Jobba på räddningstjänsten

Den som funderar på ett heltidsyrke inom räddningstjänsten kan utbilda sig till brandman eller brandingenjör. Om du redan har ett arbete som du trivs med, men är intresserad av att hjälpa människor vid olyckor kanske arbetet som brandman med anställning enligt RIB (räddningspersonal i beredskap) är något för dig?

Yrket som brandman erbjuder ett omväxlande arbete som ibland kan innebära riskfyllt arbete i ansträngande och stressfyllda situationer. Utbildningen till brandman är två år och sker vid någon av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) skolor på Sandö eller i Revinge.

Arbetsuppgifterna som brandingenjör vid räddningstjänsten i Skellefteå är mycket varierande och man involveras i de flesta av kommunens olycksförebyggande uppgifter som intern och extern utbildning, information och rådgivning till kommuninvånare, bygg- och planärenden, riskhantering och myndighetsutövning genom tillsyn. Vid större räddningsinsatser fungerar brandingenjören ibland som räddningsledare. Brandingenjörsutbildning finns i Lund och Luleå och är minst 3,5 år lång.

Deltidsbrandman - Brandman med anställning enligt RIB (Räddningspersonal i beredskap)

Bor eller arbetar du i närheten av en brandstation utanför Skellefteå centralort? Vill du hjälpa människor att känna sig trygga i sin vardag? Tycker du att brandmannayrket verkar intressant? Då kanske du skulle bli en bra brandman.

Så här blir du deltidsbrandman

Du ska vara frisk, simkunnig, ha god kondition och tycka om att samarbeta och hjälpa dina medmänniskor.

För att bli brandman med anställning enligt RIB (räddningspersonal i beredskap) krävs tillstånd från din huvudarbetsgivare. De flesta deltidsbrandmän har en annan huvudarbetsgivare, men det är inget krav.

Räddningstjänsten i Skellefteå följer MSB: s (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) utbildningsprogram. Så här ser stegen ut i korthet:

  1. Du börjar med en kort intro i Skellefteå (1-2 dagar).
  2. Därefter går du en 2 veckor lång utbildning hos MSB, antingen på Sandö eller i Luleå, Kurs 1A.
  3. Efter den följer en 2 veckor lång utbildning i Skellefteå vilken innefattar Kurs 1B och rökdykning.
  4. När du har kommit så långt i utbildningen kan du börja ingå i en jourgrupp på din hemort och åka på larm.
  5. Utbildningen är dock inte klar utan du ska komplettera med en 3 veckor lång utbildning på Sandö eller Luleå, Kurs 2.

Det bestäms en individuell utbildningsplan för varje person i samband med anställning. Av praktiska skäl så brukar de flesta följas åt igenom hela utbildningstiden. Man väljer själv om man ska söka till Sandö eller i Luleå.

Att ta C-körkort (lastbilskort) ingår också i utbildningen. Planen är att alla inom 2 år har genomgått hela utbildningspaketet.

Du kan läsa mer om utbildningen på www.msb.se Länk till annan webbplats.

Vad innebär det?

Att vara brandman med anställning enligt RIB (räddningspersonal i beredskap) innebär att du anställs av räddningstjänsten. Räddningstjänsten betalar för den tid som du deltar i utryckningar, övningar och utbildningar. Du får dessutom beredskapsersättning under dina beredskapsveckor.

Eftersom du ska kunna inställa dig på brandstationen inom fem minuter är det en förutsättning att du bor och/eller arbetar nära brandstationen. Det finns brandstationer i Skelleftehamn, Burträsk, Bureå, Lövånger, Jörn, Boliden, Fällfors, Byske och Bygdsiljum.

Som brandman med anställning enligt RIB (räddningspersonal i beredskap) har du beredskap i hemmet eller på arbetsplatsen var tredje eller fjärde vecka. Det går att kombinera ditt ordinarie arbete med att vara brandman. Under beredskapsveckan ska du vara tillgänglig dygnet runt, på arbetsplatsen eller i hemmet. När larmet går ska du vara klar för utryckning på brandstationen inom fem minuter. Du ska också delta regelbundet i utbildning och övning.

Hur din beredskapstid är upplagd varierar. Helst ser vi att du har beredskap under hela veckor, men beroende på var du bor och jobbar kan det också vara möjligt att ha beredskap kvällar, nätter eller dagtid.

Arbetet är spännande och varierande. Det består av räddningsarbete vid bränder, trafikolyckor och andra olyckor. Du och din grupp möter människor i utsatta situationer. Det är därför viktigt att du tycker om att samarbeta och hjälpa andra.

En räddningsvärnsman är en frivillig brandman som rycker ut och hjälper till vid olyckor enligt tjänsteplikt. Det innebär att räddningsledaren beordrar dig som räddningsvärnsman att tjänstgöra när du åker ut på ett larm. I Skellefteå kommun finns det ett räddningsvärn i Kalvträsk.

Vi söker dig som vill göra en insats mot de besvärliga skogsbränderna. Bor du i Skellefteå kommun, är skogsägare, eller har vana att vistas i skog och mark? Du kan göra skillnad!

Efter en utbildning i skogsbrandsläckning registrerar vi dig som frivillig. När räddningstjänstens resurser inte räcker till kallar vi på dig, och om du då har möjlighet, hjälper du oss att bekämpa skogsbränderna. Vi förser dig med utrustning och du får naturligtvis ersättning för din insats.

Anmäl ditt intresse här nedan!

Skicka in din intresseanmälan!

Är du 18 år eller äldre?  * (obligatorisk)
Är du 18 år eller äldre?


Har du B-körkort? * (obligatorisk)
Har du B-körkort?


Bor/jobbar du på orten du söker till? * (obligatorisk)
Bor/jobbar du på orten du söker till?





Intresserad av att jobba som * (obligatorisk)
Intresserad av att jobba som



Vilken eller vilka orter är du intresserad av att jobba på?
Vilken eller vilka orter är du intresserad av att jobba på?










Senast uppdaterad: