Feriepraktik – för ungdomar

Alla ungdomar som går ut årskurs nio eller årskurs ett på gymnasiet ska oavsett tidigare erfarenhet ha samma chans till feriepraktikplats. Du kan få feriepraktik hos en förening/ideell organisation eller inom en kommunal förvaltning. Det finns också möjlighet att starta ett sommarföretag.

Målet med feriepraktiken är att du som ungdom ska få arbetslivserfarenhet och möjlighet att knyta kontakter på arbetsmarknaden.

Viktiga datum

Ansökningstiden öppnar 20 februari och stänger 17 april.

Erbjudande om plats till dig som fått feriepraktik skickas ut via mejl under vecka 20.

De som inte erbjuds plats kommer också att få besked om detta via mejl cirka vecka 25.

Vill du prova att driva ett eget företag? Varför inte prova på att göra just det under en sommar.

Läs mer om hur du gör för att starta ett sommarföretag

Din arbetstid

Du får praktik i tre veckor, totalt 105 timmar. Du arbetar i snitt sju timmar per dag, men det kan variera. Hos vissa arbetsgivare kan kvälls- och/eller helgjobb förekomma.

Feriepraktikperioderna är:

  • Period 1: 21 juni–11 juli (vecka 25–27)
  • Period 2: 12 juli–1 augusti (vecka 28–30)
  • Period 3: 2 augusti–22 augusti (vecka 31–33)

Ersättning för dig som är i en förening/ideell organisation

Får du feriepraktik hos en förening/ideell organisation är det föreningen/organisationen som är din arbetsgivare. Föreningen/organisationen bestämmer ersättningen och den kan då variera mellan praktikplatserna.

Utbetalningsdatum förening/ideell organisation

Föreningen/organisationen är ansvariga för att betala ut din ersättning, så hör med den om när du får din ersättning utbetald.

Ersättning för dig som är på en kommunal förvaltning

Får du feriepraktik hos en kommunal förvaltning är det Skellefteå kommun som är din arbetsgivarearbetsgivare och har Nordea som bank. Har du annan bank anmäler du det här Länk till annan webbplats.. Du som gått ut årskurs 9 får 56 kronor per timme inklusive semesterersättning. Går du ut gymnasiets årskurs 1 får du 62 kronor per timme inklusive semesterersättning.

Ersättningen för feriepraktik inom vård, omsorg och stöd hos socialkontoret är 66 kr/timme för årskurs 9 på grundskolan och 72 kr/timme för årskurs 1 på gymnasiet. Syftet med den högre ersättningen är att locka fler unga till feriepraktik inom vården, som en del i arbetet med kommunens kompetensförsörjning.

Utbetalningsdatum kommunal förvaltning

För att få din ersättning ska du och din handledare skriva under tidrapporten och lämna till ferieförmedlingen. Det går bra att lämna tidrapporten i kommunen kundtjänst eller skicka med post till:

Skellefteå kommun, Gymnasiekontoret, Enheten för arbetsmarknad, Ferieförmedlingen, 931 85 Skellefteå

Datum för inlämning av tidrapport
Inlämnat senastFör utbetalning
12 juli27 juli (alternativt 6 augusti)
5 augusti27 augusti
1 september27 september

Ska jag betala skatt?

Tjänar du mindre än 20 135 kronor per år behöver du inte betala skatt. På den tidrapport som du får av din arbetsgivare ska du kryssa i om du kommer att tjäna mindre än 20 135 kronor under året. Tjänar du mer måste du fylla i en blankett från skatteverket, Länk till annan webbplats.

Att tacka ja eller nej till erbjuden ferieplats

Erbjudande skickas ut via mejl. Du måste inom fem dagar efter erhållet mejl och påminnelse gå in via länken på "Mina sidor" och tacka ja eller tacka nej.

Du kan inte ge bort din plats till en kompis och vi kan inte arrangera byten mellan praktikplatser. Eventuell justering av ferieperioden beslutar respektive arbetsgivare om.

Att bli sjuk under feriepraktikperioden

Skulle du bli sjuk under din praktik kan du höra med din praktikplats om du får möjlighet att arbeta in dina sjuktimmar vid ett senare tillfälle. Om det inte är möjligt får du ersättning för de timmar du praktiserat.

Ja, du söka till båda. Det gör du i samma ansökan. Men du kan inte få både en feriepraktikplats och arbeta som sommarföretagare.

Ungdomarna omfattas av kommunens barn- och ungdomsförsäkring. Ungdomarna ska också omfattas av föreningens/organisationens försäkringar.

En vanlig orsak är att din tidrapport inte är inlämnad. Ta kontakt med din arbetsledare på praktikplatsen.

Utbetalningsdatum varierar. Hör med din arbetsgivare. Vanligtvis betalas ersättningen ut i samband med månadsskiftet efter feriepraktikens slut.

Skellefteå kommun, Gymnasiekontoret, Enheten för arbetsmarknad, Ferieförmedlingen, 931 85 Skellefteå

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se