteåtrio håller längdlandslaget i toppform

  Visste du att tre ledare med stark Skellefteåkoppling arbetar runt längdlandslaget just nu? Tränaren Stefan Thomson, naprapaten Mattias Hallberg och fysioterapeuten Johan Steinwall ser till att hålla åkarna i toppform denna viktiga OS-säsong. – Att förknippas med framgångarna i Skellefteå AIK har haft stor betydelse för mig, både som person och för min karriär. Att idag få arbeta med våra yttersta elitskidåkare och utveckla dem är en dröm som förverkligas, säger Stefan.

 • Med havet som granne året runt

  Beslutet att sälja västerbottensgården med cykelavstånd till Skellefteås centrum är inget som Alexandra Sundberg och David Forsström har ångrat. – Det räcker att titta ut över havet och den här föränderliga vyn så känner man sig hemma, säger Alexandra.

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER!

Missa inget. Följ oss på sociala medier! Facebook Instagram LinkedIn YouTube